Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 8. heinäkuuta 2019

Punajuurikeittoa vuohenjuustolla ja suklaakakkua lakritsijauheella

Marinoidut punasipulit antoivat hauskaa makua tämänkertaiseen punajuurikeittoon!
Punajuuri on vahvanvärinen ja -makuinen juures, josta on moneksi. Kasviskeitot ovat rantautuneet meidän ruokapöytäämme vähintään kerran viikossa. Syyskesällä ei ole ongelmia löytää tuoreita juureksia, kun tekee mieli syödä hieman kevyemmin. Juuri nyt eli keskikesällä kasviskeittoaineksia löytyy yllin kyllin ilman juureksiakin! 


Käyköhän muille ruokabloggaajille samoin kuin itselleni? Ruoka, jota teen ehkä kaikkein useimmin arkilounaalle, puuttuu blogistani. Punajuurikeitto on tyypillinen esimerkki lempikeitostamme, jonka ohjetta en löytänyt blogini yli 600 reseptin joukosta.


Tällä kertaa valmistin keittoa sen verran runsaan "kattilallisen" (=blenderillisen), että sitä jäi tähteeksikin. Toinen punajuurikeiton kuvani sai instan puolella paljon tykkäyksiä ja kyselyitä muutama viikko sitten.  Lupailin kirjoitta reseptin blogiini jossakin vaiheessa, joten tässäpä yksi versio upean värisävyn saaneesta keitosta!

Uunipaahdettuja punajuuria käytettäessä, sipulit joutuu kuullottelemaan erikseen paistinpannulla. 
Punajuurikeiton suhteen pätee sama kuin useimpien muidenkin sosekeittojen kanssa. Maustaminen, kerman tai juuston laatu ja määrä vaihtelevat oman kaapin ja jääkaapin tilanteen mukaan. Syksyisin teen valmiita juuressoseita pakastimeen kerta-annoksina ja lisään muut keittoainekset kulloisenkin tilanteen ja maistelun perusteella. Keitto on aina hyvää, koska olen saanut maustaa sen mieleisekseni. Mies on tottunut samoihin makuihin, joten kelpaavat hänellekin, kehuukin useimmiten!

Kuivattuja nokkosia ja vuohenputkia tähän keittoon lisäämään makua, väriä ja terveellisyyttä.
 Vuohenjuustoinen punajuurikeitto (riittää lounaaksi 6:lle, alkuruokana jopa 10:lle)

1 reilunkokoinen punasipuli
1- 2 valkosipulinkynttä (oman maun mukaan enemmänkin)
1-2 rkl öljyä/voita

n. 500 g raakoja punajuuria (tai vast määrä esikeitettyjä)
2-4 perunaa (ei pakollisia)
5-8 dl kasvislientä (jauheesta, kuutioista tms)
1-2 prk ruokakermaa (ei pakollista, jos haluat kevyempää keittoa)
n. 200 g vuohenjuustoa, fetaa tms
(joskus maustan keiton sinihomejuustolla tai kookoksenmakuisella Valion kermalla)
1-2 rkl balsamicoa, viinietikkaa tms hapokkuutta
rouhaisu mustapippuria ja suolaa tarpeen mukaan (selviää vai maistelemalla, koska juustojen ja kasvisliemien suolamäärät vaihtelevat)
pilkottuja tuoreyrttejä, villivihanneksia tms 

Tummaa balsamicokastiketta, yrttejä, siemeniä, murusteltua fetaa, krutonkeja tms keiton pinnalle tarjoiluvaiheessa!

Vegaanisen keiton saat valitsemalla kermat ja juustot vegaanisina!
  • Osta valmista punajuurisosetta, esikeitettyjä punajuuria tai raakoja punajuuria.
  • Kuullota pieneksi pilkottuja sipuleita esim kasarissa muutama min lempeällä lämmöllä. 
  • Lisää kasvisliemi sekä kuoritut ja pieniksi lohkoiksi paloitellut raa'at punajuuret ja kokonaiset perunat (halutessasi) joukkoon. Keittele, kunnes kasvikset ovat pehmenneet riittävästi.
  • Soseuta ainekset sauvasekoittimella tai blenderissä tasaiseksi soseeksi. (blenderiä käytettäessä varovaisuutta kuumien ainesten kanssa)

Voit kypsentää raa'at punajuuret myös uunipaahtaen tai keittäen vedessä etukäteen. (uunipaahtaminen on itselleni mieluisin ja helpoin tapa) Keiton soseuttaminen sujuu myös silloin blenderin tai sauvasekoittimen avulla näppärästi. Juustojen, kerman ja mausteiden lisäämisen voit tehdä vasta siinä vaiheessa, kun haluat keiton valmiiksi. 


Kurpitsansiemnöljy on tämän kesän suosikkimausteeni keittojen ja salaattien kanssa.


Kuuma punajuurikeitto ja herkullinen juureentehty leipä sekä juomana kivennäis- tai tavallinen vesi on ihan parasta viikonlopun herkuttelujen jälkeen.  

Kiitos Saara ja Nanne herkullisista ohjeistanne!
Mennäkseni vielä viikonlopun herkutteluun.. Tein niin herkullista täytekakkua, että lisään ohjeen linkkeineen loppukuviksi. Aion todellakin tehdä tätä(kin) kakkua uudelleen seuraavillekin suklaasta tykkääville vieraillemme.


Suklaakakkupohja oli tehty muutama viikko sitten pakastimeen "Viimeistä murua myöten" -blogin (linkki ohjeeseen) innoittamana. Halusin testata uskomattoman helpolle ja herkulliselle kuulostavaa ohjetta saman tien ja kokeilla Saaran lupaamaa pakkasenkestävyyttä. Paistoin pohjan 24 cm teflonpinnoitetussa vuo'assa. (Huom!! ei irtopohjavuo'assa!)


Kakkupohja oli säilynyt mehevänä ja vastaleivotun veroisena! Aikomukseni on tehdä samanlainen kakkupohja uudelleen pakastimeen ja ottaa sieltä sopivan tilaisuuden tullen sulamaan. Kakkupohjaa oli helppo leikata, kun se oli vielä hiukan kohmeinen. Omassa kakussani erikoisuutena oli lakritsijauheen lisääminen taikinaan, koska tummaa kaakaojauhetta löytyi kaapistani vain 1 dl. Nesteenä käytin "Oatly i kaffe" kaurajuomaa ja lisäsin siihen ohjeen mukaan 1 rkl valkoviinietikkaa. Meidän jääkaapista ei löydy piimää yleensä koskaan. 


Kakkukuvat olivat jäädä kokonaan ottamatta, koska suurin osa kakusta oli mennyt  ns."parempiin suihin". Eilen ei löytynyt kotoa tuoreita marjoja, joten nämä kuvat on otettu pakastimesta sulatettujen mustikoiden ja mansikanviipaleiden kanssa. Itse tykkään syödä marjoja tämäntyyppisen suklaakakun kanssa, mutta ne eivät ole välttämättömiä eivätkä maistu kaikille.


Kakun täyte-/kuorruteresepti löytyi toisesta lempiblogistani eli "Elämää Koivurannassa" -blogista. (linkki täällä) Suklaana käytin kokonaisen (150g) Brunbergin laktoosittoman maitosuklaalevyn ja n. 50 g saman valmistajan tummaa suklaata. 
Nannen kakkupohja oli samantyyppinen, joten arvelin täytteen sopivan hyvin aiemmin Saaran ohjeella tekemääni. Oli kyllä upea kokonaisuus, joka maistui sekä aikuisille että lapsille. Lakritsijauhe antoi hieman suolaisuutta kakkuun, mutta ei erottunut paljonkaan suklaan joukosta. Lakritsijauheen ystävät haluavat ehkä testata vinkkiäni.


Yrtintuoksuiset terveiseni täältä Hämeestä näiden reseptien myötä! Yrttilaatikkoni suorastaan pursuaa, joten kuivatettavaa ja pilkottavaa riittää. Talvella on mukava tietää, missä ruokien maustamiseen tarvittavat kuivatetut yrtit kasvoivat!


Hienoa, ihanaa ja leppoisaa kesän jatkoa sinulle! Toivon, että olet päässyt nauttimaan kesän valosta, lämmöstä ja herkuista! Ja kesäähän on vielä paljon jäjellä ja parhaat jutut kenties vielä edessä!

8 kommenttia:

  1. Oi nam mitä herkkuja - TAAS ;)
    Tuo punajuurikeitto on ihan vastustamattoman herkullisen väristä! Miten oletkin saanut noin kauniin värin aikaiseksi.
    Ja tuo kakku!! <3 Minäkin tykkään syödä raikkaita marjoja suklaisen kakun kanssa. Tuo lakritsijauhevinkki pitää joskus kans testata.
    Mukavaa alkanutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne sinulle! On se niin mukavaa saada vieraita ja päästä sen varjolla leipomaan.
      Harmi, että vakiopaikallemme ei näytä tulevan mustikoita, ollut kai liian kuivaa. Jospa niitä löytyisi vaikka torilta myöhemmin! 😋 Tykkään niistä paljon. Kivaa viikkoa sinnekin! 🙋‍♀️🍓

      Poista
  2. Voiko noin pinkkiä ollakaan..nyt sopii niin lempiväreihin! Tätä aion kokeilla pikaisesti,näyttää niin syötävän hyvältä lisukkeiden.Voin jo kuvitella maut mielelläni..Terveisin värien ystävä Ultramariini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kiitti! Nyt piti oikein alkuperäisistä varmistaa pinkkiys 🤔.. yllättävän vahva oli väri, kun tuli paljon uunipaahdettua punajuurta. Kookoskermalla maustettukin on erittäin hyvää, jos kookos miellyttää! 😋
      Mukavaa jatkoa viikolle, vaikka hieman "vilakka" sää onkin! 🥰

      Poista
  3. Oi oi mitä herkkuja!
    Ihanan väristä keittoa!
    Hyvää torstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä ja kasvikset! 👏🍓🍒🍎Ihan parasta! 👌
      Kiitos ja sinulle samoin hyvää loppuviikkoa! 💞

      Poista
  4. Oih tuo keitto näyttää niin hyvältä! Punajuuri ja vuohenjuusto sopii niin hyvin yhteen :) Tulee itsekin tehtyä paljon kasvissosekeittoja etenkin syksyllä ja talvisin. Myös sun kakku näyttää niin herkulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Minka! Nuo ainekset tosiaan muodostavat herkullisen kombon sekä keitossa että piiraassa! 😋
      Olen saanut suklaakakustani niin paljon kehuja, joten siitä on tulossa suosikkimme. Helppo ja takuuvarmasti onnistuva resepti on tervetullut "lahja" etenkin kiireiselle kokkaajalle!👌
      Kauniita kesäpäiviä Minka sinne! Sinulla on superihania postauksia! Tykkään! 🥰

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.