Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 10. syyskuuta 2019

Gluteenittomia pikkurieskasia ja räiskäleitä


Keliakiaviikko näkyy monissa ruokablogeissa leivontapuolella. Yhä useampi suomalainen tuntuu epäilevän viljojen gluteenin olevan syypää lisääntyviin vatsavaivoihin. Itse olen sairastanut laktoosin imeytymishäiriötä yli 30v. Sain lääkäriltä ohjeen noudattaa ehdotonta laktoositonta ruokavaliota, mikäli haluan välttää mahdollisen keliaakikon kohtalon. Toistaiseksi olen välttynyt siltä, mutta silti gluteeniton leivonta kiinnostaa aina vaan enemmän. Nykyisin on mahdollista leipoa erinomaisen maukkaita gluteenittomia herkkuja monipuolisen jauhovalikoiman ansiosta.


Nopea- ja helppotekoiset rieskaset ovat mainiota iltapalaa ja maistuvat myös keittoruoan kera. Tähän saakka olen leiponut perunarieskat ohra- ja vehnäjauhoilla.


Mökkiviikolla joku aika sitten huomasin niiden onnistuvan mainiosti gl kaurajauhoilla, tosin varmuuden vuoksi lisäsin hieman vehnäjauhoja.


Vihdoin onnistuin leipasemaan täysin gl rieskasia, joiden maku on erinomainen. Ensimmäinen satsi meni lähes saman tien, joten tarkkojen ainemäärien tarkistamiseksi leivoin rieskasia uudelleen. Maistuivat edelleen todella herkullisille myös Miehen mielestä. Sain pitkästä aikaa postausaiheen. Gluteeniton leivonta tuntuu kiinnostavan monia tällä hetkellä ainakin instan puolella.


Erikoisuutena näissä rieskoissa on kukkakaali. Satuin näkemään joku aika sitten kuvan (en muista lähdettä) rieskoista, joissa oli käytetty yhtenä raaka-aineena tuota rakastamaani kasvista. Ostaessani kukkakaalin en tosin suunnitellut sen joutumista rieskataikinaan.



Gl rieskaset (n. 18 kpl)

4,5-5 dl vettä
2 dl kikhernejauhoja (tms gl)
1 dl mantelijauhoja
3-4 dl kukkakaalisosetta

2 tl psylliumia
3 dl kaurajauhoja (gl, Myllärin)
1-1,5 tl suolaa
1 rkl pestokastiketta tai haluamiasi yrttejä
1 dl kurpitsan tms siemeniä
(hieman chilihiutaleita halutessasi)
150 g juustoraastetta (esim emmental-mozzarella)

Paistetaan n. 240 ast/n.12 min

  • Sihtaa kikhernejauhot kulhoon veden sekaan, lisää myös mantelijauhot. Jätä turpoamaan siksi aikaa, kun valmistat kukkakaalisoseen. 
  • Keitä tai paahda uunissa n. puolikas kukkakaalia, kunnes se on riittävän pehmeää soseutettavaksi. 
  • Soseuta kukkakaali esim sauvasekoittimella ja lisää jauhojen sekaan. 
  • Lisää psyllium seokseen ja anna turvota n. 10 min. 
  • Sekoittele juustoraaste ja kaurajauhoja taikinaan, kunnes se muistuttaa paksua puuroa. 
  • Lisää suola ja sekoita taikina tasaiseksi. (Suolan määrä riippuu siitä, keititkö kukkakaalin suolatussa vedessä.) 
  • Annostele isolla lusikalla rieskataikinaa kahdelle paperoidulle uunipellille.
  • Tasoittele pinta lusikalla. Pistele haarukalla ja pirskottele hieman öljyä pinnalle halutessasi. 
  • Paista kauniin ruskeiksi 220-250 ast uunissa/n. 10-15 min. 
  • Rieskat ovat parhaimmillaan uunista otettuina, mutta maistuvat myöhemminkin. 
Kukkakaalisoseen tilalle sopisi joku muukin kasvissose. Aion itse kokeilla näitä seuraavaksi porkkanasoseella.


Gluteeniton leivonta vaatii paljon kärsivällisyyttä ja useita testailuja. Herkulliset räiskäleet gluteenittomilla jauhoilla ovat tuntuneet haasteellisille. Vihdoin sain riittävän hyvän rakenteen ja maun suolaisiin lettuihin, kun käytin sekä tattari- että kaurajauhoja. Paistoin ne isolla paistinpannulla ja rasvana käytin kirkastettua voita. Suosittelen kokeilemaan, jos gluteenittomat letut kiinnostavat!


Käytin räiskäketaikinaan eniten tattarijauhoja. Mantelijauhot ovat hieman hintavia, mutta voisivat antaa mukavaa tuntumaa lettuihin.

Gl lettutaikina (suolainen)

4 dl maitoa (kasvipohjaista tai tavallista)
2 kananmunaa
0,5 tl suolaa
n. 2 dl tattarijauhoja
(0,5 tl psylliumia)
0,5 dl kaurajauhoja tms
(2 rkl öljyä halutessasi)

Sekoita aineet keskenään ja anna mielellään turvota n. 30 min
  • Kuumenna lettu- tai paistinpannu riittävän kuumaksi. Lisää (kirkastettua) voita ja paista letut rapeiksi molemmin puolin! 
  • Halutessasi paista ensin "koelettu" ja lisää nestettä tai jauhoja, jos tarve vaatii! 
Niinhän siinä kävi, että oma koelettu epäonnistui. Taikina oli hyvää, mutta yritin kääntää letun liian aikaisin. Siispä suosittelen odottamaan kärsivällisesti ennen letun kääntämistä!


Keliakiaviikko ehti mennä ja nyt eletään hävikkiviikkoa. Letut ja pannari ovatkin mitä mainiointa hävikkiruokaa. Niihin saa upotettua juustonloput, pussinpohjajauhot, ylijäämäpuurot jne jne. Meidän letuissa maistuivat täytteenä uunipaprikoista tähteeksi jäänyt Muru-kaurajauhistäyte ja maukkaat puolitetut kirsikkatomaatit.

Syyskuun 10. päivänä lämpöä 24 ast Hämeessä! Ihana päivä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.