Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 20. syyskuuta 2019

Kaalikääryleet ja juureentehty punajuurileipä samoilla uuninlämpimillä

Kaalikääryleet, keitetyt perunat, ruskea kastike ja puolukat vievät makumuistoni lapsuuteen! 
Tuvan  suuri leivinuuni lämpeni  varhaislapsuudessani monta kertaa viikossa. Talon lämmitys, leivät, pullat sekä monet uuniruoat hoituivat samoilla lämpimillä. Itse asiassa blogini aloittamisen aikoihin muistelin useinkin noita äitini tekemiä "uuninlämpimiä" ja tavallisia hyviä kotiruokia. Tämä kokkaus eli kaalikääryleet  ja leipä herättivät lämpöisiä makumuistoja lapsuudestani.

Punajuuriraasteella maustettu hapanleipä on herkkua! 
Äitini juureentehty leipä oli poikkeuksetta ruisleipää. Oma hapanjuureni on sen sijaan vaaleaa ja sopii monenlaisiin leipiin, piiraisiin ja pulliin.


Parin viime viikon säätilat ovat vaihtuneet nopeaan tahtiin lähes helteestä sateiseen, kylmään, tuuliseen ja pakkasasteita lähentelevään säähän. Miehen sytyttämä takkatuli antoi tunnelmaa ja lämpöä  kotiimme samaan aikaan, kun juureentehty leipä paistui sähköuunissa ja kaalikääryleet valmistuivat keittiössä. On syksyn tuntua!


Perinteiset kaalikääryleet (n. 15 kpl)

Kaalikääryleet nyhtökauralla löytyy tämän linkin takaa!

1 kpl valko- eli keräkaalia
vettä
suolaa

1 rkl voita
1-2 sipulia
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
mustapippuria
2 tl balsamico-kastiketta
(2 tl worcesterkastiketta)
n. 1 dl kermaa (paahdettu sipuli kaurakerma) 
1 rkl siirappia
1-2 tl suolaa

4,5 dl kiehuvaa vettä (tai kaalin keitinvettä) 
1 tl kasvisliemijauhetta
1,5 dl riisiä tms (tummaa riisi-quinoa moniviljaseos)
n. 2-3 dl silputtuja kaalin sisuslehtiä

Kääryleiden pinnalle ennen paistoa loraus siirappia ja ohuita voilastuja
  • Huuhtele kaali ja poista pari ulointa lehteä tarvittaessa. Ota jauheliha huoneenlämpöön. 
Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa, lisää suola ja koverra kaalin kantaosa pois.
  • Kiehuta kaalia kattilassa ja nosta irtoavia lehtiä pyyhkeen päälle kuivumaan. 
Leikkaa taloussakseilla tai veitsellä paksuin kaalinlehden tyviosa pois. Näin kääryleitä on helpompi kääriä myöhemmin.


Samalla, kun kaali kiehuu ja lehdet irtoilevat on hyvä tilaisuus valmistaa kääryleiden sisus.
  • Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen rasva. Kippaa hetken päästä jauheliha pannulle ja ruskista se samalla murennellen. 
  • Silppua sipulit ja kuullottele kypsäksi erillisellä pannulla tai jauhelihaseoksen kanssa. (pienennä lämpöä) 
  • Keitä quinoa-riisiseos lähes kypsäksi laatikon ohjeen mukaan. 
  • Yhdistä ainekset ja mausta ohjeen mausteilla tai omilla suosikeillasi. Lisää kaalin pienet sisälehdet silputtuna seokseen. 
Täytettä olisi taas saanut olla reilummin, sillä muutama lehti jäi ilman täytettä. Niistä tuli hyvä suoja kuumaan uuniin meneville kääryleille.


Kääryleiden täyttäminen vaatii hieman sorminäppäryyttä. Laita täytettä sopivasti lehden alalaitaan ja taita se täytteen päälle. Seuraavaksi molemmilta sivuilta ja aloita rullaus kohti ylälaitaa. Ei huolta, vaikka kääryleistä ei tule täydellisiä. Uuni hoitaa loput! Laita kääryleet tiiviisti liitoskohta alaspäin hyvin voideltuun uunivuokaan. Siirappi, pieni loraus kermaa tai kaalin keitinlientä antavat kosteutta ja mehukkuutta kääryleille.


Paista kääryleitä n. 200 ast/20 min aluksi, pienennä lämpöä 170 ast ja anna paistua vielä n. 1 h. Maku vain paranee pidemmällä paistoajalla,  mutta pinta kannattaa peittää foliolla, etteivät pääse kärtsähtämään. Kaalikääryleet eivät ole maailman kauneinta ruokaa, mutta maku korvaa sen puutteen!


Kaalikääryleeni saivat tällä kertaa hyvää lisämakua "paahteinen sipuli" -kaurakermasta.


Oikein hyvää viikonloppua sinulle, joka seuraat vielä blogiani tai löysit sattumalta tämän postaukseni!
Lopuksi muutama kuva ja pari linkkiä hapanleivän tekemiseen.

Uunipaahdetun punajuuren raaste ja auringonkukan siemenet mausteina leivässäni!




Juureentehdyn leivän ohje löytyy esim täältä tai täältä!
Innokkaat kotileipurit ovat ehkä saaneet jo hankituksi leipäjuurta. Se tuntuu olevan nykyään suorastaan muotia. Oma juureni menee tämän jälkeen joksikin aikaa tauolle, sillä gluteenittomat leivät ja sämpylät ovat alkaneet kiinnostaa itseäni. Hapanuureni on toimivaa pakastimesta otettunakin. Testasin asian tämänkertaisessa leivässäni.

Viime yön pakkanen koristeli aroniapensaat kauniiksi.

4 kommenttia:

  1. Ihastelin noita kaalikääryleitäsi jo instassa. Ne aiheuttivat yhä kasvavaa kaaliruoan nälkää. Tämä postaus herkullisine kuvineen ei yhtään helpota sitä, vaan pian täytyy kyllä jo itsekin jotain kaaliruokaa tehdä, jos nyt en välttämättä jaksakaan kääryleitä väsätä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah ha! 🤣 Tiedätkös, että juuri noin käy itsellekin nähtyäni herkullisia kaaliruokia. 😋 Siskoni teki kaaliuutuuksia eli kaali-jauhelihapyöryköitä uunikypsennyksellä. Oli kuulema paljon helpompia ja oikein maukkaita. 👌Mille kuulostaa?
      Kiitos Päivi ja ihanaa viikonloppua sinulle! 🥰

      Poista
  2. Oijoi mitä herkkuja♥ Kaalikääryleet on niin hyviä:) Ihana kun on paljon makumuistoja lapsuudesta. Meillä kaalilaatikko on syksyn herkkua...tai siis osasta meistä:) Kun muutamia "soraääniäkin" perheestä kuuluu kun kaali on kiehumassa.. "Kiva äiti ei täällä voi asua kun on tällai haju..." :)) Onhan se totta ettei se kaalin tuoksu keitettäessä herkullinen ole, mutta sitten valmiina..voi nam!! Ihanaa alkanutta syksyä sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuuden mieluisat makumuistot eivät yleensä petä 😍 tai minkä lapsena oppii, sen vanhana taitaa! 😊Kaalikääryleet ja -laatikko maistuisivat useammastikin, mutta valmistelu on tosiaan sekä työlästä että hieman haasteellista hajun suhteen! 😏 Lopputulos korvaa sentään vaivannäön! 😋
      Kiitos Päde ja oikein hyvää syksyn jatkoa sinne myös! 🍁💞

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.