Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 3. toukokuuta 2019

Lehtevät leivonnaiset parsatahnalla ja parsannupuilla


Nopeaa, herkullista ja helppotekoista leivonnaista on ilo tehdä, syödä ja tarjota toisillekin. Tämänpäiväinen lehtevä torttutaikinasta tehty suolainen makupala ylitti kaikki odotukset. Äitienpäivä lähestyy ja monet miettivät helppoa ja hyvää itsetehtyä suolaista tarjottavaa aamiaisella tai mihin aikaan päivästä tahansa. Makeita makupaloja on varmaan jo monessa kodissa suunniteltu ja reseptejä selailtu.

Ilmakuivatusta parmankinkusta pyöräytetty ruusuke on näyttävä lisä leivonnaisessa sekasyöjille.
Tämänpäiväinen voi- tai torttutaikinaleivonnainen syntyi hetken mielijohteesta. Olen siivonnut kuluneen viikon koleina päivinä keittiön kaappeja sekä kylmäkalusteita. Löysin ruokamessuilta ostamani parsatahnapurkin ja pakasteesta muutaman levyn torttutaikinaa. Niistäpä suolaisen herkun idea syntyikin! 


Parsaruokia on tullut tehtyä jo ensimmäiseen parsanhimoon. Tämä upea kasvis sopii moneen eri tarkoitukseen. Itsetehty parsatahna on uutuus meidän perheessä. Käyttötarkoituksia voi kukin keksiä tarpeen mukaan, mutta ainakin dipiksi tämä sopii  hyvin. Krutonkien ja erityyppisten leipäviipaleiden päällisenä voisi myös toimia ja jopa kasvisvoileipäkakun tahnana. Täytyypä testata vielä juustojen ja suolakeksien kanssa!


Tämänkertainen tahna syntyi yhdeksästä uunipaahdetusta parsanvarresta. Nuput napsin leivonnaisten pinnalle. 


Parsat kypsyivät pehmeiksi ja hyvänmakuisiksi uunin alatasolla n.210ast/15min sitruunaöljyllä ja suolalla maustettuina. 

Sauvasekoittimen leikkurikulhossa tahnaan tuli hyvä koostumus parissa minuutissa.
Mies pääsi tänään sokkotestiin maistelemaan ostettua ja itsetehtyä parsatahnaa. Toinen oli kuulema tosi paljon maukkaampaa, täyteläisempää ja jälkimaku oli parempi!
Hän sai minulta kaikki pisteet oikein menneestä valinnastaan! 👌😉


Maistelin ostamaani tahnaa ja maistelin vielä uudelleenkin. Oli ihan hyvää, mutta kuitenkin jäin kaipaamaan jotakin lisämakua. Yritin googlailla ohjetta parsatahnaan. Löysin harvinaisen niukasti tai en juuri ollenkaan reseptejä suomenkielisiltä sivuilta tähän. Eipä auttanut muu kuin yrittää lukea raaka-aineluetteloa purkin kyljestä ja miettiä sopivia aineita itsetehtyyn tahnaan.  


Lehtevät leivonnaiset parsatahnalla (6 kpl)

3 kpl torttutaikinalevyjä
n. 1½ dl parsatahnaa
1-2 kpl parsannuppuja/leivonnainen
pinjansiemeniä, chiliä (halutessasi)

raastettua parmesan- tai pecorinojuustoa pinnalle
  • Osta tai valmista itse parsatahnaa. 
  • Ota torttutaikinalevyt sulamaan n. 15 min ennen leipomista. 
  • Puolita taikinalevyt. Vedä terävällä veitsellä viillot n. ½ cm etäisyydelle taikinalevyjen reunoista. (Huom!! Älä vedä viiltoa pohjaan saakka!)
  • Laita tahnaa n. 2-3 rkl jokaisen taikinan keskelle. Lisää pinnalle pinjansiemeniä ja parsannuppuja. Chilirengas tai hiutaleet antavat väriä ja maistuvat ainakin chilin ystäville.
  • Raasta leivonnaisten pinnalle parmesan- tai pecorinojuustoa.
  • Paista leivonnaisia n. 220 ast/n. 12-15 min. (Seuraa, etteivät pääse palamaan!)

Itsetehtyä parsatahnaa (n. 2-3 dl)


9 kpl vihreää tankoparsaa ilman nuppuja
½ dl (sitruunamaustettua) oliiviöljyä
n. ½ tl suolaa (Himalajan Kristallisuolaa minulla)

½ dl (avokado) öljyä
½ tl vihreää currytahnaa
2 rkl sitruunamehua
ripaus sokeria
uunipaahdettua parsaa
n. ½ dl cashew-pähkinöitä (kevyesti suolattuja, paahdettuja)
n. 40 g (2-3 dl) pecorino- tai parmesanjuustoa raasteena
½ punttia (n. 2 dl) tuoretta basilikayrttiä
ripaus mustapippuria ja chiliä halutessasi

Käsittele parsat huuhtelemalla ja napsimalla tyviosat pois. Kuori alkaa tässä vaiheessa olla mielestäni sen verran paksua, että se kannattaa kuoria pois.
  • Paahda parsatangot uunissa (n.210 ast/n.15min), kunnes ovat pehmeitä. Pätki paloiksi esim taloussakseilla.
  • Laita kaikki aineet sauvasekoittimen leikkurikulhoon ja aja aineet tahnaksi. 
  • Maistele ja mausta lisää halutessasi (esim suolaa).
Olisipa mukava kuulla muiden kokemuksia itsetehdystä parsatahnasta! Omaan makuumme tämä tahna oli todella herkullista ja todennäköisesti tulen tekemään sitä uudelleenkin. Tein tällä viikolla herkullista foccaciaa, joka saattaisi maistua entistä herkullisemmalle parsatahnan kanssa. Tänään on tullut herkuteltua riittävästi, mutta huomenna testataan sitäkin!


Kuinkas ollakaan! Foccaciakin herkullistui parsannupuista. Pääsiäiseltä jääneet rosmariinin oksat saivat makua parin vrk:n oliiviöljykylvystä. Ostamani oliivitkin sattuivat olemaan tällä kertaa oliiviöljyyn säilöttyjä.




Herkuttelemisiin! Uskon, että sääasia muuttuu iloksi ensi viikolla. Onneksi yrtit ja kesäkukkaset ovat säilyneet yöpakkasilta sisätiloissa. Eiköhän niitä pian päästä istuttamaan ulkoruukkuihin. 


2 kommenttia:

  1. Oijoi taas millaisia herkkuja♥ Parsatahna on ihanan väristä, niin keväisen vihreää:) Leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis Päde! Näistä tuli aika juhlavan näköisiä ja olivat meidän makuun täydellisiä.👌Tulispa pian vieraita, että pääsis tarjoamaan muillekin!🙋‍♀️😋
      Virkistystä viikonlopusta sinulle!💕🍓🌱

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.