Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Nämä munkit onnistuivat täydellisesti!


Mennään nyt makeilla herkuilla edelleen, kun alkuun on päästy! Kevään juhlat jatkuvat ja leivottavaa löytyy jatkossakin. Vapun tienoilla olen metsästänyt 'sitä parasta munkkireseptiä' ties kuinka kauan. Monet ohjeet ovat paljon luvanneet, mutta itselleni on jäänyt pieni pettymyksen tunne kerta toisensa jälkeen. Liian makeita, liian kovia, liian huonosti kohonneita ja etenkin liian rasvaisia on tullut sekä syötyä että itse leivottua. Olenkohan tullut armollisemmaksi itselleni, sillä vihdoinkin olen valmistamiini munkkeihin täydellisen tyytyväinen. Nämä Sotkun munkit täyttivät kaikki toiveeni! 

Marttojen ohjeella tulee hyvää simaa! 
Siman tekeminen ei ole kuulunut vuosikausiin vapputraditioihini. Kuuntelin eräänä aamuna  autoradiosta Marttojen simanteko-ohjeita ja aloin mieluilla itsetehtyä simaa. Tai oikeastaan mieluilin siman tekemistä, en niinkään sen nauttimista. Siman tekeminen ei ole vaikeaa, mutta se kannattaa laittaa ajoissa tekeytymään, jotta on vappuna parhaimmillaan. Meillä tämän vapun simanteko ja munkkien paistaminen ei olisi voinut paremmin onnistua. Molemmat ovat saaneet osakseen ylistäviä sanoja!




Olen oppinut huomaamaan, että selkeät ja mahdollisimman vähin raaka-ainein tehdyt reseptit ovat parhaita. Löysin ohjeen näihin SWEET FOOD O'MINE -blogin munkkeihin täältä! Jouduin tekemään omaan taikinaani hieman muutoksia, koska halusin testata vaalean hapanjuureni toimivuutta munkeissa. Hiivaa laitoin puolet alkuperäisestä määrästä ja silti taikina kohosi kuin unelma.
Aiemmat munkkiohjeeni löydät täältä ja gluteenittomat munkit täältä. Churrojen tekoon innostuin Espanjan lomallamme. Ohje churroihin löytyy täältä!
Vappu alkaa olla lopuillaan, mutta munkit ovat mielestäni erinomaisia makupaloja koska tahansa. Pakasteen kätköistä on mukava lämmittää mikrossa lähes tuoreen veroisia munkkeja itselle tai yllätysvieraille!

Testasin kahta jääkaapissani majailevaa hapanjuurtani ja olihan niissä eroa. Etualalla oleva pääsi munkkitaikinaani.
Sotilaskodin munkit pienin muutoksin (15 kpl reilunkokoisia munkkeja)
Jauhojen määrä on mysteeri itselleni, koska välillä niitä pitää laittaa enemmän ja toisinaan vähemmän. Niitä kannattaa lisätä alustuksen lopussa vähän kerrallaan!

Taikina
100 g esitaikinaa (jota sanotaan myös virkeäksi juureksi)
4,5 dl vettä
25 g hiivaa (huoneenlämpöistä)
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
100 g voita (sulatettua)
n.800-900 g (eli n. 12-14 dl) vehnäjauhoja (Luomu vehnäj myllystä minulla)

Paistamiseen
1 l rypsiöljyä

Pinnalle
hienoa sokeria

* Mikäli omistat vaaleaa hapanjuurta, tee ensin juuren valmistelut. Ota kahteen kertaan ruokitusta juuresta n. 100 g munkkitaikinaan ja lisää loput emojuuren sekaan.

  • Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen murenneltu hiiva. 
  • Lisää sekaan sokeri, suola ja sulatettu voi. (sekä taikinajuuri, jos teit sen)
  • Sekoita vehnäjauhot taikinaan vähän kerrallaan aluksi voimakkaasti vatkaten ja lopuksi kunnolla alustaen. (tein itse taikinan yleiskoneella ja annoin koneen käydä n. 10 min)
  • Taikina on valmista, kun se irtoaa astian reunoista ja tuntuu kimmoisalle.
  • Kohota taikina liinalla peitetyssä kulhossa kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa huoneenlämmössä. (kestää n. ½ tuntia)
Munkkitaikinan voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ja kylmäkohottaa jääkaapissa useita tunteja tai yön yli. Omani kohosi n. 10 ast lämpötilassa ulkona n. 5 tunnissa.

  • Kumoa taikina vehnäjauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa hetkinen. Jaa taikina muovilastalle 15-30 osaan riippuen siitä, minkä kokoisia munkkeja haluat tehdä. (punnitsin omani ja tein n. 70 g painoisia)
  • Leivo taikinapaloista rinkeleitä tai pyöreitä munkkeja. Pyöreisiin munkkeihin voi tehdä reiän keskelle juuri ennen kuumaan rasvaan laittamista.
  • Kohota munkkeja jauhotetulla leivinpöydällä tai hyvin pienellä (n.50 ast) lämmöllä olevassa uunissa. (Pidä uuninsuuluukku hieman auki.)
  • Kumoa öljy rautapataan tai kattilaan ja kuumenna rasva n. 170-180 ast. (ellet omista lämpömittaria, testaa lämpöä vaalealla leipäpalalla)
  • Paista munkkeja muutama min molemmilta puolilta (ei yli 180°) asteisessa öljyssä. (jouduin säätämään omaa liettäni pariin kertaan pienemmälle)
  • Nosta kauniin ruskeiksi paistuneet munkit reikäkauhan avulla rasvasta ja jätä ne valumaan pariksi minuutiksi talouspaperin päälle.
  • Sokeroi munkit molemmin puolin ja herkuttele! 😋
Munkkeja saa nykyisin kaupasta ja leipomosta koska vaan. Kiva vaihtoehto ovat kaupan pakastealtaista löytyvät esikypsennetyt munkit. Kenenkään ei tarvinne jäädä ilman munkkeja, vaikkei innostusta riitä kotitekoisten munkkien paistamiseen.

Uunikohotuksen jälkeen on helppo tehdä kolo keskelle molempien käsien 'peukalo-etusormi' otteella.

Rautapadassa paistaen munkit saavat kauniin ruskean värin ja paistorasva säilyttää lämpötilansa.

Ilman lämpömittaria on hankala varmistaa, että öljyn lämpö pysyy koko ajan n. 180 asteessa.
Minulle ruokabloggaajana täydellisten itsetehtyjen munkkien metsästäminen on antanut sopivan haasteen. Näihin olen enemmän kuin tyytyväinen! Veteen tehdyt, kananmunattomat munkit sopivat sekä maito että muna-allergisille, joten ovat sikälikin suositeltavia.

30.4.2020 päätin testata omaa ohjettani. Munkit onnistuivat tälläkin kertaa, joten nyt uskallan suositella sinullekin. 🍩 Hapanjuuren osuus ei mielestäni vaikuta ratkaisevasti munkkeihin, mutta tuskin haittaakaan, jos sellaisen omistat.


"Sotkun munkit" pienellä hapanjuurilisällä koronavappuna 2020 maistuivat todella maukkaille. 😋


Loppukuviksi valitsin tällä kertaa eilisen golfkierroksen otoksia. Golfklubimme oli valmistaunut jo eilen Vappubrunssiin kattauksin ja koristein. Kokemuksesta tiedän, että kaikki tarjolla olevat herkut ovat suussasulavia. Me ruokailimme tänään muualla, mutta toivottavasti vuoden kuluttua taas klubilla.





Toivottelen kaikille iloista, hauskaa ja verrattoman vauhdikasta Vapunviettoa täältä Mansikkaheinä-blogista! Vappuperinteet saavat hymyn huulille ja suupielet sokerisiksi. Nautitaan ystävät siitä ja mietitään arjen haasteita huomenna! 

4 kommenttia:

  1. Sepä kiva, että sait mieleisiä munkkeja. Minä olen huomannut, että munkkitaikina saa olla löysä ja että niitä ei pidä paistaa kovin tummiksi. Hyvin ovat tehneet kauppansa. Osan pakastan mahdollisimman nopsasti ilman sokeria. Lämmitettynä toimii 🍩 hyvin! Liikuntapäivien jälkeen meille tuli lumisateinen löhöpäivä 😀 mutta jospa kevät ei anna periksi 🌞 Golfsäitä teille 😎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöinen kiitokseni!💕 Munkit eivät tosiaankaan synny helpolla, siis maukkaat munkit. Nyt löysin parhaimman reseptin ja aion pitää siitä kiinni. Taikina oli pehmeää, mutta ei liian. Ja tosiaan piti ottaa pois rasvasta juuri oikealla hetkellä. Sokeroin kaikki ja nyt on huomattu, että niinkin voi pakastaa. Nopea sulatus mikrolla ja ovat kuin juuri paistettuja. Ei tarvitse enää sokerin kanssa säätää. 😏
      Nyt saadaan kaivattua vettä taivaalta ja ruoho kasvaa silmissä. Toivotaan teille ja meille pian aurinkoa ja lämpöä! ☀️🍓🌺

      Poista
  2. Kiitos 🌞 Täällä ei ruoho viheriöi, sillä lunta on tullut jo puolisääreen! Lumiaurat kolisee 🤢🎿

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😮 Ou nou! No voi sentään! Ja minä kuvasin terassin rakeista lunta, tuskin laudat peittyivät. Älä huoli, pian se sulaa auringossa. ☀️ Malttia nyt liikenteessä! 🙋‍♀️🥰

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.