Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 10. toukokuuta 2019

Raakakakku on terveellinen ja sallittu herkku, josta äitikin tykkää!


Raakakakku-nimi ei kuulosta houkuttelevalle, vai kuulostaako? Tiedän olevani auttamattomasti ns jälkijunassa raakakakkuni kanssa. Muutama vuosi sitten oli tosi trendikästä maistella erityyppisiä raakakakkuja, mutta nyttemmin ohjeita näkyy harvemmin. Googlaamalla löytyi sentään useitakin kokeilemisen arvoisia reseptejä ja teko-ohjeita.    


Olen haaveillut keksiväni todella herkullisen ja silti terveellisen jälkiruoan, kahvileivän tai välipalan. Ajatus raakakakusta tuli yllättäen, kun mietin uudentyyppistä kakkua äitienpäiväksi. Ideaa hahmotellessani koin sen sittenkin liian haastavaksi ja monimutkaiseksi. Pitääkö tekemiseen varata tuntikausia tai peräti päiväkausia? Riittävätkö keittiökoneideni tehot manteleiden, pähkinöiden yms kovien aineiden käsittelyyn? Olen kuitenkin tottunut ottamaan haasteita vastaan, joten hommiin siis... 

Suklainen ja marjainen raakakakkuni olisi ollut kaunis näinkin! Halusin testata tähän myös vadelmia.


Kakku valmistui eilen, vaikka tein samana päivänä puolikkaan golfkierroksen, leivoin marttojen tilaisuuteen ja valmistimme Miehen kanssa illemmalla kohtuullisen monipuolisen ennakko-äitienpäiväaterian.  Eikä mennyt onneksi liikaa aikaa kakun kanssa ahertamiseen. Mantelivoin tekeminen oli haasteellisin koneilleni, mutta onnistui sentään. Ihastuin suunnattomasti itsetehdyn mantelivoin tuoksuun ja makuun pari -kolme vuotta sitten. Sillä kertaa yleiskoneeni tehokkain kulho sanoi sopimuksensa irti, mutta tilasin uuden. Sitä olen kohdellut paremmin ja harventanut mantelivoin tekoa.



Mantelivoita saa valmiina luontaistuotekaupoista, mutta maku on erilainen verrattuna itsetehtyyn. Ja se tuoksu, aah! Koko koti tuoksuu ihanalle paahdetulle mantelille. Hyvän ohjeen tekemääni mantelivoihin löydät täältä!
Kävin tällä viikolla kaappieni pähkinä- ja muutkin kuiva-ainevarastoni läpi. Hankin onnekseni riittävästi raakakakun valmistukseen tarvittavia aineita. Ei tarvinnut lähteä ostoksille.


Laitoin paljon aineksia tekemääni raakakakkuun, mutta onnistuu varmaan paljon lyhyemmälläkin aineluettelolla. Netistä löytyy monia hyviä ja helpompia ohjeita!

Kookoshiutaleet saavat väriä ja makua paahtamisesta, mutta ei ole välttämätöntä.



Raakakakun työvaiheita on aika paljon. Olisin itse halunnut löytää resepteistä kuvia eri työvaiheista. Löysin aivan ihanan herkullisen näköisiä valmiin kakun kuvia, mutta ne eivät auttaneet miettiessäni tarvittavia koneita ja raaka-aineita. Pyrin laittamaan tähän postaukseeni useita kuvia. Saattaahan olla, että joku blogini lukijoista innostuu tekemään raakakakun. Ei ollut ollenkaan mahdoton urakka, joten suosittelen lämpöisesti kokeilemaan! Terveellistä herkkua on joka tapauksessa luvassa.


Käytin eniten apunani ohjetta, joka löytyi täältä! Kakun koristelukin näyttää tulevan saman kakun innoittamana. Sen tosin huomasin vasta myöhemmin..  Tätä kakkua riittää muuten pienempikin pala makeannälkään. 


Mansikkainen ja pähkinäinen raakakakku (22 cm irtopohjavuokaan/n. 22 palaa)

Aloita kakun tekeminen mielellään edellisenä iltana laittamalla cashew-pähkinät likoamaan veteen ja viemällä kookoskerma jääkaappiin!! 
(laitoin omani aamulla ja ehtivät olla n. 8 h jääkaapissa)

Pohja
100 g (n. 2,2 dl) saksanpähkinöitä
50 g (1 dl) raakasuklaamassaa
45 g (3 rkl) kookosöljyä
150 g (n. 14 kpl) tuoreita taateleita (kivellisiä)
2 dl (88 g) mantelijauhoja
1 dl (50 g) kookoshiutaleita
1 rkl vaniljapastaa

Tehokas blenderi on varmaankin hyvä työväline kakunteon eri vaiheissa, siis jos sellaisen omistaa! Alla olevissa teko-ohjeissa omat apuvälineeni.
  • Jauha saksanpähkinät esim sauvasekoittimen leikkurikulhossa jauheeksi. (toisaalta ne voi vaikka murskata morttelissa, jos haluaa pohjaan sattumia.)
  • Aja ja sekoita kaikki pohjan aineet massaksi sauvasekoittimella isohkossa kulhossa.(Sauvasekoittimeni korkea kulho oli liian kapea tälle ainemäärälle, joten siirsin aineet suosiolla isompaan kulhoon.) 
  • Leivinpaperoi irtopohjavuoka kauttaaltaan ja painele massa tiiviisti pohjalle. Vie vuoka pakastimeen odottelemaan seuraavia kerroksia.
Mansikan tms marjan makuinen täyte
1 prk kookoskermaa tai -maitoa (Pirkka 2,2 dl kookosmaitoa minulla)
3 dl mansikkasurvosta (pakastettua minulla)
n. 3 dl cashewpähkinöitä (määrä ennen liotusta)
1 rkl vaniljapastaa
n. 3 rkl kookoshiutaleita (miel paahdettuja)
2-4 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia (oman maun mukaan)
1 limen kuoriraaste + 1-2 rkl mehua
(n. ½ dl vaniljakreemijauhetta, jos vaahto on liian löysää. Confetilla on vegaanista.)
  • Kaavi jäähtyneestä kookospurkista valkoinen massa kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. (vaahtoaminen vaihtelee eri tuotteilla, löydät hyvän vertailun täältä!)
  • Blendaa tai kuohkeuta sauvasekoittimella hyvin lionneet ja huuhdellut cashew-pähkinät kermamaiseksi massaksi. Lisää vettä tarvittaessa n. ½-1 dl. 
  • Ohje lionneiden cashew-pähkinöiden käsittelyyn löytyy täältä.
  • Yhdistä mansikkasurvos edellisiin ja mausta omaan makuusi hunajalla ja vaniljalla.
  • Pese lime (tai sitruuna) erittäin huolella harjaten ja raasta kuori massaan. Kaivatessasi happamuutta, mausta vielä limen mehulla. Maista vielä lopuksi, että kaikki maut ovat kohdillaan ja lisää tarvittaessa makeutta.
  • Lusikoi massa irtopohjavuokaan ja laita se uudelleen pakastimeen.
Alkuperäinen aikomukseni ei ollut lisätä tähän kerrokseen vaniljakreemijauhetta. Huomasin massan olevan liian löysää mansikoista irronneen nesteen johdosta, joten lisäsin sitä varmuuden vuoksi.

Pähkinäinen suklaatäyte
n. 2 dl mantelivoita (175 g kuorellisia manteleita, jos teet voin itse)
½-1 dl kookosöljyä (sulatettuna)
n. 12 kpl taateleita (poista siemenet)
n. 2 dl raakasuklaamassaa tms suklaata
2 rkl hunajaa 
n. 3 dl liotettuja, huuhdeltuja cashewpähkinöitä 
ripaus hyvänlaatuista suolaa (Himalajan Kristallisuolaa esim)
  • Blendaa tai kuohkeuta cashewpähkinät sauvasekoittimella. Lisää sekaan muut aineet ja aja tasaiseksi massaksi. Voit jättää sekaan sattumia, jos haluat tähän kerrokseen pureskeltavaa. 
  • Lusikoi täyte päällimmäiseksi kerrokseksi kakkuun ja laita vuoka taas pakastimeen. Tämä kerros on aika jäykkää, joten koristelu onnistuu kohtuullisen pian.
  • Ota kakku pois vuoasta ja koristele marjoilla, suklaalastuilla, kukilla tms. Parhaimmat koristeluideat löytyvät jokaisen kakuntekijän omasta päästä ja makumaailmasta. 
Keskimmäinen kerros ei ollut ehtinyt kovettua kunnolla lisätessäni päällimmäisen täytteen, mutta eipä haitannut. Vuoka ehti olla pari tuntia pakastimessa ennen koristelua. Maistoimme kakkua jo illalla, vaikka olimme molemmat Miehen kanssa aika kylläisiä. Maku oli meille uudentyyppinen, hyvä ja mielenkiintoinen. Pientä palaa teki mieli 'makustella' pitkään suussa. Nautimme tämän jälkkärin kuohuviinin kanssa, mutta uskoisin sopivan myös kahvileiväksi. 


Seuraavassa postauksessani annan ohjeen yhteen tämän kevään herkullisimmista aterioistamme. Nautimme tänä vuonna äitienpäivän kotiruoan ennakkoon jo torstaina. Uskon tekeväni samaa ruokaa vielä monta kertaa uudelleen. Oli se niin herkullista ja parasta kaikessa, että valmistimme sen Miehen kanssa yhdessä. Hollandaisekastike ei olisi yksinään onnistunutkaan! 



Sain (😂) ihanat äitienpäiväkukat jo hyvissä ajoin, kun nappasin ne mukaani kauppareissulla. 




Näin isoa raakakakkua ei kannata jättää jääkaappiin, vaikka se säilyisi sielläkin muutaman päivän hyvänä. Leikkelin aamulla kakun valmiiksi viipaleiksi ja pakastin saman tien. On mukava maistattaa raakakakkua perheemme nuorille ja muillekin vieraille. Olen vakuuttunut, että kakku on tullut syödyksi ennen kesäkuun alkua! 

2 kommenttia:

  1. Minä en ole koskaan maistanut raakakakkua:) Näytti kyllä niin ihanilta nuo kuvat♥ Toivottavasti sait viettää ihanan äitienpäivän! Mukavaa alkavaa viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain itsekin maistaa elämäni ensimmäistä raakakakkua. Innostuin kyllä sen verran, että teen kesällä uudelleen ja koristelen suomalaisilla marjoilla. 🍓🍓🍓🍓🍓
      Mukavaa ja toivottavasti vihdoin lämpöisempää viikkoa sinulle! ☀️🌺💕

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.