Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 27. toukokuuta 2019

Suklaahippumuffinit lakritsikreemillä maistuvat taivaallisille

"Lakritsin ja suklaan liitto on solmittu taivaassa" -sanonta on totta näissä muffineissa.
Mistähän sitä energiaa virtaa, vaikka viime yönä unet jäivät normaalia vähemmälle? Löysin eilen kaappeja kolutessani huonekalumaalia ja pensselit. Olen suunnitellut jo pari viikkoa keittiön pöytäpinnan maalaamista, mutta maalikauppaan lähtö on jäänyt. Tänä aamuna vedin työhanskat käteen, pöytä hiottu suit'sait ja maali vedetty pintaan alle aikayksikön. Mukavaa oli ihailla kättensä jälkiä saman tien.




Maalausurakka ei vienyt paljoa aikaa ja virtaa tuntui vielä riittävän. Enpä olisi uskonut innostuvani näin paljon Suomen jääkiekkojoukkueen peleistä vielä viikko sitten. Innostus tarttuu ja Leijonat ansaitsivat peleillään kaiken suitsutuksen ja kultamitalinsa. Nostan hattuani nuorille miehille, jotka jaksoivat ahertaa loppuun saakka. He antoivat pelityylillään mallia muillekin ja iloa niillekin suomalaisille, jotka eivät säännöllisesti jääkiekkopelejä seuraa. Me hämeenlinnalaiset saimme 'mennä torille' jo toisen kerran kevään aikana. HPK voitti jääkiekon Suomen mestaruuden! 



No mutta nyt varsinaiseen asiaan! Pidän lakritsin mausta todella paljon, jopa enemmän kuin suklaasta. Leivonnassa olen käyttänyt muutaman kerran lakritsijauhetta ja tuoreen lakritsin paloja ainakin kerran. Tämän linkin takaa löytyy leipäohje, jota uskallan suositella kaikille lakun ystäville. Tiedän erään ystäväni leiponeen tätä useammankin kerran. Alussa leipä meni kuin kuumille kiville perheen nuorimmille. Viime viikolla löysin kirjastosta kirjan, joka roihahdutti lakritsinhimoni  jälleen ilmiliekkiin! 😂


Onpa hyvä tuuri, että pääsen leipomaan 'ihan vaan vieraita varten' jotakin kirjan herkuista. Muffinit maistuvat yleensä kaikille ja onnistuvat ilman liiallista aherrusta ja ajankäyttöä. Kuorrutuksen tein kirjan ohjeesta poiketen, koska kotoa ei löytynyt lakritsiesanssia. Kaukoviisaana olin kuitenkin hankkinut pussin Hopeatoffee-karkkeja. Niiden maku ja rakenne on joka tapauksessa mieluinen. Lakritsijauheen kanssa on välillä tullut pettymyksiä, joten sitä en halunnut käyttää näissä herkuissa.  


Taikina riittää ohjeen mukaan 12 muffiniin. Itse sain 6 pienempää ja 10 keskikokoista leivonnaista. Halusin testata näissä uutta pientä 6 kpl:n leivosvuokaani. Hyvin toimi!

Näissä on Brunbergin tummaa suklaata (70 g) ja hieman Royalin valkosuklaakrispiä.
Suklaahippumuffinit lakritsikreemillä (12-16 kpl)

Muffinitaikina
175 g voita (huoneenlämpöistä)
175 g (n. 2 dl) sokeria (erityishienoa)
2 kananmunaa (kevyesti vatkattuina)
3-4 rkl maitoa (4 rkl kauramaitoa minulla)
175 g (3 dl) vehnäjauhoja (kakkuvehnäj)
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen eli veitsenkärjellinen suolaa
75-90 g suklaata (keskimakeaa)

Lakritsikreemi  kirjan ohjeella
150 g suolatonta voita
500 g tomusokeria
½ dl kevytkermaa
aitoa lakritsiesanssia (½-1 joko tl tai rkl, yksikkö puuttui kirjasta)

Koristeluun suklaaraastetta, kukkia, lakritsipaloja yms
  • Kuumenna uuni 180 ast tai kiertoilmauuni 160 ast. Ota esille 12-16 paperista muffinivuokaa ja laita ne muffinipellille tai vastaavalle.
  • Paloittele suklaa leivinlaudalla karkeaksi rouheeksi esim vahvalla veitsellä.
  • Vatkaa voi ja sokeri kulhossa vaaleaksi ja ilmavaksi. (n. 10-12 min)
  • Vatkaa vähitellen munaseos ja maito joukkoon, kunnes seos on yhtenäistä.
  • Siivilöi kuiva-ainekset joukkoon ja sekoita ne esim lastalla taikinaan. Kääntele lopuksi suklaapalat taikinaan. 
  • Lusikoi taikina muffinivuokiin ja paista niitä n. 20 min, kunnes ovat kauniin ruskeita ja kohonneita. (Paistoin keskiritilällä n. 17 min.)
  • Anna jäähtyä n. 5 min vuoissaan ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään. 
  • Tee kuorrutekreemi vatkaamalla ensin voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. (Huoma! varovasti aluksi, ettei sokeri pöllyä pitkin keittiötä)
  • Lisää sitten kerma ja lakritsi, kunnes seos on ilmavan kevyttä. Koristele muffinit!
Hopeatoffee-kuorrutekreemi
1 pss (n.170 g) Hopeatoffee-karamelleja
1 dl kuohukermaa

n. 3 rkl jääkaappikylmää voita
70 g i Mat Fraichea, Oatly tms (minulla sattui olemaan tätä)
½ dl vaniljakreemijauhetta
n. 70 g voita ja 1-2 dl tomusokeria vaahdotettuna
  • Kuori karamellit ja laita ne kerman kanssa pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna hiljaisella lämmöllä kiehumispisteeseen välillä lastalla sekoitellen. 
  • Kiehuta 'lempeällä lämmöllä' n. 15 min, kunnes seos tuntuu kiinteälle ja kinuskimaiselle. (kylmään vesilasiin pudotetun tipan pitäisi pysyä koossa)
  • Ota kattila pois liedeltä ja sekoittele ahkerasti esim kuumuutta kestävällä lastalla, kunnes seos on jäähtynyt huomattavasti.
  • Sekoita kylmä voi joukkoon, kunnes on sulanut kokonaan. Muutaman min sekoittelun jälkeen (kun seos on viileää) voit lisätä kreemijauheen ja Fraichen.
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. 
  • Vaahdota voivaahto ja muut aineet keskenään, kunnes kreemistä tulee pehmeää ja ilmavaa. 
  • Annostele kreemi pursotinpussiin, jossa on haluamasi terästylla. Koristele muffinit kreemillä  ja valitsemillasi koristeilla.
Hopeatoffee-kreemistäni tuli hämmästyttävän hyvää, vaikka muuta pelkäsin. En löytänyt googlesta tai muualtakaan ohjetta tämäntyyppiseen kreemiin. Tuorejuusto olisi sopinut tähän hyvin, mutta sitä ei löytynyt jääkaapistani. Toisaalta se oli hyvä, koska sain mielestäni ihan täydellisen onnistuneen kreemin. Se kovettui sopivasti jääkaapissa, mutta ei liian kovaksi. Ensikertalaisen tuuria, sanoisin.

Voivaahdon ja Hopeatoffeeseoksen yhdistäminen onnistuu sähkövatkaimella vatkaten.


Uutuusostokseni (5€ Cittarissa) osoittautui onnistuneeksi hankinnaksi. Sillä sain kivan kokoisia muffineita, joissa on pieni syvennys yläosassa. Testasin niihin Hopeatoffee-kermaseosta ennen muiden aineksien lisäämistä. Pinnasta tuli kauniin kiiltävä ja todella voimakkaasti lakritsille maistuva. Se saattaa olla todellisen lakritsinystävän mieleen. 



Tämän 599. tekstin olin ajatellut blogini toiseksi viimeiseksi postaukseksi. Joka kerta konetta naputellessani mietin tämän aikaavievän harrastukseni hyödyllisyyttä. Aluksi blogin päivittämisen piti kestää vain sen aikaa, kun olen toipunut polven tekonivelleikkauksesta (28.4.2017). Olin kuullut sen kestävän muutaman kuukauden tai max puoli vuotta. No, minulla ei ollut niin hyvä onni. Polveni on edelleen kivulias ja nyt toinenkin oireilee koko ajan. Pystyn liikkumaan lyhyitä matkoja kerrallaan kävellen ja välillä lepäillen. Vesijuoksu on loistava urheilulaji tässä vaiheessa. Golfin harrastaminen vaihtelee sen mukaan, kuinka kovia kivut kulloinkin ovat. Golfauto on kätevä, mutta jalkalihakseni eivät hyödy sellaisesta liikunnasta.  


Toinen tavoitteeni oli saada 100000 kävijän määrä täyteen. Siitä puuttuu vielä  hieman yli 7000 kävijää. Eli blogini ei ole ns 'suuri blogi' eikä kerää valtaisia kävijämääriä. Ehkä joku lukija kuitenkin saa täältä silloin tällöin ohjeen, josta pitää.
En sittenkään ole täydellisen varma, haluanko lopettaa tätä kokonaan. Tiedän, ettei minulle sovi silloin tällöin blogipäivityksiä tekevä tyyli. Sitä ovat monet suositelleet kertoessani aikeestani. Joillekin se varmaan sopii erittäin hyvin.

Nämä kukkaset ovat kiitokseni Päiville ja Pädelle! Olette olleet mahtavia blogiystäviäni!
Entä mitä tämä harrastus on antanut? Tämä on tosiaan ollut vain kiva harrastus, jota tykkään tehdä, koska rakastan kaikenlaista kokkaamista. Puhelimeni ja tablettini ovat olleet aika kovilla, koska käytän vain niitä postatessani. Aika vaatimatonta siis! Parasta kaikessa ovat uudet blogiystävät, jotka ovat halunneet kommentoida postauksiani. Olen heille todella kiitollinen, koska kommenttien ansiosta olen jaksanut jatkaa näinkin kauan. Näihin kuviin ja tunnelmiin on mukava lopettaa kirjoittaminen tänään. Maailmanmestaruus on mahtava saavutus, joka maistuu makialle sekä pelaajille että Leijonafaneille. Isot onnittelut ja kiitokset täältä Mansikkakaheinä-blogista pelaajille, valmentajille ja koko porukalle! Huikea saavutus! 🎉👌👏


Koskaan ei pidä sanoa "ei koskaan"! Saattaahan olla, että jatkan blogitekstien kirjoittamista vielä seuraavatkin pari vuotta, jos intoa, voimia ja terveyttä riittää! 😘 Lämmin kiitos sinulle, joka jaksoit lukea tämän postaukseni!

4 kommenttia:

  1. Nam! Näitä voisi kokeilla, lakritsi on ainoa makea, jonka kelpuutan (jos itse maistelen). Näyttävät herkulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat siitä ihania, että suklaa ja laku muodostavat hyvän kokonaisuuden.😋 Noita pieniä ei vielä maustettu, mutta niissä saattaa kuorrute maistua tosi vahvalle. 🤔
      Kiitos Kaura ja mukavaa viikon jatkoa sinulle! 😃

      Poista
  2. Huippukauniita muffineita! Varmasti myös taivaallisen makuisia. Ja noiden muffineiden lomassa vakavaa pohdintaa... paha onkin mennä muita neuvomaan, kukin kokee asiat omalla tavallaan. Yritän itse aina yleisenä ohjenuorana ajatella, että jos jokin asia tuo mielihyvää, tee niin. Jos jokin tuo mielipahaa, vältä sitä. Ja sittenhän on vielä asioita, jotka aiheuttavat noita molempia, tai sitten eivät ole valittavissa 😂 No, bloggaaminen toki vapaaehtoista, joten sen suhteen voi vapaammin kuunnella itseään. Ja vain itseään. Joka tapauksessa mielelläni vielä lisääkin blogejasi lukisin, ja niistä hyviä neuvoja ammentaisin. Mielenkiinnolla odotan myös nyt ensihätiin, mikä on 600. kirjoituksesi. Kiitos Leena kauniista kukkasista, kuin myös mukavasta blogiystävyydestä 😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 🥰 Oi että sanoit ihanasti, lämmin kiitokseni Päivi! Tuo on niin totta, mitä sanoit mielipahasta.👌Tykkään ja välillä taas otan "vähän stressiä" tästä mielenkiintoisesta harrastuksesta.🤔 Suurin syy lopettamiseen on pakollinen tauko jatkuvaan uusien herkkujen kehittelyyn;kurvit kärsii ja polvet eivät kestä.. 🤣 Tuskin kuitenkaan raaskin kokonaan lopettaa, mutta harvennan nyt tahtia.
      Sinulle blogiystäväni toivon hienoa kesää ja paljon iloa ja virkistystä kaikkien kivojen harrastusten parissa. 🤗🥗🥘⛳

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.