Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 21. marraskuuta 2017

Tuoremehua appelsiineista ja tuoreita meren antimia

Tämä ihmevempain hurauttaa hetkessä oikeista appelsiineistä raikasta tuoremehua. Kätevää 👍
Appelsiinimehu, joka puristuu hetkessä silmiesi edessä on varmasti tuoretta. Enpä ole aiemmin törmännyt vastaavaan puristimeen kaupassa. Espanjalaisista Mercadona-nimisistä tavarataloista tällaista superjuomaa voi itse puristaa nappia painamalla. Pakkohan sitä oli ainakin kerran saada. 


Kävimme jo kolmannen kerran hedelmäostoksilla kyseisessä tavaratalossa, ennen kuin huomasimme tämän kojeen. Oli vähän piilossa katseiltamme, kun emme osanneet sitä etsiä.


Iloisesti mehu valui suoraan pulloon pelkällä napin paninalluksella. Paras puoli oli se, ettei tarvinnut mehun linkoamisen jälkeen aloittaa mehulingon puhdistamista kuten kotona. Ja kyllä! Appelsiinimehu oli hyvää, raikasta ja taatusti lisäaineetonta ja ilman lisättyä sokeria. Talon Miehen mielestä tosin hinta ihmetytti; samalla rahalla sai 12 tölkkiä olutta kuin ½ l appelsiinimehua. 

Voisiko näistä loihtia herkkuaterian? Vastaus on KYLLÄ, mutta vaatii taitoa.
Jälleen kerran hyörin ja pyörin kauppareissulla kalatiskin edessä ihmetellen meren moninaisia "herkkuja". Haluaisin niin kovasti oppia laittamaan monipuolista ruokaa kalasta ja äyriäisistä. Master-Chef Australia ym vastaavat kokkiohjelmat näyttävät mitä eksoottisimpia ruokia meren antimista, mutta itselle lohi on yleisin raaka-aine puhuttaessa kaloista. Sitäkin saa ihan kohtuuhintaan täältä, mutta miksi valita tuttua kalaa, kun kerrankin on tarjolla uusia herkkuja.


Ravuista myös suomalaiset innostuvat loppukesästä. Rapujuhlat ovat iso juttu joka vuosi ja useimmat lienevät ainakin kerran maistaneet punaiseksi keitettyjä jokirapuja. Suuri määrä perkeitä ja pieni annos lihaa, mutta fiilis ja snapsit kohottavat tunnelmaa. Näitä yläpuolen kuvassa näkyviä kookkaita ja aika hurjankin näköisiä otuksia en halunnut ottaa käsittelyyn.


Tuoreissa jättikatkaravuissa oli riittävästi haastetta minulle! Yleensä ostan katkikset keitettyinä ja pakastettuina. Espanjassa ollessamme ostamme isoja, herkullisia valmiiksi keitettyjä katkarapuja kalatiskiltä. Ne ovat hyviä ja kohtuuhintaisia. Tällä kertaa olin päättänyt jo etukäteen ostaa tuoreita katkarapuja. Kuoren ja suolen  poistaminen ennen paistamista huolestutti. Osaankohan seuraamalla ammattikokin ohjeita?  Jättikatkarapujen käsittely Jamie Oliverin ohjein

Jotkut kuulema siivoavat suolen vasta paiston/keiton jälkeen. Minä halusin poistaa tuon hieman epämiellyttävän osan pois aluksi. Jotkut syövät katkiksen suolineen päivineen eikä ole vaarallista sekään. 
Onneksi netistä löytyy hyviä, perusteellisia video-opetuksia kyseisestä aiheesta. Olin melkein pettynyt, kun se olikin niin helppoa. Kuori irtosi helpommin kuin keitetystä ja suoli löytyi ja irtosi terävän veitsen avulla. Pelkäsin etukäteen tuoreiden katkisten tuoksua tai voimakasta hajua. Varasin kertakäyttähanskat hommaan varmuuden vuoksi, mutta niitä ei todellakaan tarvittu. Ei ollut mitään pahaa hajua tai muutakaan syytä käyttää hanskoja. Käsien pesu siivoamisen jälkeen riitti hyvin!


Oli oikeasti palkitsevaa seurata harmaan otuksen muuttumista kauniin punaiseksi muutaman minuutin paistamisen jälkeen. Kuumensin aluksi öljyä, lisäsin valkosipulia ja paprikaa (en saanut tuoretta chiliä) sekä kippasin puhdistetut katkikset sekaan. Muutaman minuutin kuluttua herkullinen päällinen uunituoreen, lähes lämpöisen patongin päälle oli valmiina. Tottakai lisäsin hieman suolaa, pippuria ja sitruunamehua. Tällä kertaa ostin vain 10 katkista (yhteensä 2,40€), mutta aloin jo suunnitella seuraavaa kertaa. Kunpa keksisin oikein hyvän ruoan tuoreista katkaravuista. Osaisikohan joku vinkata ❤


Avocado, juuri paistetut tuoreet katkaravut,sitruunamehu ja patonki. Nam ja maiskis! Olipas ihana iltapala. Tätä täytyy ehdottomasti tehdä uudelleen. Kaikkea voi vielä vanhanakin oppia! Nyt paistoin hieman ylikypsiksi varmuuden vuoksi. Eipähän jääneet ainakaan raaoiksi ja olivat sopivan rapsakoita, mutta eivät vielä sitkeitä.Aamiaismehu edellisenä iltana puristetuista appelsiineista oli jäähtynyt sopivasti yön aikana.
Meidän loman viimeinen neljännes aurinkoisessa Espanjassa alkaa olla käsillä. Eka viikko meni alkuihastuksessa, toisella viikolla koti-ikävä nosti hieman päätään, kolmas viikko on ollut paras. Nyt alkaa huoli siitä, että pian tämä loppuu. Onneksi kotona päästään heti jouluvalojen kimppuun ja juhlavalmisteluihin. Suomi täyttää 100 vuotta samana päivänä kuin lapsenlapsemme 7 vuotta. On siinä aihetta juhlaan! 💖


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.