Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Helppo ja silti maistuva frittata eli uunimunakas


Etenkin arjessa tulee usein tilanteita, että joutuu tekemään suuhunpantavaa kiireessä ja niistä aineista, mitä kotoa löytyy. Omassa jääkaapissssani on yleensä vähintään juustoja, vihanneksia, juureksia ja sipuleita sekä kivennäisvettä, maustekastikkeita ja kananmunia. Kyllähän noista aineista saa jo ruokaa, joka maistuu pahimpaan nälkään. Lisäksi on vielä pakasteet ja kuivakaapin öljyt, mausteet yms.


Frittata-nimi on ollut itselleni vieras eiliseen saakka. Olen tehnyt elämäni aikana lukemattomia omeletteja eli munakkaita ja tortillaa muutaman kerran. Periaatteessa frittata on samantyyppistä ruokaa, mutta valmistetaan uunissa. Valmistusastiaksi kannattaa valita mahdollisimman laakea vuoka, koska pinnan rapeus on parasta.

Bataatin tilalle olisi voinut laittaa jonkun muun juureksen tähän anjoviksen-makuiseen frittataan.
Frittataan voi kätkeä kasviksia, kananmunia ja lisäksi esim juustoa ja sieniä. Itse asiassa jokainen kokki voi itse suunnitella reseptin omaan frittataansa. Löysin netistä hienoja kuvia ja useita reseptejä, joista on apua tehdessä ensimmäistä kertaa tätä ruokaa. Meillä sattui olemaan anjovis-rasia jääkaapissa, joten testasin sen sopivuutta frittataan. Päättelin, ettei voi mennä täysin metsään, koska kananmunat, peruna ja sipulit ovat mitä parhaimpia makupareja anjovikselle. Tykkäämme molemmat talon Miehen kanssa kiusaus-tyyppisistä ruoista ja eniten Janssonin kiusauksesta.


Aineet frittataan n. 3-4 hengelle (Laita uuni aluksi 220 asteeseen)

2 perunaa
3 porkkanaa
1 pieni luomubataatti (palsternakka sopii myös hyvin)
1 suippopaprika
2 punasipulia
1 iso yksikyntinen valkosipuli
2 keskitulista chiliä
1 tl suolaa kasvisten joukkoon

1 pkt ricotta-juustoa
4-5 kananmunaa
n. 1 dl nestettä (kivennäisvettä, vichyä, kermaa tms)
1 tl suolaa
tuoretta korianteria
tuoretta basilikaa
pippuria

(1 pieni rasia anoviksia / kinkkua / herkkusieniä tms)

  • Käsittele kasvikset; kuori tarvittaessa ja pilko pieniksi kypsymisaika huomioiden. (Tai käytä pakastevihanneksia.)
  • Kaada pilkotut kasvikset voideltuun uunivuokaan ja laita 220 ast uuniin n. 10 minuutiksi.
  • Laske uunin lämpö 200 ast. Murentele juusto kasvisten pinnalle.
  • Riko munien rakenne kulhossa ja lisää muut aineet joukkoon kevyesti vatkaten.
  • Kaada kananmunaseos vuokaan ja jatka paistamista, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin. (noin 20 min riitti meillä)


Tästä linkistä Maailman herkullisin munakas löydät lisätietoa frittatasta, jos sinullekin tämä italialainen (vai kreikkalainen?) uunimunakas on yhtä uusi tuttavuus kuin itselleni. Uskon kyllä jatkossa tekeväni tätä ruokaa useinkin kehitellen uusia ainekombinaatioita. Tämä oli helppoa ja hyvää perusruokaa, jota voi tuunata loputtomiin uusilla aineilla ja mausteilla.


Lokakuu vaihtui marraskuuksi ja Vanajaveden pinta on jo jäässä Aulangon rannassa.


Hämeen linna on komea nähtävyys sekä kesä- että talviaikaan. Neljän viikon päästä on mielenkiintoista nähdä, joko järvi on kokonaan jäässä ja valkoinen lumi peittää maan.  Huomenna lennämme Espanjan lämpöön ja palaamme joulukuussa. Wi-fi toimii sielläkin ja tarkoitus on ainakin välillä kirjoitella tänne blogiin kuulumisia ja postata mahdollisesti reseptejäkin. Odotan innolla uusia makuelämyksiä ja etenkin toivon saavani jakaa niitä myös teille. Ilman teitä ihania blogini klikkaajia ei olisi blogiakaan. 


Tunnelmallista marraskuuta ihan jokaiselle, joka on seurannut blogiani tai vierailee täällä satunnaisesti! Vielä ei sytytellä jouluvaloja, mutta Kausivaloja sitäkin enemmän. Aamutv:n lähetyksen mukaan pääkaupunkiseudulle on asenneltu jo runsaasti valoja pimeän marraskuun piristykseksi. Suosittelen lämpöisesti kaikille samaa! 💫


P.S. Hyvä uutinen itselleni on se, että toinen kortisonipistos lonkan limapussin tulehdukseen alkaa tehota. Pieni harmitus kolmen kuukauden viivästyksestä paranemisessa haihtuu varmaankin mielestäni sitä mukaa, kun kävely alkaa sujua paremmin. Saatanpa jonakin päivänä vielä olla kiitollinen tekopolvinivelestäni 💗

4 kommenttia:

  1. Herkullisia reseptejä taas ! Onnellista ja maukasta matkaa teille molemmille ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että ihanaa, kun löysit tänne blogiin :)) Lämmin kiitos Miia kommentista ja matkatoivotuksista! Juuri sain laukun pakatuksi ja huomenna ehtii vielä miettiä, tarvitsenko kaikkea ;) Hyvää vointia sinulle!

      Poista
  2. Ihania kuvia ja tuo frittatta näytti kyllä hyvältä..(Kirjoitinkohan tuon nimen oikein:)) Hämeen linna on kyllä komea nähtävyys! Kiva kuulla että tuo kortisonipistos auttaa, hienoa♥ Ihan mahtavaa, antoisaa, turvallista reissua teille ja oikein leppoisaa marraskuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, tosi kiva kun pidit! Minäkin tavasin nimeä monta kertaa eilen, ihan eka kertaa kuulin. Tuota reseptiä on helppo muokata. Frittaillaan! Ja vielä lämmin kiitos matkatoivotuksista! Jänskättää melkein kuin eka ulkomaanmatkalla -90 luvulla. Samoin sinulle hyvää marraskuuta :)) ja iloa uusista valoista!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.