Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 13. elokuuta 2018

Kalakeitto on hyvää!


Maanantaina meillä syödään yleensä sitä, mitä jääkaapista ja pakasteesta löytyy. Tänään teki mieli ruokailla kevyesti pariviikkoisen herkuttelukauden jälkeen. Kalakeitto on hyvää perusruokaa ja maistuu yleensä molemmille, Miehelle ja minulle. Tänään alkoi arki siinä mielessä, että ruokailijoina olimme vain me kaksi.


Keittoruokaa kannattaa tehdä kerralla ruokailijoiden vähyydestä huolimatta paljon. Se maistuu yleensä seuraavalla kerralla hieman tuunattuna, tai ihan sellaisenaan. Tänään keittoa tuli sen verran runsaasti, että sitä riittää huomisen lounaalle ja ehkä tänään iltaruoaksi. 



Ensimmäinen versioni on kaikkein vähäkalorisin ja samalla vähiten herkullisin. Maistelin ja lisäsin saman tien purkillisen hyvää, kookoksen makuista ruokakermaa. Onneksi kerma on kevyttä, (10% rasvaa) joten yhteen annokseen ei tule kohtuutonta määrää kaloreita. Mutta kerma kannattaa jättää pois, jos haluaa syödä todella kevyesti.




Soseutettu kalakeitto on kolmas vaihtoehto. Juuressosekeitto on tullut jäädäkseen moneen talouteen nopeana ja yleensä maukkaana ruokana. Syömme sitä joskus alkukeittona ja usein pääruokanakin leivän kanssa. Tänään tein ensimmäistä kertaa soseutettua kalakeittoa ihan kokeilumielessä. Maku oli hyvä ja parani entisestään, kun maistelin sitä creme fraichella höystettynä. Juureentehty rieska on ihan paras kyytipoika kalakeitolle. Viikonloppuna tein jo kolmannen kerran leipää omalla leipäjuurella. Onnistui ihan täydellisesti!



Kalakeiton aineet ja ohjeita (riittää ainakin 6 pääruoaksi)

n. 500 g perunoita (siikliä minulla)
muutama porkkana (n. 300 g)
n. ½ l vettä
pari sipulia
pari kalaliemikuutiota 
n. 500 g (alaskan) seitiä
pippuria, suolaa maistelun jälkeen
(kafferilimetin/laakerinlehtiä)
ruohosipulia ja tuoretta tilliä halutessasi
2½ dl ruokakermaa (kookosmaustettua)
  • Käsittele ensin perunat. Uusille perunoille riittää harjaus, samoin porkkanoille. 
  • Kuumenna vesi ja lisää siihen lohkotut perunat, seuraavaksi lohkotut porkkanat ja sipulit. 
  • Mausta keitto pippurilla yms ja lisää kalaliemikuutiot.
  • Kun kasvikset ovat lähes kypsiä, lisää paloitellut seitifileet. 
  • Lisää saman tien kerma, mikäli haluat.
  • Kuumenna ja kiehauta hetkinen keittoa. 
  • Mausta pilkotulla ruohosipulilla ja tillillä.
  • Maistele vielä keittoa, tarvitseeko lisää suolaa. (kalaliemikuutiot saattavat sisältää jo suolaa, minulla oli itsetehtyjä, joissa ei ollut suolaa ollenkaan)
Yleensä lisään kalakeittoon hieman lohta ja joskus katkarapuja. Tämän päivän keitto oli kevyttä, edullista ja nopeaa arkiruokaa. Aina ei voi herkutella ja nälkä on paras mauste!


Ei tullut riittävästi kalaa viime viikolla keittoa ajatellen, vaikka kauan kalasteltiin. Tai oikeastaan tuli monta kalaa, mutta ne olivat aika pieniä.. niinpä me söimme herkullista parhospastaa perinteisellä jauhelihakastikkeella. Oli kuulema 'älyttömän' hyvää ja pastat kuin karkkeja. Olen samaa mieltä, että myös 'silmillä syöminen' on tärkeää!



Kiitos taas kerran sinulle, kun muistit kurkata blogini kuulumisia! 💝

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.