Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 17. elokuuta 2018

Omenaherkkua kondensoidulla kookosmaidolla, gl


Tämä erittäin helppotekoinen ja herkullinen hedelmäpiirakka valmistuu vikkelästi. Uskallan suositella! 
Epävarmuus aiemman mustikkapiirakkani oikeista ainemääristä iski tänään sellaisella voimalla, että pakkohan minun oli asia tarkistaa. Ystäväni soitteli ja halusi varmistaa, tuleeko taikinaan tosiaan niin paljon jauhoja ja saman tien alkoi itseäni arveluttaa.. Olenkohan varmasti mitannut aineet oikein? En todellakaan toivo, että kukaan epäonnistuu kokkauksissaan siksi, että ohjeessani on joku virhe. Toisaalta on aika inhimillistä, jos sellainen joskus tulee. Otathan yhteyttä, jos näin pääsee käymään!

Meillä oli vain 3 omenaa, joten lisäsin piirakkaani 3 persikkaa antamaan hedelmäistä makua.
Olen kertonut aiemminkin, että teen tätä blogia omasta innostuksesta ja ilman mainostajia. Hyvälle tuntuu ajatus, että joku saa inspiksen kokkailla blogini innoittamana. Itsetehty ruoka on jotain paljon parempaa kuin tulee ajateltuakaan.  Muistijälki monista tapahtumista on paljon voimakkaampi, kun sen voi yhdistää kotona valmistettuun ruokaan tai leivonnaiseen. Ystävien kanssa vietetyt ihanat hetket palaavat vuosikymmenienkin jälkeen mieleen, kun muistellaan mitä silloin syötiin yhdessä. Muistan vielä 60 vuoden takaa tilanteita, kun sain jotakin äärettömän herkullista syötävää ensimmäisen kerran. Jopa herkun tuoksut palaavat mieleeni.

Suklaat kannattaa paloitella veitsellä karkeaksi rouheeksi. Nyt käytin Fazerin Taloussuklaata.
Tällä kertaa minun piti kirjoittaa lyhyesti ja ytimekkäästi - hah haa! Näkis vaan! 😉 
Mustikkapiirakka onnistui tosiaan niin hyvin, että päätin leipoa samalla ohjeella uudemman kerran. Nyt vaihdoin mustikoiden tilalle hedelmiä ja lisäsin piirakan päälle tulevaan muruseokseen hieman kaurahiutaleita ja mantelijauhoa. Täsmälleen tuo jauhoseos, kondensoitu kookosmaito ja tummasuklaarouheet muodostavat mielestäni täydellisen kombon. 


Aineet omassa omena-persikkapiirakassani (määrä on sopiva 25 x 36 cm vuokaan)

Huom! Jos käytät muita jauhoja (esim tavallisia vehnäjauhoja), kannattaa varmistaa jauhojen suhde muihin aineisiin jostakin toisesta piirakkaohjeesta!

4 dl gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita (Myllärin)
3 dl mantelijauhoja
2 dl fariinisokeria tms tummaa sokeria
1 rkl vaniljapastaa (tai vaniljasokeria, laita halutessasi vähemmän)
1½ tl leivinjauhetta
200 g voita (huoneenlämpöistä)

1½ dl maitoa (minulla hasselpähkinäm.)

Päälle
3 omenaa ja 3 persikkaa (näyttivät nektariineilta, mutta pakkauksessa luki Persikka)
n. 50 g Talousuklaata
1 prk kondensoitua kookosmaitoa
n. 4 dl muruseosta

Laita uuni kuumenemaan n. 200 asteeseen
  • Yhdistä kuivat aineet, sekoita ja nypi pehmeä voi sekaan.
  • Ota taikinasta n. 2½ dl erilliseen astiaan. (Tänään lisäsin siihen 1 dl kaurahiutaleita ja ½ dl mantelijauhetta, koska seos tuntui liian pehmeälle.)
  • Lisää maito lopputaikinaan ja tasoittele (lusikalla) sitten leivinpaperoituun uunivuokaan.
  • Pese hedelmät hyvin, poista siemenkodat ja paloittele ne.
  • Leikkaa suklaa leikkuulaudalla karheaksi rouheeksi.
  • Paista pohjataikinaa uunin keskitasolla n. 5 - 10 min eli sen aikaa, kun käsittelet hedelmät, rouhit suklaan ja avaat kookosmaitopurkin.
  • Ota vuoka uunista ja ripottele hedelmäpalat sekä suklaa hieman paistuneen pohjataikinan päälle.
  • Valuttele kondensoitu kookosmaito edellisten päälle. (määrä tuntuu isolle, mutta laitoin itse kaiken piirakkaan)
  • Paista piirakkaa vielä uunin keskitasolla n. 35 min. Tarkkaile, ettei pinta pääse ruskistumaan liikaa. Pohjan pitäisi paistua ruskeaksi, mutta taikina saa jäädä muuten pehmeäksi. Harjoittelu piirakan paistossa on plussaa! Ei se ole minultakaan aina eka kerralla onnistunut;)
Voi apua, että tämä piirakka on liian ihanaa! Vaniljakastike tai -jäätelö 'kyytipoikana' ei ole pahaa sekään! 


Nyt on kuulema hedelmäpuut tuottaneet runsaan sadon. Saisimmepa mekin tulevina kesinä poimia omenia ja luumuja oman pihan puista! Tänä vuonna niihin ei tullut ensimmäistäkään hedelmää. Kotimaisista omenista voi tehdä todella monenlaisia herkkuja. Uuniomenia, omenahilloa ja -kompottia tekisi minunkin mieleni. Onneksi torilta tai kaupoista voi ostaa omenia, jotka on kasvatettu lähellä.


Käyvin tänään ystäväni kanssa tutustumassa Hämeenlinnan Street Food Fiesta-tapahtumaan. Monenlaista ruokaa näytti olevan myynnissä ja ilahduttavan paljon ihmiset maistelivat annoksia. Me nautimme etupäässä silmänruoasta, koska kotona oli valmista ruokaa ja olin kutsunut ystäväni syömään kotiini. 





Pistaasiherkku näytti upealle, mutta oli 'luvalla sanoen' todella makeaa, ei ihan makuuni.
Meille söimme vain pienet maistiaiset, sillä kotona odotti herkullistakin herkullisempi kesäkurpitsa-lohipiiras. Tänään oli tarkoitus postata siitä, mutta jäi nyt seuraavaan kertaan. Jälkkärinä nautimme tietenkin pakasteesta sulattamaani mustikkapiirakkaa vadelmien ja vaniljakastikkeen kanssa. Eipä jälkkäri paljon tästä enää parane! 



Ihanaa ja herkullista viikonloppua sekä sylillinen kauniita auringonkukkia sinulle ystäväni! Kiva, että päätit pistäytyä blogissani! 

6 kommenttia:

  1. häviääkö kommentti jos painaa esikatselua.. ainakin teksti hävisi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 🤔hyvä kysymys! Tietäisinpä vastauksen! Muistelen omankin tekstini kokeneen 'saman kohtalon' aloittaessani blogeihin kommentoinnin.
      Mutta ei sen kuuluisi hävitä! Tsemppiä uuteen yritykseen! 👍💖

      Poista
  2. Oi mitä herkkuja, nam:) Meillä on vielä niin pienet omenapuut ettei niistä kovin satoa tule, mutta jospa parin vuoden jälkeen jo tulisi. Nuo auringonkukat on sitten kauniita!♥ Leppoisaa sunnuntaita ja ihanaa elokuun jatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos kiitos vielä kerran kommentistasi Päde! ��
      Arvaa mitä? Sinun kommentti oli 1., joka tuli taas suoraan spostiini! �� Toukokuun tietosuoja-asetuksen jälkeen ne on pitänyt käydä julkaisemassa bloggerin kautta, joka on ollut hankalaa. ��
      Ihanaa päivää sinulle myös! Meillä on lohi savustumassa ja siiklit kattilassa. Yllätysvieraat saapuvat kohtapuoliin.. ��

      Poista
  3. Nam tuota omenaherkkua pitää kokeilla! Kondensoitu maito ja tuo kookosmaito ovat minulle muutenkin uusia juttuja, niitä on näkynyt paljon lehtien resepteissäkin. Ovatko ne uusia teille kokeneille leipureillekin vai ovatko ne nyt trendikkäitä? Vaniljakreemijauhetta kokeilin vihdoin ensimmäistä kertaa mustikkapiirakan lisänä ja ainakin yksi maistajista jäi siihen heti koukkuun. Oli kyllä ihmeen helppokäyttöinen jauhe ;) sopii minulle! Ja ilmeisesti viestini hävisi kun napsautin esikatselua, nyt en tee samaa virhettä! t. Pia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pia!
      Hienoa, että kommenttisi tuli nyt perille saakka! Lämmin kiitos sinulle siitä!
      Tykkään kookoksen mausta ja kuullessani keväällä kondensoidusta kookosmaidosta, innostuin heti. Siinä ei ole laktoosia ja se ei ole ihan niin makeaa kuin kondensoitu maito. Trendi saattaa olla siinä, että noita tuotteita valmistetaan ja niitä alkaa tulla kauppoihin. Siskoni löysi kondens. kookosmaitoa Cittaristakin.
      Kiva, jos olet löytänyt blogistani vinkkejä kokkailuun!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.