Ruokaohjeita

Sivut

torstai 23. elokuuta 2018

Piiraan kylmäsavulohiviipaleet uiskentelevat kesäkurpitsameressä

Tämä suolainen piiras on valmistettu ilman sipulia ja silti makuja on juuri sopivasti.
Tein tämän hyvänmakuisen piiraan jo viikko takaperin. Lupasin postata ohjeen blogiini, koska syöjät tykkäsivät ja halusivat saada reseptin. Piiras on helppotekoinen ja helposti muunneltavissa omiin mieltymyksiin. Itse asiassa tein kaksi eri versiota, toisen piirasvuokaan ja toisen pienelle uunipellille. Molemmat maistuivat herkulliselle sekä kahvipöydässä että täyttävänä iltapalana. 


Rucolasalaatti riitti maustamaan kahvipöydässä tarjoiltua kylmäsavulohipiirasta. Söimme tätä isolla porukalla, eikä ainakaan omiin korviini kuulunut moitteita. Sen sijaan kehuja sateli ihan mukavasti.  Ehkäpä teen tätä itsekin jonakin päivänä uudelleen ja testaan myös sipulilla maustettua versiota. Oikeastaan hämmästyin eniten sitä, että kalasta voi tehdä ilman sipulia niinkin maukasta tarjottavaa. Aina voi oppia uutta, sillä sipuli ei sovi kaikkien vatsalle. Ja onpa niitäkin, jotka eivät pidä sipulin mausta.

Lidlin Puff Pastry-taikinan lehtevyys näkyy hienosti tässä kuvassa. 
Voit itse valita, haluatko isommalle alustalle hieman ohuemman tarjottavan (sopii paremmin kahvipöytätarjottavaksi) vai piirasvuokaan paksumman herkun. Itse tein tällä kertaa molemmat, koska ruokailijoitakin oli paljon.


Kesäkurpitsa on kalapiiraan kasvislisänä yllättävän onnistunut. Juuri nyt en muista, mistä nappasin tuon idean vai keksinköhän sittenkin ihan itse. Kävin pitkästä aikaa ostoksilla Lidlissä ja ostoskoriini lähti kaksi Puff Pastry-taikinarullaa, kaksi pakettia kylmäsavulohta, kaksi viipaloitua savujuustopakettia ja kaksi kesäkurpitsaa. Niistä, yrteistä sekä kananmuna-maitotuotetäytteestä saattaisi tulla aika mukavaa syötävää, päättelin jo edellisenä iltana. Jotkut laskevat lampaita unta odotellessaan, mutta minä näen sieluni silmin parhaimmat herkut juuri tuohon aikaan. Outoa(ko)?  

Seesaminsiemenet näyttävät hauskoille monissa suolaisissa leivonnaisissa, niin myös tässä.
Näiden tarjottavien paras puoli lienee helppotekoisuus ja kohtuullisen nopea valmistaminen. Kesäkurpitsoiden viipalointi ja 'itkettäminen' suolan avulla vei ehkä eniten aikaa. Nestettä kannattaa mielestäni valuttaa pois kesäkurpitsasta, jotta pohja ei vety vaan säilyy rapeana. Parikymmentä minuuttia riittää hyvin 'itkettämiseen'.

Tässä näkyvät 'meren vaahtopäät' maustavat ja pehmentävät lohiviipaleita .




Olipas hyvä, että näpsin tapani mukaan kuvia piirasta tehdessäni. Olisin muuten unohtanut yhden raaka-aineen. Rasiallinen kylmäsavulohen makuista tuorejuustoa antoi hyvän säväyksen kananmuna -creme fraichemassaan. Tuskin sen puuttuminen silti pilaa piirasta, antaapahan vain hieman lisää makuvivahteita.

Tämä pienellä pellillä paistamani piiras onnistui ehkä paremmin, koska paistui kauttaaltaan tasaisesti.
Aineet ja ohjeet kahteen kylmäsavulohipiiraaseen

2 pkt Puff Pastry -taikinaa (Lidl) tms taikinaa
2 pkt viipaloitua kylmäsavulohta
2 kesäkurpitsaa
n. 2 tl suolaa
2 pkt savunmakuisia juustoviipaleita (esim Valion Polar tai vastaavaa Lidlin, Milbona muistaakseni)

1 prk ruokakermaa (n. 2 dl)
1 prk creme fraichea tai 1 prk kermaviiliä
3-4 kananmunaa
½ tl suolaa
mustapippuria
1 rasia tuorejuustoa (kylmäsavulohi)

n. 300 g juustoraastetta (Emmental-Mozzarella minulla)
pari dl pilkottuja yrttejä (thaibasilikaa, persiljaa ja sitruunamelissaa minulla)

Kananmuna voiteluun ja seesaminsiemeniä koristeluun

  • Pese ja viipaloi kesäkurpitsat pitkiksi viipaleiksi esim juustohöylällä.
  • Laita viipaleet lävikköön ja ripottele n. 2 tl hienoa merisuolaa pinnalle. 
  • Kääntele viipaleita välillä ja anna nesteen irrota sen aikaa, kun teet muita valmisteluja. (Taputtele halutessasi nestettä talouspaperilla.)
  • Yhdistä täytteen maitotuotteet ja kananmunat kulhossa. Mausta seos suolalla, pippurilla ja silputuilla yrteillä. (Huomaa, että suolaa tulee kesäkurpitsoista ja lohesta)
  • Levitä ja tarvittaessa kaulitse/muotoile taikina leivinpaperoituun vuokaan tai uunipellille. 
  • Pienelle uunipellille tuleva taikinan sai rullata suoraan leivinpaperin päälle. Leikkasin terävällä vetsellä n. 3 cm päästä reunoista viillot (ei pohjaan saakka), jotta reuna pääsee kohoamaan. Reunan päälle ei tule täytettä!
  • Levittele valutetut kesäkurpitsaviipaleet juustoraasteella peitetyn pohjan päälle.
  • Asettele savulohijuustot kurpitsaviipaleiden päälle.
  • Laittele seuraavaksi kylmäsavulohiviipaleet edellisten päälle.
  • Valuttele tai lusikoi täytettä kauttaaltaan tai sinne tänne päällimmäiseksi.
  • Ripottele halutessasi pinnalle kerros juustoraastetta.
  • Voitele piiraiden reunat hiukan vatkatulla kananmunalla tai vain keltuaisella ja ripottele reunoille seesaminsiemeniä koristeeksi.
  • Paista n. 200 asteisen uunin alatasolla n. 35 - 40 min tai kunnes pinta näyttää ruskistuneelle. (levypiiras paistui nopeammin)
Uunin lämpötila voi ensimmäisen 10 min aikana olla hieman kuumempi (220 ast). Seuraa kuitenkin, etteivät reunat pääse palamaan. Jouduin itse peittämään ne foliolla jossakin vaiheessa, koska olisivat muuten palaneet ennen kuin täyte ehti hyytyä riittävästi.


Ensin paistamani vuoka näyttää palaneelta reunojen kohdalta, mutta maku oli kyllä ihan kohdillaan. Tässä vaiheessa en huomannut peittää reunoja ajoissa foliolla. Viimeistä murua myöten teki kauppansa tämäkin ensimmäinen tekeleeni! 😋


Raikas salaatti ja pieni luraus tummaa balsamicokastiketta maistuivat tämän piiraan kanssa. Oli muuten aika ruokaisa ja tuhti piiras! Kasvikset ja kala ovat onneksi terveellistä syötävää!




Pieni jälkkärivinkki täältä mökkimaisemista! Unohdin pakata mukaan sokeripussin ja kotona tekemäämme omppuhilloa. Hrmm.. Mutta eipä hätiä mitiä. Muutamasta aiemmin ostetusta ompusta, tomusokerista ja vaniljakreemijauheesta sain loistavan makuista omppuhilloketta. Se on maistunut sekä aamupuuron että maustamattoman jogurtin kanssa. Ulkolaisissa omenissa on paksut kuoret, joten ne kannattaa kuoria. Täällä ei ole sauvasekoitinta, joten hillokkeeseen jäi hieman purutuntumaakin.

Muutaman minuutin kiehuttelu tilkassa vettä pehmittää omppupalat riittävästi. 
Ihanaa, kun sade ropisee parhaillaan mökin kattoon! 😀 Se tietää lisää sieniä, sillä aiemmat on kerätty aika tarkkaan ja uusien kasvu tarvitsee runsaasti vettä! ⛈☔


Metsän mystiikka  jaksaa ihmetyttää ja ihastuttaa. Aistit valppaina löytää  paljon mielenkiintoisia asioita luonnosta. Mutta mistähän tämä n. 20 cm pituinen hauenpää eksyi keskelle metsää? Siinä sitä riittää ihmeteltävää! 😉


4 kommenttia:

  1. Tosi hyvän näköistä! Kesäkurpitsa on varmasti mainio ja raikastava vastapaino kylmäsavulohelle ja savujuustolle. Todella kauniisti meri aaltoilee 😉 Tätä tulen kokeilemaan 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsatalkoisiin hankin alunperin nuo vihreät 'pötkylät' ja nyt ne saivat arvoistaan seuraa. Hyvin sopivat maut yhteen. Sinulta piiraan tekeminen sujuu nopsaan, suosittelen! 😋
      Paljon mukavia tapahtumia tulevaan viikonloppuun sinne! ⛳🏌🌞

      Poista
  2. Herkulliselta näyttää! Minua välillä niin kovasti harmittaa kun en voi kalaa syödä, saisi vaikka mitä ihania herkkuja maistella kun sitä pystyisi syömään:) Meillä kyllä muu perhe suorastaan rakastaa kalaa, viime perjantaina toin kauppareissulta paistettuja muikkuja maistiaisiksi niin eipä kauaa pöydällä seiseet kun rasia oli jo tyhjä:) Täällä on pikkuisen sadellut ja on jo sellainen syksyinen tuoksu ilmassa..syksy on kyllä kaunis vuodenaika ja kiva on päästä tunnelmoimaan♥ Mukavaa päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Päivikki, kun haluat kommentoida, vaikka ruoka on sinulta 'kielletty'! Tosi kiva, että silti haluat ilahduttaa välillä perhettä kalaherkuilla.
      Syys saapuu tännekin ja itse iloitsen siitä. En tykkää helteistä ja syksyn sato sekä luonnossa että puutarhassa tuo vaihtelua ruokatarjontaan. Tänään viimeisenä mökkipäivänä löydettiin runsaasti sekä kantarelleja että mustatorvisieniä. Rakastamme molemmat sieniruokia ja metsissä samoilua.
      Oikein leppoisaa sunnuntain jatkoa ja hyvää ensi viikkoa sinulle! 🌞

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.