Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 25. maaliskuuta 2019

"Idusta alkaen" leivonnainen Linnan Marttojen juhlassa

Linnan Martoille suunniteltu leivonnainen! 
"Onnellinen ja onnistunut leipominen ei ole pelkän taidon varassa, se tulee sydämestä, vaatii paljon makuaistilta ja tarvitsee innostusta ja lämmintä rakkautta ruokaa kohtaan voidakseen herätä henkiin." 

Tästä linkistä pääset aiempaan postaukseeni Pirjon suunnittelemasta ja toteutamasta Häme-menusta.
Yllä olevat lauseet ovat Maunviljelijät Oy Food Designerin Pirjo Päivärinnan puheen loppusanat. Allekirjoitan joka sanan! Jos olisin osannut, olisin keksinyt tuon itse. Sain ihailla ja herkuttella Pirjon ammattitaidolla tehdyistä leivonnaisista Hämeenlinnan raatihuoneella Linnan Marttojen 30 -vuotisjuhlan alkajaisiksi. Kahvittelun jälkeen oli hienoa herkistyä kuuntelemaan Tuomas Nikkasen taidokasta pianokonserttia. "Ajan kuvia" -musiikkimatinea oli joka suhteessa täydellinen juhlatilaisuus! Taas kerran tekee mieli hehkuttaa Linnan Marttojen mahtavaa taitoa ja energiaa juhlien järjestäjinä! 

Linnan Marttojen puheenjohtaja Hilppa Siukola sai esiintyä 1800-luvun säätyläisnaisena.
Kirjoitin reilu viikko sitten postauksessani vierailustani
Wetterhoffin myymälässä ja arvatkaahan mitä! Sunnuntaina Fredrika Wetterhoff, eli liikkeen perustamiseen vaikuttanut pedagogi tuli "ilmielävänä" kertomaan omista muistoistaan Hämeenlinnan vuosiltaan. Olihan se melko hämmästyttävä kohtaaminen!  Tästä linkistä voit lukea lisää Hämeenlinnassa etenkin köyhien tyttöjen koulutukseen ja sivistykseen vaikuttaneen kasvattajan historiikkia. "Fredrika Wetterhoff" piti hyvän juhlapuheen martoille puolisoineen ja ystävineen juhlan alussa ja toimi juhlan ansiokkaana juontajana. "Vireästi vietetty päivä on arvokkaasti eletty!" muistutti Fredrika lopuksi.


Lähes viimeistä paikkaa myöten täyttynyt juhlayleisö sai leivoskahvin jälkeen keskittyä nauttimaan lahjakkaan hämeenlinnalaislähtöisen Tuomas Nikkasen pianokonsertista. Sibeliuksen musiikki, etenkin Finlandian sävelet soivat pitkään korvissani. Nautin paljon tästä musiikkimatineasta! Toivo Kuulan, Ilmari Hannikaisen ja encorena kuultu Oskari Merikannon musiikki sopivat hyvin konsertin kulkuun.  Tuomas Nikkasesta lisää täällä!


"Paikka kaikella, kaikki paikallaan. Aika kaikella, kaikki ajallaan." ovat viisaita ajatuksia. Näistä lauseista pääsen vihdoin postaukseni asiaan ja ohjeeseen. Sain luvan juhlistaa blogini reseptitarjontaa kirjoittamalla juhlavan leivonnaisen reseptin ja kertomalla reseptin syntyyn liittyvästä historiikista. Pirjo Päivärinta kertoi näin kahvittelun lopuksi:
"Tortun kehittelyssä ajatuksenani oli maukkuus, ekologisuus, terveellisyys, superfood ja sen monipuolisuus tehdä torttua sesonkisuuden mukaan." 


"Muotona tänään teillä oli aalto, joka kuvastaa mielestäni vapautta jokaisen luoda ja tehdä oman näköisiä tarjoomuksia" jatkoi Pirjo. Totta jälleen joka sana! 
Idut olivat juhlissa mukana olleiden ystävieni ja itseni suurin mielenkiinnon kohde. Mikä on niiden merkitys ja mille mahtavat rukiin idut maistua makeassa leivonnaisessa? pohdiskeltiin. Uskokaa tai älkää, mutta ne kruunasivat makunautinnon. Hyvä purutuntuma, pehmeä maku ja upea uutuus hurmasivat! 
Idut kuvasivat hyvin Marttaliiton 120-vuotista taivalta ja 30-vuotiasta Linnan Marttayhdistystä. Lämpöiset onnentoivotukset molemmille!
Täältä löydät lisää asiaa Etelä-Hämeessä toimivista martoista.


Mustikan ja rukiin liitto on "tähtiin kirjoitettu" jo ennen tätä herkkua. Idätettäviä rukiin siemeniä ei voi ostaa mistä tahansa, koska ulkomainen Hybridiruis ei idä kotioloissa. Jyvien pitäää olla luomua ja näihin niitä oli hankittu Teemu Kinnarin tilalta (Okeroisten mylly) Hollolasta. 

Pirjo Päivärinnan kehittelemän "Idusta Alkaen" leivonnaisen aineet ja ohjeet

Pohja
3 kananmunaa (luomu)
1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
½ dl maissijauhoja (Semper/Risenta)
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria

Leivinpaperoi irtopohjavuoka (halkaisija n. 30 cm) ja laita uuni kuumenemaan 210 ast.
  • Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  • Sekoita muut aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi kananmunaseokseen.
  • Sekoita huolella (älä vatkaa enää) ja kaada seos vuokaan.
  • Paista 210 ast / noin 10-15 min. (seuraa vieressä, jotta ei pääse palamaan)
Jäähdytä pohja ja kostuta sitten konjakki-omenamehulla (pullasudin avulla). 
Levitä kakkupohjan pinnalle ohut kerros haluamaasi hilloa. (vadelma-, mustikka-, aprikoosi- tms) 
Vie kakkupohja jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Täyte
8 liivatelehteä (tai vast määrä jauhetta)
tilkka vettä/konjakkia
4 dl turkkilaista jogurttia
n. 2 dl sokeria
n. 4 dl mustikoita
1 rkl vaniljasokeria
sitruunamehua ja ripaus merisuolaa
½ dl sinistä hamppurouhemixiä
2 dl kuohukermaa
  • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen isohkoon kulhoon. (Älä liota yli 7 min)
  • Vaahdota kerma.
  • Yhdistä jogurtti, hamppurouhe, sokerit ja mustikat. (pakastetut ok) Sekoita tasaiseksi ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja tarvittaessa lisää sokeria.
  • Sulata hyvin puristellut liivatelehdet tilkkaan kuumaa nestettä (vettä/konjakkia). 
  • Lisää liivateseos jogurttiseokseen yhtenäisenä nauhana koko ajan sekoittaen.
  • Lisää vatkattu kerma edelliseen esim nuolijalla sekoitellen.
  • Kaada täyte kakkupohjan päälle ja tasoittele pinta.
  • Peitä pinta ja anna tekeytyä seuraavaan päivään. Irrota irtopohjavuoan reuna ja nosta torttu leivinpaperin avulla tarjoilulautaselle.
  • Koristele torttu mustikoilla ja idätetyillä rukiin siemenillä.  
Tätä torttua voit muutella sesonkisuuden ja omien aineiden mukaan. Itse haaveilen tekeväni tätä pääsiäiseksi. Sain Pirjolta hyvän vinkin keltaiseen täytteeseen. Mangopalojen ja -soseen avulla on mahdollista valmistaa herkullinen keltainen täyte. 



Kakkupohjan tähteistä syntyi ihastuttavan makuiset "Pappilan hätävarat", ei ruokahävikkiä taaskaan!
Halusin testata tänään Pirjon suunnittelemaa torttua ja kerron ainemuutoksista, joita jouduin tekemään. 
  1. Paistoin pohjan 26x35 cm vuoassa. Siitä tuli hieman ohut, joten seur kerralla laitan 3-4 kananmunien koon mukaan ja lisään vastaavasti muita aineita. (toisaalta pohjan kuuluukin olla ohut ja hillokerros antoi lisävahvuutta)
  2. Paistoin pohjaa 200 ast / 8 min.
  3. Kostutusliemenä käytin vesi-limoncelloa, samoin liivatelehtien sulatusnesteenä.
  4. Turkkilaisen jogurtin puuttuessa sekoitin 2 dl maitorahkaa ja 2 dl kookos-soijajogurttia yhteen. Mielestäni se toimi aivan hyvin.
  5. Hamppurouhemixin tilalla käytin rouhittua pellavaa mustikalla. Toimi!
Omistan pienen, matalan aaltomaljan ja tein siihen yhden pikkukakun. Harmi, ettei Pirjon käyttämää aaltomuottia kuulema myydä enää! Sen avulla tehty leivos on mielestäni huippuhieno!


Pyöreään muottiin tehty harjoitusleivonnaiseni oli valmis jo muutaman tunnin hyytymisen jälkeen. Itujen tilalle keksin laittaa kasvattamiani hiirenkorvilla olevia koivunlehtiä, syötäviä nekin! Pakko kehaista, että tässäkin ovat maut kuulema kohdillaan! 😋 Mies on puhunut!
Mikäli varsinainen torttu/kakku onnistuu, lisään myöhemmin loppuun muutaman kuvan.


26.3.2019 klo 9.30 jääkapissa yön yli tekeytyneet kakut onnistuivat! 👌Kuvat puhukoot!


Pikkukakkuja päästiin maistelemaan aamupalan jälkkäriksi. Rakenne ja maku ovat erinomaisia. Onneksi kakku kestää pakastamisen, mutta pitää syödä sitten kerralla. Seuraavat vieraamme pääsevät maistelemaan tätä Pirjo Päivärinnan ohjeella tehtyä herkkua! Tervetuloa! 😘



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.