Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 5. maaliskuuta 2019

Laskiaistiistain perinneruokaa ja herkkuja


Söin hernekeittoa ja rasvarieskaa varmaankin jokaisena lapsuuteni laskiaisena. Mäenlasku tai hiihto koulun jälkeen synnytti hurjan näläntunteen ja ruoka maistui ilman maanitteluja. Noukin rasvaiset lihakimpaleet ohrarieskan pinnalta vikkelästi pois. Niiden ulkonäkö oli lapsen mielestä liian 'ruma ja rasvainen', joten isä sai runsaasti energiaa laskiaisena. Hän teki raskaita metsätöitä talvella ja sattumat kelpasivat.


Mikähän siinä on, että juuri tänä talvena nuo lapsuuteni ohrarieskat ovat sattuneet silmiini useammassakin somekanavassa. Sain tänä aamuna valmistusohjeen suoraan puhelimeeni, joten pakkohan niitä oli testata. Meille tutumpi amerikan pekoni sai kelvata rieskasten päälle ja taikinan pohjalle laitoin hapanjuurtani. Olin laittanut sitä alkuun laskiaispullia varten sen verran runsaasti, että hyvin riitti molempiin. Mukava oli elvyttää tämä kerran vuodessa leivottu helppotekoinen rieska. Äitini paistoi sen tietenkin puulämmitteisen uunin tulikuumalla arinalla. 



Laskiaisena syötiin ennen runsaasti rasvaista ruokaa. Siitä alkaa PAASTONAIKA tai oikeastaan vasta huomisesta tuhkakeskiviikosta Tiistaina saa vielä herkutella! Jälkiruokana oli ilman muuta maailmaan parasta pannaria mansikkahillolla. Nykyisin laskiaispullat ovat tainneet mennä herkkupuolella pannarin edelle. Pannaria tehdään ainakin meillä  ympäri vuoden, joten oma valintani on laskiaisena itsetehdyt pullat.   


Laskiais- eli rasvarieskaa Ylä-Savon / Kiuruveden reseptillä (1 tai 2 rieskaa)

8 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 1 kg ohrajauhoja (tai oman 'näppituntuman' mukaan)

Päälle possun kylkeä oman himon 😂 mukaan kunnon kuutioina.
  • Vaivaa taikina nopsaan, tee yksi tai kaksi n. 2 cm paksuista rieskaa uunipellille. Painele suolatut kylkipalat taikinaan ja pistele rieskat haarukalla. 
  • Laita pelti 250 asteiseen uuniin ja paistele kypsäksi eli noin ½ tuntia!
Miksikö? No tietenkin siksi, että on laskiainen! 😉 (Näin sanoi FB:ssa Pertti Tuuhis Lappalainen)


Leenan laskiaisrieskat juuritaikinalla (10 pientä ja 1 isompi rieska)

150 g yön yli tekeytynyttä taikinajuurta
5 dl haaleaa vettä
1 tl suolaa (pekoni on suolaista)
n. 4 dl vehnäjauhoja
n. 4 dl ohrajauhoja (saattoi tulla enemmänkin)

Päälle 1 pkt Amerikan Pekonia (170 g)

Laita uuni kuumimmalle lämmölle (250 ast)
  • Lisää suola ja jauhot nesteeseen. Sekoita nopsaan taikinaksi ja lisää jauhoja, mikäli se on liian löysää. Pitäisi pystyä pyörittämään 'pötköksi', josta voi katkoa paloja.
  • Ripottele jauhoja leivinalustalle ja taputtele palasista rieskasia. Nosta ne pellille ja pistele haarukalla reikiä.
  • Leikkele pekonista palasia ja asettele niitä rieskasten pinnalle.
  • Paista pienet rieskat 250-300 ast / n. 12-15 min ja iso n. 230 ast / n. 25 min. 
Tein omasta taikinasta 10 pientä ja yhden isomman rieskan. Pienet rieskaset olivat tosi herkullisia heti uunista ottamisen jälkeen. Eipä tarvinnut levitteitä saatikka juustoa pinnalle. Miehen makuun nämä olivat ihan 10+! Hänenkin äitinsä leipoi rasvarieskaa joka laskiaisena, joten oli tuttua evästä. 





Hernekeitto tehtiin liotetuista herneistä keittämällä. Keittoon lisättiin savukylkeä tai jotakin muuta possunlihaa. Opin syömään lapsena hernerokkaa, joten tykkään siitä edelleen. Liikaa ei auta syödä ellei tahdo kärsiä myöhemmin vatsan kipristelystä! 😌


Teen muutaman kerran vuodessa hernekeittoa tuoreista tai pakasteherneistä. Hernekeittopurkkeja voi ostaa kaupasta sen verran edullisesti, että harvoin jaksan keitellä keittoa kuivatuista herneistä. Tuunaan keiton ruskistamalla broilerin jauhelihaa ja kuullottelemalla samalla pannulla sipulia. Kippaan ne keittoon ja saatan lorauttaa kermaa joukkoon. Sinappi ja kuivattu meirami antaa lisämakua lautaselle. Maistui ja muistui lapsuus mieleen tämän päivän lounaalla.


Heitänpä postaukseni lopuksi yhden lisävinkin. Tykätään laskiaispullista hillolla ja marsipaanilla kermavaahdon lisäksi. Marsipaani on 'lapsellisen' helppotekoista, joten sitä ei kannata ostaa enää kaupasta. Mantelijauhoista, erityishienosta (tai tomu-) sokerista sekä vaniljasta ja tilkasta vettä tms nestettä tulee tuoretta ja hyvänmakuista mantelimasssa eli marsipaania. Tämä herkku jakaa mielipiteitä, meille se maistuu! 😋 Ohje löytyy TÄÄLTÄ

Hiivattomat ja munattomat pullat jäivät tänään likilaskuisiksi, mutta olivat pehmeitä ja maukkaita.
Kermavaahto sai punaisen värin tänään puolukkahillosta. Mies kävi ostamassa Hämeenlinnan kuukausimarkkinoilta puolukoita entisten loputtua. Tein saman tien hilloa, josta osa pääsi tällä tavalla laskiaispulliin. Instassa on vilahdellut niin kauniita vaaleanpunaisella kermavaahdolla pursotettuja pullia, että teki mieli kokeilla. Olivat kauniita, tuoreita ja ennen kaikkea herkullisia!



Laskiaistiistai alkaa hämärtyä illaksi. Tänään oli loistava ulkoilusää ja uskoisin myös iltatapahtumia olevan runsaasti. Pitäkäähän hauskaa 'immeiset'! 😁🎿🎉🎶 Missä sitten olettekin! Hienoa, jos ehditte illan mittaan piipahtaa blogissani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.