Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 4. maaliskuuta 2019

Pikkelöityjä kasviksia suppislisällä


Tein edellisen kerran jouluksi pikkelöityjä kasviksia. Ne tekivät kauppansa viimeistä murua myöden ja loput olivat parhaita parin viikon etikkaliemikylvyn jälkeen. Silmäilin Marttojen ohjetta, jossa kasvisten sekaan oli säilötty tuoreita, paistettuja suppilovahveroita. Siitä idea sitten lähtikin! Keittiön kaapin päällä on vielä runsaasti kuivattuja sieniä ja pakasteessa toinen mokoma lisää. Mutta sopivatkohan kummatkaan pikkelöitujen kasviksien sekaan? mietiskelin lauantaiaamuna. Mies oli taas urheiluharrastuksissaan ja itselläni koko aamupäivä vapaata aikaa. Joten tuumasta toimeen!

Kuivattuja suppiksia, mustatorvisieniä ja tatteja riittää.
Kuivatut suppikset tuntuivat sopivimmille kokeiluuni. Olen säilönyt tuoreita suppiksia etikkaliemeen ja nekin ovat muutaman harjoittelukerran jälkeen hyviä. Sain aluksi ohjeen, jossa oli liikaa sokeria. Jäivät meiltä syömättä! Nyt saamassani reseptissä liemen aineet tuntuivat olevan oikeassa suhteessa, joten sillä mentiin!Kasviksia voi vaihdella omien kaapeista löytyvien aineksien mukaan. Jäin kaipaamaan vielä palsternakkaa tähän, mutta hyvän kokoiset maa-artisokat saivat korvata sen. Taas kerran yllätyin siitä, kuinka iso määrä näin vähistä kasviksista tuli. Violetti bataatti pääsi antamaan väriä tähän annokseen.


Pikkelöidyt kasvikset suppiksilla (n. 1½ l purkillinen)

Mausteliemi (Voit vaihtaa mausteita omiin mieltymyksiin)
½ dl omenaviinietikkaa (tai valko-)
½ dl väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
1 - 1½ dl sokeria (oman maun mukaan)

(voit tehdä liemen myös perinteisellä 1:2:3 eli etikka:sokeri:vesi -menetelmällä)

muutama neilikka ja maustepippuri
1 kanelitanko ja tähtianis 
1 rkl fenkolinsiemeniä tms
pari kafferlimetin- ja laakerinlehteä

Kasvikset
2 porkkanaa
1-2 sipulia (Rosanna Pink Onion minulla)
5-6 maa-artisokkaa (tai pari palsternakkaa)
1 violetti bataatti (tai pun raitajuuria)
muutama kourallinen kuivattuja suppilovahveroita

Lisäsin kasvisten sekaan 1 limetin mehun, jotta ne säilyttävät paremmin värinsä.

  • Pese ja pilko kasvikset aika pieniksi paloiksi terävällä veitsellä tai mandoliinilla. (Harjaa huolellisesti, jos käytät kasvikset kuorineen. Itse kuorin bataatin.)
  • Lado kasvispalat ja sienet sekaisin sopivan kokoiseen lasipurkkiin.
  • Kuumenna liemen ainekset ja anna kiehahtaa hetkisen.
  • Kaada kuuma liemi kasvisten päälle. Kääntele purkkia, että liemi pääsee kaikkialle.
  • Kasvisten ja sienten maku paranee, kun ne ovat imeneet lientä pari päivää.
Söimme itse näitä kasviksia jo lauantaina muutaman tunnin tekeytymisen jälkeen. Bataatti oli aika kovahkoa, joten hampaat saivat narskuteltavaa. Kuivatut sienet imivät ilmeisesti nestettä arvioimaani enemmän, joten jouduin lisäämään 1 dl kiehautettua vettä purkkiin seuraavana päivänä. Mikäli otat ohjeeni käyttöösi, seuraa nesteen riittävyyttä ja lisää tarvittaessa. 

Suppikset maistuivat kasvisten kanssa niin maukkaille, että lisäsin niitä samalla kuin lisäsin vettä.
Niin helppo ja hyvä aterialisäke, että pitäisi tehdä useammin! Me tykätään Miehen kanssa pikkelöidyistä kasviksista etenkin kalaruokien lisäkkeenä. 

Lauantairuokamme muikkuvuoka ei kaivannut perunoita, koska lautaselle tuli runsaasti kasviksia.
Mukavaa viikon jatkoa sinulle, joka vierailit juuri blogissani! Kiitos siitä jälleen kerran! Ilman sinua ja kaikkia teitä blogiani lukevia tuntuisi paljon ikävämmelle kirjoittaa näitä ohjeita. Saattaahan käydä jopa niin ihanasti, että löydät täältä vinkkejä tai suorastaan valmiin reseptin, joka menee kokeiluusi. Toivottavasti onnistuit! 👍😋


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.