Ruokaohjeita

Sivut

torstai 14. maaliskuuta 2019

Mitä ruokaa ovat "Peltikaalikääryleet"?


Peltikaalikääryleet? ihmettelin tänä aamuna löytäessäni Soppa365 lähettämän uutiskirjeen puhelimestani. Aloin samalla miettiä otsikon merkitystä blogipostauksissani. Pitäisikö sen herättää kiinnostusta salaperäisyydellään vai ilmoittaa selkeästi kulloisenkin ruoan nimi ilman mitään kikkailuja. Toki toivon joka kerta reseptiä naputellessani mahdollisimman monen kiinnostuvan ohjeestani selkokielisen otsikon innoittamana.


Olen siirtynyt uuteen kaupassakäyntisysteemiin tämän vuoden aikana. Aiemmin saatoin käydä kaupassa harva se päivä, mutta nykyisin kerran-pari viikossa. Tottakai tähän tulee poikkeuksia vieraiden, matkojen yms johdosta. Systeemi toimii hyvin muuten, mutta tuoresalaattia emme syö loppuviikosta. Pöytäpuutarhani (Zengrow) auttaa säilyttämään yrtit jatkuvasti freeseinä. Siitä kiitän mielessäni fiksua poikaani, joka yllätti minut  tuolla tarpeellisella tuliaisella vuosia sitten. Kesäisin kasvatan yrtit parvekelaatikossa, jolloin Zengrow saa pitää muutaman kuukauden lepotauon.


Mutta palataanpa siihen, mistä aloitin. Peltikaalikääryleet herätti siis mielenkiintoni jo pelkällä nimellään ja nähtyäni kuvan sekä reseptin olin valmis testaamaan ruokaa.
Klikkaa linkkiä, jos kiinnostuit alkuperäisestä ohjeesta! Tässä Soppa365:n resepti, jonka innoittamana suunnittelin värikkään kaaliruokani, vaikka jääkaappini huusi tyhjyyttään! Vähistä aineista syntyi maukasta ruokaa!


Ongelmia oli raaka-aineiden suhteen paljon, sen uskallan myöntää. Harkitsin jopa jättäväni kokkauksen kokonaan tältä päivältä ja tyytyväni korvaamaan lounaan voikkarilla. Mies söi tänään muualla, joten tarvitsin ruokaa vain itselleni. Muistin kuitenkin TV:stä tutun Kokkisota-ohjelman, jossa kokataan muutamasta raaka-aineesta mitä herkullisimpia kolmen ruokalajin aterioita. Sujuu se minultakin! päätin.

Fenkolia harkitsin ensin ruokaani, mutta jätin sittenkin huomisen ruoan varalle.
Yllä olevat kasvikset löytyivät jääkaapista. Lisäksi keittiössä on jatkuvasti sipulia, valkosipulia, mausteita, öljyä ja tietenkin monenmoista kuivaa ja tölkitettyä tai purkitettua ruoka-ainetta. Loppuviikosta käännyn usein pakastimen puoleen, mutta tänään päätin mennä näillä. Soppa365:n ohjeessa käytettiin ohraa, jonka korvasin itselleni aika harvinaisella bulgur-vehnällä. Siitä tulikin tämän lounaan paras osuus! Luulen ottavani bulgurin tämän jälkeen esille muutenkin kuin valmistaessani Tabouleh-salaattia.

Peltikaaliviipaleet tai "-kääryleet" Leenan ohjeella (riittää 3-4 ruokailijalle)

Kasvikset
½ punakaalia (tai valkokaalia)
3 porkkanaa
2-3 sipulia
kokonainen valkosipuli
reilu pala inkivääriä (n. 5 cm)
1 chili
2 tomaattia

Mausteöljy
3 rkl japanilaista soijakastiketta (2 rkl tavallista ja 1 rkl Miriniä minulla)
raastettua inkivääriä
2 rkl vaaleaa siirappia
½-1 dl öljyä
(ripaus suolaa ja mustapippuria)

Lisäksi
2 dl burgur-vehnää (tai ohraa)
3 dl vettä
½ tl suolaa

Uunivuoan pinnalle
varhaissipulia
cashewpähkinöitä (suolattuja)
puolukoita (+tummaa sokeria)

Kastike
1 dl kermaviiliä
½ dl majoneesia
1 rkl makeaa sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
½ dl murskattua fetaa
ripaus suolaa ja mustapippuria


Etsi kaikki tarvittavat (haluamasi) ainekset esille ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele valitsemasi uunivuoka kevyesti öljyllä!
  • Huuhtele, kuori tarvittaessa ja viipaloi kasvikset. Valkosipuli kypsyy parhaiten kokonaisena, mutta leikkaa sen yläosa pois. Kuori sipulit ja halkaise kahteen osaan. Puolita myös tomaatti. Lado kasvikset uunivuokaan tasaisin välein.
  • Yhdistä mausteöljyn ainekset kulhossa ja voitele kasvikset seoksella.
  • Nosta vuoka uunin keskiritilälle ja anna paahtua n. 30 min tai kunnes kaali on pehmoista. Paahtumisen puolivälissä voit kääntää kasvikset. (ei tomaattia)  
  • Valmistele bulgur (tai ohra) huuhtelemalla ensin kylmällä vedellä sihdissä. Keitä bulgur pussin ohjeen mukaan. (Itse varmistin, että kiehuminen pääsi hyvin alkuun.  Käänsin sitten lieden lämmön pois päältä ja peitin kattilan kannella.) 
  • Kaada loput mausteöljystä bulgurin (tai ohran) sekaan, kun ne ovat valmiit.
  • Käytä puolukat sellaisenaan tai sekoita niihin halutessasi hieman sokeria.
Valmista lopuksi halutessasi kermaviilikastike ja ripottele cashew- tms pähkinöitä ja varhaissipulin pilkottuja varsia ruoan pinnalle. Itse söin ruokaa lounaaksi ilman kastikkeita, mutta iltapalana "kaikilla mausteilla". Ruoka oli jopa parempaa lämmitettynä, joten sitä kannattaa valmistaa saman tien reilu annos. 


Tämän postauksen idea ei ollut suinkaan antaa maailman herkullisimman ruoan reseptiä vaan kannustaa varioimaan tai kehittelemään hyvää ruokaa ilman tarkkaa ohjetta. Jokaisen jääkaapista ja muistakin kaapeista löytyy enimmäkseen niitä aineita, jotka syystä tai toisesta miellyttävät. Pienillä vinkeillä osaat taikoa ne herkulliseksi ruoaksi!




Näin upeita kuvia sain Mieheltä eilen. Hän on hiihdellyt joka päivä upeassa säässä hyvin hoidetuilla Aulangon kympin laduilla. Olen onnellinen hänen puolestaan! Hoidan omaa kuntoani pari kertaa viikossa kuntosalilla ja uimahallissa. Mukavaa sekin! Tänään säätila muuttui, oli jo lämpöasteita ja tiellä isoja vesilammikoita. Kevät keikkuen tulevi! Ilahduin pari päivää sitten yrttieni ilmestyttyä tarmokkaasti mullan alta vihreinä sirkkalehtinä kohti auringon valoa. Toivon, että näistä pienistä aluista kasvaa terveellistä syötävää ja vihreää väriä kokkailuuni!  


Kiitos jälleen kerran, että ehdit käydä vilkaisemassa blogini kuulumisia. Toivotan sinulle jo nyt oikein hyvää viikonloppua! Toivottavasti sinulla on jotakin piristävää tiedossa tai pääset ainakin lepäämään ja rentoutumaan arjen kiireistä ja haasteista! 😁

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.