Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 8. maaliskuuta 2019

Uunimunakas uudella tavalla


Mies kysyi tänään lounaalla, että mitä ruokaa me syömme. Vastasin sen olevan 'sitä sun tätä' -ruokaa. Nimi muistui mieleeni saman tien, kun katsoin lautastani enkä muutakaan nimeä keksinyt. Uunimunakkaani on sisältänyt yleensä vähemmän aineksia ja  ollut kaiken kaikkiaan tavanomaisempaa.


Perjantainen jääkaapinkatselmukseni kannusti valmistamaan juuri tällaisen aterian. Ei ollut ollenkaan hassumpaa, vaikka itse sanonkin. Ruoasta jäi reilusti seuraavallekin lounaalle tai ehkäpä iltapalalle. Uskoisin tämän toimivan hyvin brunssiruokana tai vaikka isomman porukan nyyttäreillä. Siksipä kirjoitan ohjeen blogiini, tuli noita kuviakin taas napattua varmuuden vuoksi. 




Meillä on ollut pieni kananmunakriisi menneellä viikolla. Jostakin syystä ostimme Miehen kanssa molemmat omilla kauppareissuillamme 12 kpl kennot kananmunia ja toisen parasta ennen päivämäärä meni jo muutaman päivä sitten vanhaksi. Tiedän maatalon tyttärenä, että luomumunat eivät niin nopeasti pilaannu, joten uskalsin kokata niistä alkuviikosta munakasrullaa ja tänään vielä uunimunakasta. Innostus munaruokiin tuli Martat-lehden kautta, jossa on laaja artikkeli Marttojen yhdestä juhlavuoden raaka-aineesta eli kananmunista. Munista on tosiaan moneksi!


Fetajuustoa ja tomaattia ei alkuperäisen suunnitelmani mukaan pitänyt  tulla munakkaaseen, mutta se olisi ollut vahinko. Juuri näiden ansiosta tämänpäiväinen munakas onnistui yli odotusten. Etenkin Miehen makuun oli kuulema ihan huippua. Hän osti alkuviikolla kaksi pakettia pekonia (varmuuden vuoksi) rasvarieskaani varten. Luulen kyllä hänen jo siinä vaiheessa toivoneen jonakin aamuna juusto-pekonimunakasta. Hotelliaamiaisilla se on hänen herkkuaan!   


Uunimunakas perunalla, fetalla ja kasviksilla (riittää 4-6 ruokailijalle)

3 rosamunda-tyyppistä perunaa 
½ tl suolaa

1 pkt (170 g) Amerikan pekonia
1 punasipuli tms sipulia
valkosipulia oman maun mukaan 
pätkä purjosipulia 
n. 10 cm pätkä kesäkurpitsaa

n. 100 g fetajuustoa
3-4 keskikokoista luumutomaattia tms
tuoretta tai kuivattua timjamia tms yrttiä

5-6 kpl kananmunia
5 rkl (3/4 dl) kivennäisvettä, vettä tai kermaa
½-1 tl suolaa
mustapippuria

n. 2 dl juustoraastetta pinnalle halutessasi (Emmental tms)

Munakello on tämän ruoan valmistamisessa näppärä 'muistuttaja'. Ruoan valmistaminen sujuu juohevasti, koska työvaiheiden aikana ruoka kypsyy uunissa ottamaan valmiiksi seuraavat raak-aineet. 
  • Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
  • Huuhdo ja harjaa perunat huolella. (voit kuoriakin, mutta ei ole tarpeen) Viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi ja kuivaa ne hyvin talouspaperilla. 
  • Etsi sopivan kokoinen uunivuoka (n. 32 cm halkaisijaltaan minulla) ja suihkauta ohuelti öljyä pohjalle. (Perunat irtoavat lopussa paremmin vuoan pohjalta.)
  • Lado perunaviipaleet vuokaan ja ripottele hieman suolaa päälle, sekoita! Laita vuoka uuniiin 10 minuutiksi ja tee sillä välin seuraavat valmistelut.
  • Irrottele pekoniviipaleet toisistaan ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja silppua sipulit ja paloittele pesemäsi kesäkurpitsa.
  • Ota vuoka uunista ja lisää perunoiden päälle edelliset ainekset. Laita vuoka jälleen 10 minuutiksi uuniin. 
  • Riko kananmunat kulhoon ja lisää neste, suola sekä pippuria. Sekoita kevyesti rakenne rikki. Valmistele vielä tomaatit ja fetajuusto uunikuntoon.
  • Ota taas vuoka uunista ja sekoittele aineksia. Kaada kananmunaseos vuokaan ja asettele tomaattiviipaleet sekä fetajuustopalat tai -murut päällimmäiseksi.
  • Ruoka saa jälleen kypsyä 10 min uunissa, jonka jälkeen laita uuniin lisää lämpöä tai grillivastus päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle ja anna ruskistua kauniiksi. (kestää vain muutaman min)
Ruoan valmisteluihin ja kypsymiseen meni reilu puoli tuntia. Ehdin tehdä välillä annoksen lehtikaalia ja salaatin. Ruoka oli sen verran tuhtia, että kaipasin tavallista runsaammin salaattia lautaselleni. Munakas oli maukkaampaa kuin aiemmin tekemäni espanjalainen tortillamunakas ja uunikypsennys sujui todella helpolla.


Valmistin tätä edullista, ravitsevaa ja helppotekoista ruokaa samaan aikaan, kun kuuntelin (ja välillä katselinkin) TV:stä Suomen hallituksen eroamisen aiheuttamaa  hämmennystä. Seuraavina viikkoina politiikan kuuntelulta ei voine muutenkaan välttyä, kun ehdokkaat pyrkivät eduskuntaan rientäen tilaisuudesta toiseen. Rankkaa touhua!


Naistenpäivän onnittelut jäivät kovin myöhäiseen ajankohtaan, mutta ilta on vielä nuori. Joten Oikein Ihanaa Naistenpäivän iltaa teille kaikille ihanille naisille! 🌺🌻🌼

4 kommenttia:

  1. Oijoi ja nyt tekeekin sitten mieli munakasta iltapalaksi:) Hyvältä näyttää! Ihanaa naistenpäivän iltaa sinulle rakas ystävä ja mukavaa viikonloppua sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sattuipa mukavasti, jos onnistuin herättämään ruoka halusi. Tämä kun on todella helppoa, etenkin jos jättää perunat pois. Toisaalta ne sopivat tähän täydellisesti.😋
      Sinulle myös ihana blogiystäväni leppoisaa naistenpäivän illanjatkoa! 💗🌹

      Poista
  2. Munakkaat on pelastanut meilläkin monelta nälkäkiukulta. Munia löytyy aina ja sekaan voi heittää ihan mitä vaan mitä kaapista löytyy.
    Hyvää naistenpäivää, näin vuorokauden myöhässä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 🌹ja naistenpäivä sopii koska vaan.
      Meillä nuo munakkaat ja kokkelit unohtuvat välillä ja sitten taas maistuu! 😋 Onneksi molemmat tykätään, pekoni on enemmän Miehen mieleen, mutta passaa minullekin. Virkistävää viikonlopun jatkoa sinulle! 🐟🌞

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.