Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 27. helmikuuta 2017

Blinipäivä piristää



Pari viikkoa sitten tein blinejä alkuruoaksi siivousurakan jälkeen. Hyviä olivat, mutta väsyneenä ei jaksanut "hehkuttaa" blinien herkullisuutta. Tänä aamuna alkoi taas tehdä mieli tätä helppoa herkkua. 
Siispä pieni purkki kirjolohenmätiä pois pakkasesta ja taikina tekeytymään. Tuorehiiva oli päässyt loppumaan viikonlopun leipomisinnostuksen iskiessä, mutta onneksi kuivahiiva on pelastanut pulasta ennenkin. Yrittämättä ei ainakaan onnistu!

Blinitaikinan aineet 8 isoon bliniin
(ohje löytyy tattarijauholaatikon kyljestä)

3 dl turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä
1/2 pussia kuivahiivaa (tai 15 g tuoretta)
2 dl tattarijauhoja

1 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä jogurtti 42 ast (37 tuoreh).
Sekoita siihen sokeri ja jauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu. 
Jätä taikina kohoamaan liinan alle huoneenlämpöön pariksi tunniksi tai jääkaappiin pidemmäksi ajaksi.

Aloita blinien paisto kirkastamalla voi. Kuulostaa hankalalle, mutta on helppoa! Bliniaterialla ei kannata kaloreita laskea ja rapea lopputulos onnistuu vain näin.

Lämmitä 50 g voita kasarissa lempeällä lämmöllä muutama minuutti ja kirkas voi nousee pinnalle valkoisen heran painuessa pohjalle. Jos haluat paahteisen, ruskean ghee-voin, jatka keittämistä vähintään 15 min.
Kaada tai lusikoi kirkastettu voi pienempään astiaan.  


Ennen blinien paistoa lisää kuuma maito, suola, kananmunan keltuainen ja viimeiseksi vaahdotettu valkuainen taikinaan.

Laita blinipannu kuumenemaan. Paras lopputulos syntyy valurautapannulla, mutta onnistuu teflonisellakin. 
Lusikoi pannulle kirkastettua voita ja anna kuumentua lämpöiseksi. (Huom! Ei liian kuumaksi) 
Lisää taikina pannulle ja anna paistua rauhassa, kunnes blini on pohjalta kauniin ruskea. Paista vielä toiselta puolelta ja lisää voisulaa pinnalle halutessasi.
Kannattaa tehdä paksuhkoja blinejä. 

Blinipannu on hyvä hankinta!

Meidän perhe tykkää kuumista blineistä punasipulin, smetanan & pippurin ja mädin kanssa. Savu-  tai graavikala (lohi) sopii myös blinien lisukkeeksi.  Kyytipoikana paras on kuiva kuohuviini, mutta kivennäisvesikin kelpaa.

P.S. Kuivahiivalla kohosi lähes yhtä hyvin kuin tuorehiivalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.