Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 25. helmikuuta 2017

Laiskan leipurin lempisämpylät (tuntee myös nimen Siken sämpylät)



Lapsuuteni lauantait 60-luvun alkupuolella ovat palautuneet elävästi mieleeni tämän blogin perustamisen myötä. 
Olin aloittanut koulunkäynnin ja ekaluokkalaisen innolla lähdin lauantaiaamuna kouluun jo ennen kahdeksaa. Isä tai äiti oli sytyttänyt tulen tuvan uuniin ja tiesin saavani lämpimäisiä heti koulusta tultuani kuten jokaisena lauantaina.
Laskiaisen aikaan äitini leipoi laskiaisrieskaa ja se maistui hyvälle, kun oli nyppinyt lämpimän rieskan pinnalla ruskistuneet possunlihanpalaset pois. 

Tänä aamuna meillä saatiin lämpimäisiä yhdeksältä. Lempisämpylöitäni ovat tällä hetkellä Namasten sämpylät Sikke Sumarin upeasta kirjasta "Sikke Ruokaa rakkaudella". Sain itse tämän ohjeen työtoveriltani reilu 4 v sitten ja ihastuin heti.

Käytän jauhoja ja joskus hiutaleitakin sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Koostumus pysyy oikeana, kun vehnää on vähintään puolet. Suolan määrä voi olla pienempi, mutta näin alkuperäsessä ohjeessa.

Aineet n. 20 isoon tai 28 pienempään sämpylään

7,5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa (30 g jos kohotat 2 h)
1,5 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl täysjyväjauhoja (graham)
0,5 dl pellavansiemeniä (tms)
n. 3 dl hiivaleipäjauhoja
n. 7-8 dl vehnäjauhoja

Tee löysähkö taikina sekoittamalla veteen hiiva, suola ja pari dl  jauhoja.

Lisää puuhaarukalla sekoitellen siemenet ja loput jauhot, kunnes taikina muistuttaa paksua puuroa. 



Tästä taikinasta voi tehdä sämpylöitä parin tunnin kohotuksen jälkeen, jos laittaa hiivaa vain n. 30 g. Teen usein taikinan illalla ja jätän yöksi liinan alle jääkaappiin. Aamulla sämpylät voi tehdä kylmästä taikinasta ja paistaa kohottamatta. 

Tee sämpylät kahden ison lusikan avulla, koska taikina on sitkeää ja löysää. (Saattaa tuntua alkuun hankalalle.)
Leikkaa saksilla sämpylöiden pintaan ristiviilto ja lisää pinnalle siemeniä tai hiutaleita. (Seesaminsiemenet ovat hyviä!) 


Paista 230 asteessa n.20-30 min (saavat paistua rapean ruskeiksi)

Kiertoilmauunissa voit paistaa molemmat pellilliset samalla kertaa. Pinnan rapeutta lisää uunin pohjalle laitettu vesiastia. 


Näillä sämpylöillä ja mukillisella kahvia päivä lähtee hyvin käyntiin. Kuuman, höyryävän halkaistun sämpylän pinnalle meillä tykätään sipaista Oivariinia ja pari viipaletta lempijuustoa.


Krista Pärmäkoskelle onnittelut hienosta hiihdosta Lahden MM-kisoissa! Hopeaa tuli!

2 kommenttia:

  1. Sämpylät olivat rapeita ja kuohkeita sekä maukkaita. Nimimerkki sämpylöitä maistanut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! Mukavaa saada hyvää palautetta. Blogin aloittaminen saa jauhopeukalot ahkeroimaan entistä enemmän. Perheellä ja ystävillä ei liene mitään sitä vastaan!?

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.