Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 24. helmikuuta 2017

Lempeästi leivotut laskiaispullatTänään oli tarkoitus kirjoittaa kolakeksien ohje, mutta aamulla alkoi tehdä mieli laskiaispullia. Ne ovat kuuluneet jo vuosikymmeniä perheemme laskiaissunnuntain herkkuihin. Joten myös tänä viikonloppuna niillä herkutellaan, vaikka kyläilemään aikoneet ystävämme joutuivatkin siirtämään vierailuaan keväämmälle.
Tämän blogin perustaminen on aloittanut uuden aikataulun elämässäni. Monta asiaa pitää opetella vielä, mutta tämä on hauskaa.

 Pullataikinan aineet tällä kertaa

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 12,5 - 15 dl vehnäjauhoja
200 g voita(lämpöistä voisulaa)

Jos leivon korvapuusteja tai suklaapuusteja laitan taikinaan 50 g vähemmän sekä sokeria että voita, koska niitä tulee täytteisiin.


Ostin eilen tuoreen hiiva ihan "varuiksi", tuoreita kananmunia sekä voita. Leivon kaiken laktoosittomista aineista, mutta en aio sitä joka kerta erikseen mainita. 

Ohje pullataikinan tekoon löytyy jauhopussin kyljestä, mutta itse tein tällä kertaa näin. Tuli aivan uskomattoman pehmeitä, herkullisia ja makoisia pullia!

Sekoitin hiivan kädenlämpöiseen maitoon, lisäsin sokerin, suolan ja kananmunan. Tällä kertaa "herättelin" kardemumman aromeja kuumentamalla niitä voisulassa ja lisäsin ne seuraavaksi.
Sitten alkoi tärkein vaihe eli jauhojen lisääminen. Ensimmäiset 5 dl lisäsin käyttäen tavallista vispilää. Näin jauhot eivät pöllynneet pitkin keittiötä. Sitten vaihdoin sähkövatkaimeen ja annoin taikinan saada ilmaa ts kuohkeutua noin 10 min.


Seuraavaksi otin avuksi sähkövatkaimen taikinakoukut, joilla työstin taikinaan sitkoa n. 10 min lisäten n. 6 dl jauhoja. Taikina irtosi tässä vaiheessa jonkin verran kulhon reunoista. Loput jauhot eli n. 1,5 dl lisäsin alustaen taikinaa käsin. (Halusin pehmeän taikinan ja käytin leipoessani aika runsaasti jauhoja)

Vain tällä tavalla sain tuntuman taikinaan ja tarvittaessa olisin voinut lisätä jauhoja. Nyt oli riittävästi paksuutta, ja voin lisäämisen jälkeen taikina tuntui juuri sopivan kimmoisalle ja pehmeälle. Aikaa kului tähän viimeiseen alustukseen n. 10 min. Tämän ansiosta sain tänään lempeästi tehtyjä laskiaispullia!!


Taikinan kohoaminen lämpöisessä ja vedottomassa paikassa liinan alla vei aikaa puolisen tuntia ja sitten alkoi pullien pyörittäminen. Tein 9 isoa ja 16 pienempää pullaa ja jätin ne kohoamaan liinojen alle samalla kun laitoin uunin kuumenemaan 225 asteeseen. Pullien kohottua noin 20 min voitelin ne kananmunan keltuaisella ja lisäsin päälle raesokeria. Sitten laitoin ensimmäisen pellin uuniin ja n. 5 min jälkeen laskin hieman lämpöä ja käänsin peltiä toisinpäin. (Valitettavasti uunini ei lämpene tasaisesti.) Vielä toiset noin 5 min uunissa ja pullat näyttivät riittävästi paistuneille.

Osaan suurimmista pullista tein ylläritäytteen, eli piilotin aamulla tehtyä kiinteää vadelmahilloa ja reilun palan marsipaania pullan uumeniin. Näin ne maistuvat laskiaispullille ilman kermavaahtoakin.
Toisen pellillisen paistumisen jälkeen oli ihana tunne mieheni tultua kotiin ja lausuessa ensimmäiseksi: "Onpa täällä herkullinen tuoksu!" Täytin heti pari pullaa vadelmahillolla, marsipaanilla ja kermavaahdolla. Herkulle maistui!


Olisi mukavaa saada vieraita viikonloppuna laskiaispullakaffeille! Tervetuloa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.