Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Pitsaa ja ilouutinen Suomesta



Ei voi kuin ihmetellä tätä nykyaikaa. Olemme Espanjassa ja saan ensimmäiseksi lauantaiaamuna lukea puhelimestani googlen uusista uutisklipeistä veljenpoikani pääsystä ylioppilaaksi. Savon Sanomien mainos tiesi kertoa tällaisen ilouutisen. Olisimme saaneet pari tuntia myöhemmin kutsun lakkiaisiin, mutta kulkeehan tuo tieto näinkin. Ihmetyttää silti, mitä kaikkea "Mr Google" minusta tietää vai olisko tämä sattumaa. Iloitsin joka tapauksessa, vaikka etukäteen tiesinkin älykkään & fiksun poijjan läpäisevän ylioppilaskirjoitukset kirkkaasti. Käyttihän tuo sama vesseli englanninkielisiä ilmaisuja luontevasti jo 3-vuotiaana. 👏



Perjantain golfkierroksemme upealla El Vallen kentällä loppui auringonlaskun jälkeen. Viimeistä edellisellä väylällä hirvitti hieman jäämmekö pimeään ja riittääkö golfauton virta loppuun saakka. Oranssi valo välkkyi uhkaavasti kertoen viimeisistä virran rippeistä ja edellämme kulkeva porukka joutui soittamaan klubilta apua. Heidän autonsa hyytyi kesken väylän. Joskus näitä sattuu, mutta että kahdelle porukalle. Taidettiin saada viimeisinä lähtijöinä kentän kehnoimmat autot.

Talon Mies ja minä capuccinoilla eli päiväkahveilla ja urhea pikkuauto oliivipuun alla ennen kierrosta.
Upeat on klubin puitteet ja kenttä hienossa kunnossa. Kyllä täällä kelpaa valkoista palloa koloon usuttaa.



El Vallen kenttä teki vuosi sitten lähtemättömän vaikutuksen. Ihan uskomattomia maisemia on nähtävillä n. 4 tuntia kestävän golfkierroksen (n. 10 km) varrella.



Söimme ennen liikenteeseen lähtöä uunimunakasta eli frittataa. Nälkä oli jo aika kova palattuamme asunnolle klo 19 maissa. Onneksi olin tehnyt päivää aiemmin pitsataikinaa jääkaappiin ja tiesin sen olevan ihan parhaimmillaan. Juustoa, kinkkua, tonnikalaa ja muita tykötarpeita löytyi riittävästi kahteen pitsaan.

Pitsataikina 3 aika isoon pitsaan espanjalaisista pizzajauhoista

2 dl vettä (haaleaa, jos kohotat pitkään jääkaapissa)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl kuivahiivaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 5-6 dl jauhoja

  • Tee jauhoista keko kulhon pohjalle. Lisää suola, sokeri ja hiiva.
  • Lisää vettä sekoittaen samalla voimakkaasti, ettei jää paakkuja.
  • Kun taikina alkaa vähän irrota kulhon reunoilta, lisää öljy.
  • Alusta käsin tai yleiskoneessa, kunnes taikina tuntuu kimmoisalle.
  • Anna taikinan kohota vähintään tunti huoneenlämmössä tai 1-3 vrk jääkaapissa. Käytä 42 ast vettä, ellet aio kohottaa kylmässä pitkään ja haluat tehdä pitsaa pikapuoliin.

Pitsataikina oli kohonnut jonkin verran muutamassa tunnissa jääkaappilämpötilassa.
Tein oman taikinani torstaina iltapäivällä ja siirsin jääkaappiin kohoamaan. Golfkierroksen jälkeen otin n. 1/3 osan taikinasta ja leivoin pitsan merellisillä täytteillä.


Monikäyttöinen muki mukana; toimii sekä kahvimukina että kaulimena ❤

Hyvin ohueksi kaulitun pohjan päälle laitoin ensin makeahkoa chilikastiketta ja sitten creme fraichea.


Taikinaa oli tosi helppo käsitellä ja se levisi hienosti ohueksi pitsapohjaksi käsin taputtelemalla ja lopuksi keraamisella mukilla pyöritellen. Mielikuvitus peliin, kun kaulin puuttui.



Täytteinä tässä torstaipitsassa oli säilyketonnikalaa ja -simpukoita sekä pikkelsicoctail sekoitusta. Päälle tuli lisäksi parmesanraastetta, kuorrutejuustoa sekä feta-juustoa. Pelkäsin täytteitä olevan liikaakin, mutta eikä mitä! Ihan supermaukasta pitsaa tuli juuri näillä täytteillä. Valkosipulin jätin tällä kertaa suosiolla pois, koska olimme lähdössä heti ruokailun jälkeen yhteiseen illaviettoon golfporukan kanssa.

Pitsa kannattaa paistaa aina mahdollisimman kuumassa uunissa. Kypsyys pitää seurata, mutta vie n. 10 min.
Perjantaina tein lopputaikinasta kaksi erityyppistä pitsaa. Toiseen tuli täsmälleen samat aineet kuin edellisenä iltana. Se oli maistunut niin täydelliselle, että piti saada uudelleen ja tällä kertaa valkosipulilla maustettuna. Hyvää oli edelleen!


Kinkkupitsan lisukkeista harkitsin pisimpään ananasta. Tähän pitsaan tuli mielestäni sen verran suolaiset täytteet, että halusin vastapainoksi jotakin makeaa hedelmää. Purkkiananasta oli sopivasti saatavilla, joten mukaan vaan. Eikä ollut pahaa, pikemminkin täydensi tamän kinkkupitsan makumaailmaa ja sai sen maistumaan herkulliselle.






Tämän pitsan pohjalle laitoin ketsuppia ja creme fraichea. Päälle leikkelin ohutta ilmakuivattua espanjalaista kinkkua sekä paprikaa ja ananasta. Motsarellajuustohelmet ja pitsajuusto viimeistelivät tämän pitsan. Ja tietenkin runsaasti valkosipulia makua täydentämään. Kannatti olla syömättä lounasta ja herkutella kunnolla viinin kanssa perjantai-illan ja alkavan viikonlopun kunniaksi. Kylläpä taas unet maittoivat täyden vatsan ja monituntisen ulkosallaolon ansiosta. Kiva ja aurinkoinen päivä taas takana.


Itsekudottujen lämpöisten villasukkien kera hyvän viikonlopun jatkon ja onnistuneen sunnuntaipäivän toivotukset kaikille blogiani lukeneille! Olen ajatuksin jo Suomen ihanaakin ihanimmissa asioissa. Vaikka täällä Espanjassa sää on upea, Suomessa lähes kaikki muut asiat ovat paremmin. Niistä lisää toisella kertaa! 👀


Ihan viimeiseksi mutta ei vähäisimmäksi asiaksi isot ja iloiset onnittelut jo tässä vaiheessa uudelle ylioppilaalle! Hieno saavutus kerrassaan!

2 kommenttia:

  1. Oi miten hieno uutinen, onnea kovasti uudelle ylioppilaalle! Oma tekemä pitsa on sitten herkkua, meillä aina välillä viikonloppuisin innostutaan myös tekemään..jokainen saa juuri sellaiset täytteet kuin haluaa:)On siellä vaan ihanan näköisiä maisemia ja paikkoja..mukava on olla ja harrastaa!! Mukavaa alkanutta viikkoa sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöinen kiitokseni Päde! Pitsapäivät ovat kuuluneet meidänkin perheen traditioihin jo pitkään. On se niin herkkua, kun saa itse valita täytteet ja juuston. Eläkkeellä olo on matkustellen siedettävämpää ja tulee jokaiselle aikanaan. Toivon blogini kannustavan muitakin uusien elämysten pariin, vaikka nuoruus on taaksejäänyttä elämää. Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle ja perheellesi. Ja iso kiitos vielä Päde, kun jaksat ilahduttaa kommentein :))

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.