Ruokaohjeita

Sivut

torstai 23. marraskuuta 2017

Gratinoidut täytetyt letut eli krepit


Hei, miksi ihmeessä näitä ei tule tehtyä useammin? Tätä kysyin itseltäni maanantai-iltana, kun herkuttelimme ystäviemme kanssa golfkierroksen jälkeen näillä letuilla. 
Hedelmäinen salaatti nopeatekoisen, ihananmakuisen salaatinkastikkeen kera oli juuri passeli lisuke kylkeen. Onneksi puolikas kreppi ja vähän salaattia jäi tähteeksi. Unohdin napata kuvan valmiista annoksesta ruokaillessamme, joten sain senkin hoidettua jälkikäteen. Kylläpä olikin ihanaa, kun pystyimme kutsumaan Maaritin ja Ollin kivan kierroksemme jälkeen  Hacienda Riquelmen kentällä meidän "kotiin" myöhäiselle lounaalle. Pitihän meidän laskea tarkasti pisteet naisten & miesten välisestä kolmannesta kisasta. Miehet johtavat 2-1, mutta yksi kisa on vielä jäljellä 👍


Heräsin maanantaiaamuna jo "kukonlaulun" aikaan ja aloin miettiä ruoka-asioita. Tekisinkö jääkaappiin hankitusta broilerin jauhelihasta keittoa vai pastakastiketta? Ehkä lihapullat tai mureke olisi sittenkin parempaa syötävää golfkierroksen jälkeen, kun on SUURI NÄLKÄ. Miten ruoka ehtii jäähtyä riittävästi jääkaappikylmyyteen ennen kentälle lähtöä? No näitä mietiskelin, kun ajatus krepeistä alkoi kiehtoa. Tuumasta toimeen jälleen kerran heti, kun talon Mieskin jo heräili.

Lettutaikinaa on kätevä kaataa suoraan kannusta paistinpannulle.
Aloitin lettutaikinan teolla. Samaan aikaan jauheliha sai lämmetä keittiön pöydällä paistolämpötilaan. Tiedän, että jääkaappikylmä jauheliha ei ruskistu kunnolla.

Laktoosittomia molemmat, mutta kumpi on rasvaisempaa? Osaatko arvata?
Ostimme heti tänne tultuamme muutaman litran maitoa kaappiin, koska käyttöpäivämäärä on jossakin 'hamassa tulevaisuudessa'. Ajatuksena tehdä lettuja tms rasvaisemmasta maidosta valmistettavaa ruokaa tai leivonnaista, nappasin myös Punaista Maitoa ostoskärryyni. Hahhah! Nauroin itselleni ajatusteni urautumisesta! Jos Suomessa punaiseen purkkiin pakattu maito on rasvaista, miksi niin pitäisi olla myös Espanjassa. Taas piti hakea kääntäjä esille. Leche desnatata on rasvatonta maitoa!! Olisihan tuo pitänyt arvata. Mutta pienellä määrällä hyvää öljyä taikinaan asia hoitui. Huvitti hieman, kun taas meille tapahtui näin! 

Sain WA:piin näin kivan kuvan talon Mieheltä pari päivää sitten. Otettu El Vallen kentällä marrask 2016.
Pari vuotta sitten ostimme mielestämme Hyvää espanjalaista kahvia. Purkin ylälaidassa luki 'Café Descafeinado', mutta teksti jäi huomioimatta. Kahvi maistui hieman laimealle, mutta joihan sitä. Seuraavana päivänä alkoi päänsärkyni pikkuhiljaa koveta ja iltapäivällä pääsin hädin tuskin liikkeelle. Onneksi talon Mies keksi, että kohtaukseni vaikutti samantyyppiselle kuin ollessamme Israelissa. En juonut kahvia pariin päivää ja melkein kuolin. Tai ainakin sille tuntui. Sain onneksi lusikoitua kahvia suuhuni pikkuhiljaa ja elämä palasi kahviriippuvaiseen kehooni. Eli opetus!! Älkää nauttiko mitään riippuvuutta aiheuttavia nautintoaineita yli 60 v säännöllisesti tai olette joku päivä samassa tilanteessa! No, nyttemmin olen vähentänyt kahvinjuontia ja usein pelkkä aamukahvi riittää täällä. Siitä en hevillä luovu 🙅

Tätä kahvia juomme kätevän Click Paq sulkijan johdosta. Maistuu sitä paitsi ihan kahville!


Mutta nyt höpinät sikseen ja takaisin räiskäleisiin eli lettuihin eli kreppeihin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Letut maistuvat aina ihanille, olimmepa kotona tai matkoilla.

Kokojyvävehnäjauhopussin takaa löytyi hyvä lettuohje.
Lettutaikina (8 - 10 kpl  n. 15 cm lettuun)

4 - 5 dl maitoa (jos rasvaista, ei tarvita öljyä)
n. 3½ - 4 dl vehnäjauhoja
½-1 tl suolaa (näihin 1 tl)
3 kananmunaa
2 rkl öljyä
  • Lisää suola ja kananmunat yksitellen maidon joukkoon.
  • Lisää jauhoja aluksi voimakkaasti vispaten. (Älä laita kaikkia heti.)
  • Taikina ei saa olla liian paksua, se turpoaa tekeytyessään.
  • Jätä taikina tekeytymään noin ½ tunniksi ja valmista sillä välin täyte.
  • Paista räiskäleet voilla voidellulla paistinpannulla rapean ruskeiksi. 

Täytteen aineet meillä uunikreppeihin

500 g broilerin jauhelihaa (on tosi hyvää täällä Espanjassa)
1 iso varhaissipuli pilkottuna
4 valkosipulin kynttä pilkottuna
1½ tl suolaa
pippuria
2 tl jauhettua paprikaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 prk (2 dl) ruokakermaa (ei ollut creme fraichea, joka sopisi tähän paremmin)
1 iso punainen paprika

  • Ruskista huoneenlämpöinen jauheliha pienessä määrässä öljyä rapean ruskeaksi. Ruskista / kuullottele sipuleita eri pannulla ja lisää sitten jauhelihan joukkoon.
  • Lisää jauhelihan joukkoon täytteitä omien mieltymysten ja kaappiesi sisällön mukaan. (Jauhelihan sijaan esim herkkusienet, katkaravut, Härkis tai Nyhtis ovat oivallisia täytteitä.)
  • Anna täytteen muhia hetkinen liedellä ja lisää sitten lettujen sisään. 
  • Kierrä letut rullalle ja asettele uunikulhoon vierekkäin.
  • Anna jäähtyä ja peitä sitten pinta foliolla. Jätä jääkaappiin odottamaan uuniin menoa ja syöntihetkeä varten. 
  • Ripottele vuoan pinnalle juustoraastetta ja paista 200 ast / n. 15 min.

Salaatin kastikkeen tein seuraavista aineista (määrät noin!)

½ dl hyvää oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
½ tl suolaa
ripaus pippuria myllystä
ripaus raastettua valkosipulia
2 rkl (ihanaa) persikkahilloa

  • Sekoita aineet voimakkaasti ravistaen esim suljetussa purkissa. 
  • Kaada suoraan salaatin päälle juuri ennen tarjoilua tai anna jokaisen lisätä itse omaan salaattiinsa.


Täytettä riitti runsaasti  8 isoon lettuun. 

Juustoraastepussin yhteydessä näkemäni kuva taisi olla lettuinnostukseni alku...
Näitä tosiaan pitäisi tehdä useammin. Nyt pikkujoulukauden alkaessa tässä on oivallinen 'yöruoka' juhlista palaaville. Maistuvat varmaan myös juhlia seuraavana aamuna, eikä tarvitse lähteä pizzan ostoon ;)) Jos nimittäin viitsii tehdä näitä valmiiksi jääkaappiin ennen juhlimaan lähtöä. 


Hedelmäisessä salaatissa oli sekä tomaatteja, kurkkua että kastiketta. Fetakuutiot ja mozzarellahelmet sopivat myös mukavasti tähän annokseen.
Taas näitä kuvia 💓 ihan sen vuoksi, että säilyvät täällä lisäämättä puhelimeni muistia. Haluan kukaties joskus tulevaisuudessa muistella haikeana Espanjan golflomia. Ja netistähän nämä löytyvät vielä silloinkin, kun blogini kirjoittaminen loppuu. Toivon tietenkin, että joku saisi vinkkiä Espanjan lomilleen ruokailusta ja raaka-aineista täällä.

Ihmeellisen ihana talon Miehen bongaama kisu asettui sievästi malliksi nähdessään minut kameroineni.

Alkuväylillä hitaasti edennyt Hacienda Riquelmen kenttä antoi tilaisuuden kuvaamiseen. 
Kiltti pieni leijona vai kiltti iso kisu? Oli joka tapauksessa söpö ❤


4 kommenttia:

  1. Ihania kuvia♥ ja näitä sinun herkkuja..jostain kumman syystä kielenpää kostuu aina tätä sinun ihanaa blogia lukiessa:) Upea kaunotar kuvassa ja voi mikä taivas, niin ihanan sininen!! Leppoisaa marraskuun loppua ja viikonloppuja sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sentään, että on upeaa lukea tällaista kommenttia omasta blogista. Sydänlämpöiset kiitokseni Päde! Juuri tällaisen palautteen voimalla jaksaa jatkaa postaamisia :)) Olen iloinen, jos reseptit ovat onnistuneita ja ehkäpä joku niitä joskus kokeileekin. Ystäviltäni olen saanut muuta kautta kiitosta joistakin ohjeistani. Meillä tosiaan tuntuu olevan sama maku Päde.. iloa viikonloppuusi!

      Poista
  2. Kiitos taas tästä herkku-ohjeesta, näitä tulen tekemään täällä Fugessa. Näiden herkkujen teko tulee olemaan myös helppoa koska laitat kuvat aineista joita käytät, kiitos siitä. Minulla myös sama ajatus maidosta, oletin ilman muuta että punainen maito on rasvaista mutta täällähän on kaikki toisinpäin kuin meillä. Espanjalainen kahvi on kokonaisuudessaan parempaa kuin Suomessa, itse pidän café cortadosta ja olen löytänyt kaupasta lähes samalle maistuvaa suodatinkahvia. Todella upea kuva, yhdyn edellisen komenttiin, Jussi on ottanut tosi hyvän kuvan. Nautinnollisia golf onnistumisia loppupäiville, toivon ettei sataisi keskiviikkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Sisko-kulta :)) Kiitos paljon ja sorry lyhyestä vastauksesta. Kiire golfaamaan, kuten kai arvasitkin.

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.