Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 8. elokuuta 2018

Kondensoitu kookosmaito marjapiirakan makeuttajana

Käsittämättömän herkullinen mustikka-kondensoitu kookosmaitopiirakka maistuu Miehellekin! 😚
Kondensoitua kookosmaitoa ei tietääkseni saa mistä tahansa kaupasta. Kuulin keväällä ensimmäisen kerran koko maidon olemassaolosta. Halusin tehdä hyvää ja koostumukseltaan täydellistä maidotonta jäätelöä. Siinä vaiheessa tuote tuntui loppuneen kokonaan. Tampereen Ruohonjuuressa sitä oli aiemmin ollut, mutta eipä löytynyt enää silloin, kun itse sitä kyselin. Ehkä teen jonakin päivänä herkulliselle kuulostavaa maidotonta jäätelöä kondensoidun kookosmaidon avulla. 


Pari viikkoa sitten tekemäni marjapiiras sai lisämakua vaniljakiisselijauheesta. Se piiras oli ihan valtavan herkullista, mutta kuulin luoksemme tulevien vieraiden jo tehneen reseptilläni tuota piirasta. Siinä syy, että halusin kehitellä vielä uuden piiraan. Sain viikonloppuna hankittua Jyväskylän uudesta Ruohonjuuresta tuota himoitsemaani kookosherkkua peräti kaksi purkkia. Toisen säästin jäätelöön.


Mustikat eivät tänä kuivana kesänä taida kasvaa herkullisen isoiksi marjoiksi ainakaan täällä etelän suunnalla. Viimekesäisestä marjasadosta voi vain haaveilla! Olin ystäväni mökillä Keski-Suomessa ja sain mukaani yhdessä poimitut piirasmarjat. Eipä niitä kovin runsaasti tuntunut olevan sielläkään, mutta sentään enemmän kuin täällä. Helteen helpottaessa hetkeksi pitäisi käydä tarkistamassa aiemmat mustikkapaikat, jos sieltä löytäisi vielä muutaman litran syönti- ja piirasmarjoja.


Tämänkertainen piirakkani oli todella helppotekoinen. Pohja-aineet sekaisin, marjat, kondensoitu kookosmaito ja muruseos päälle ja sitten n. 35 minuutiksi uuniin paistumaan. Pieni määrä oikein tummaa suklaata pääsi piirakkaan hetken mielijohteesta. Mustikka, suklaa ja kookos ovat aika hyvä trio.

Kondensoitu kookosmaito ei ole aivan yhtä makean tuntuista kuin kondensoitu maito.
Herkulliset carmelitas-neliöt linkin takaa löydät ohjeen, joka innosti minua kokeilemaan tätä piirakkaa. Halusin tehdä taikinan gluteenittomilla jauhoilla, mutta onnistuu toki tavallisillakin.


Aineet ja ohjeet kondensoidulla kookosmaidolla makeutettuun mustikkapiirakkaan (tästä tulee sopivasti taikinaa 36x25 cm vuokaan, pyöreään piirasvuokaan arvelisin 2/3 taikinaa sopivaksi määräksi)   

4 dl gluteenittomia (kaura)jauhoja (Myllärin)
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl mantelijauhoja
n. 2 - 2,5 dl fariinisokeria (tms sokeria oman maun mukainen määrä)
n.1 rkl vaniljasok tms vaniljaa (halutessasi vähemmän)
1½ tl leivinjauhetta
200 g voita (huoneenlämpöistä)

1½ dl (hasselpähkinä)maitoa tms maitoa

Päälle
n.5 dl mustikoita tms marjoja
(pari rkl perunaj pakastemustikoihin)
n. 50 g tummaa suklaata
1 prk kondensoitua kookosmaitoa (määrä on aika iso, joten voit laittaa vähemmänkin)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele / leivinpaperoi uunivuoka.

  • Yhdistä kaikki kuivat aineet kulhossa ja lisää sekaan voi. 
  • Nypi aineet murumaiseksi seokseksi.
  • Ota n. 2½ dl erikseen päälle tulevaan muruseokseen.
  • Lisää maitoa nopsaan sekoitellen lopputaikinaan. 
  • Annostele pohjataikina tasaisesti vuoan pohjalle.
  • Kaada mustikat (ja halutessasi suklaarouhetta) pohjataikinan päälle.
  • Lusikoi kondensoitu kookosmaito ja ripottele muruseos piirakan pinnalle.
  • Paista piirakkaa 200 ast / n. 35 - 40 min, kunnes päällä oleva muruseos näyttää kypsälle. 
Piirakka jää sisältä kostean meheväksi näin paistaen. Voit paistaa ensin pelkkää pohjaa n. 10 min ja lisätä sitten täytteet, jolloin pohjasta tulee napakampi. Itse pidin pohjataikinaa uunissa n. 5 min ja lisäsin sitten täytteet. Olin tyytyväinen lopputulokseen.


Näillä aineilla tehty piirakka ei ole ns 'sorminsyötävää', koska tästä tulee aika pehmeä. Lusikka lautaselle ja hiukan vaniljakastiketta mukaan. Herkku ei siitä voi enää paljon parantua! 😉


En suosittele näillä aineilla tehtyä mustikkapiirakkaa, jos olet keventäjä! 😋 Maku oli nimittäin niin käsittämättömän herkullinen, hieman toffeinen ja mustikkainen, että ei voinut olla nappaamatta uutta palaa. Pakkaseenhan loput palaset pääsivät alle aikayksikön. Sulatellaan sekä lämmitetään kotiimme tulevien vieraiden iloksi, ainakin toivon niin!


Hämeenlinnassa alkavat koulut jo tänään. Suurimmassa osassa Suomea tuo jännä päivä on vasta huomenna. Nyt kaikki liikenteessä noudatetaan erityistä varovaisuutta!! Pienet koululaiset ovat intoa täynnä, eivätkä aina muista liikenteen vaaroja. Meidän tokaluokalle menevä lapsenlapsi aloittaa koulun huomenna. Mummi ja ukki toivottavat iloa uuden oppimiseen ja paljon mukavia asioita tulevaan kouluvuoteen!


Nyt oli pari päivää aikaa kalastella ja minigolfata sekä tehdä muita mukavia juttuja sopivan lämpöisessä ja aurinkoisessa kesäsäässä. Onpa ollut suurenmoinen kesä. Kiitos siitä!





4 kommenttia:

  1. Oi nam, ihana piiras! Tuota kondensoitua kookosmaitoa pitääkin hankkia, ei ole tuttu entuudestaan. Varmasti ihanaa jäätelössäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikka on todella monipuolinen marja ja olen tehnyt siitä monia piirakoita. Tämä oli tosiaan yksi parhaita. Kaikki uutuudet ovat kiinnostavia ja toivon kondensoidun kookosmaidon tulevan muihinkin kauppoihin kuin Ruohonjuureen.
      Kiitti kommentista 😊 ja mukavaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  2. Voi ei kuinka ihana ohje mustikkapiiraalle, kondensoitu kookosmaito sopii varmaan erinomaisesti piiraaseen. Huomenna siis sitä etsimään että saan tehtyä piiraan lauantaiksi kun menemme ystäviemme luokse grillaamaan, viimeksi olimme heidän luonaan raclette illassa joka oli pitkästä aikaa tosi kivaa. Kiitos taas vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin sillä saa uutta suutuntumaa ja sopii mustikoiden kanssa hyvin. Suklaata olisi voinut olla enemmänkin, ei ollut mikään yltiömakea piirakka.
      Ruohonjuuri myy ainakin kondensoitua kookosmaitoa.
      Kivalle kuulostaa teidän suunnitelmat ja tuollainen ilta tekee niin hyvää sekä kielelle että mielelle! Hauskaa iltaa teille ja tsemppiä herkun etsintään! 👍😊🎶

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.