Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 10. elokuuta 2018

Loppukesän vadelmainen juustokakku



Vadelmat ovat omia suosikkimarjojani. Mustikat, mansikat ja herukat maistuvat ihan yhtä herkullisille. Puolukat, karpalot, lakat ja jopa aronia- sekä pihlajanmarjat maistuvat silloin tällöin. Vuosi sitten keräsimme luonnosta ihania vadelmia, mutta tänä kesänä saamme 'tyytyä' puutarhavadelmiin. Vadelmapusikot eivät houkuttele tällä helteellä ja näillä ampiaismäärillä. Olen kuullut aika hurjia tarinoita puskista hyökänneistä  maa-ampiaisista. Lämmin kesä on ilmeisesti moninkertaistanut ampiaisesiintymät. Olen itsekin  astunut kerran 'vattupuskassa' ampiaispesään, enkä totisesti halua kokea sitä uudelleen, vaikka selvisin alle kymmenellä pistolla. 


Tämän juustokakun tekeminen ei vaadi paljoa aikaa tai osaamista. Maku miellytti joka tapauksessa sekä vieraitamme että Miestä ja minua. On hyvä, että nykyisin juustokakkua tulee tehtyä harvakseltaan, vaikka se onkin omaa suosikkiani. Helteellä jääkaappikylmä marjainen juustokakku ei tunnu niin raskaalle kuin monet täytekakut. On tässäkin kaloreita aika paljon, vaikka en lisännyt sokeria kakkuuni missään vaiheessa. Liköörilisä antoi makeutta riittävästi. Tämänkertainen juustokakku sopii vain aikuisille. Aiemmin talvella tekemäni täydellistä hipova juustokakku sisälsi mansikkaa, sopi myös lapsille, eikä ollut pahaa sekään!


Aineet ja ohjeet vadelmajuustokakkuun (20 cm irtopohjavuokaan)

Pohja
n. 200 g kaurakeksejä
n. 70 g voisulaa
2 - 4  rkl manteli- tai hedelmälikööriä (halutessasi)

Täyte
3 dl vispikermaa
1 prk (200g) sitruunamaustettua tuorejuustoa (Valio)
½ prk (100 g) vaniljamaustettua tuorejuustoa (Valio)
(juustoissa on makeutta, mutta halutessasi lisää sokeria)
4 kpl liivatelehtiä (tai vastaava määrä liivatejauhetta)
2 rkl sitruunan tai limen mehua + vettä

Päälle
n. 5 dl vadelmia tms marjoja

Kiille (ei ole pakollinen)
n. 3 dl mehua tai vesi+likööriseosta (minulla limoncelloa)
(pari rkl sokeria, ellei ole makeutettua nestettä)
3-4 kpl liivatelehtiä

  • Murskaa keksit muovipussissa esim puunuijan avulla, lisää pussiin voisula ja halutessasi likööriä. Sekoittele ja puristele pussia, kunnes seos näyttää tasaiselta. (näin säästyy tiskiä, mutta toki voit tehdä kulhossakin)
  • Kaada keksimurske leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Tasoita!
  • Pehmennä liivatelehdet pitämällä niitä n. 5 min kulhossa, jossa on kylmää vettä.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita juustot kermavaahtoon.
  • Kuumenna sitruunamehuseos. Puristele vesi pois liivatteista ja sulata ne mehuun. 
  • Kaada liivateliuos ohuena nauhana kerma-juustovaahtoon koko ajan vatkaten.
  • Annostele vaahto vuokaan keksimuruseoksen päälle.
  • Pidä vuokaa jääkaapissa, kunnes kerma-juustoseos on kovettunut. (muutama tunti)
  • Kaada tai asettele vadelmat juustokerroksen päälle ja tee kiille.
  • Lämmitä osa nesteestä ja liuota siihen vedessä 5 min pehmenneet liivatteet.
  • Yhdistä nesteet ja jäähdytä kiilleseosta sen aikaa, että se alkaa hieman jähmettyä. (valuu muuten helposti juustokakun reunoja pitkin alas)
  • Lusikoi kiilleseos marjojen pinnalle ja vie kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.
  • Koristele kakun pinta halutessasi esim sitruunamelissan lehdillä.
Tämän kakun teko on mukavaa helteellä, koska ei tarvitse kuumentaa uunia. Oma kakkuni sai jähmettyä yön yli jääkaapissa juustokerroksen lisäämisen jälkeen. Lisäsin marjat ja kiilteen seuraavana päivänä. Näin ei tarvinnut vahtia riittävää hyytymistä ja kakku oli ehtinyt hiukan tekeytyä. Juustokakun voi tehdä hyvissä ajoin, sillä sen maku säilyy kylmässä hyvänä muutaman päivän. Kiille auttaa marjoja säilyttämään tuoreuden. Omaan kakkuuni tuli hieman liian vähän kiillettä, mutta ei haitannut makua.  Keksipohjaa tuli reilusti. Halusin tukevan pohjan, joka ei murene helposti. Kaurakeksit maistuvat mielestäni juustokakussa paremmalle kuin Digestivet.



Meidän elokuu on alkanut jatkuvan juhlan merkeissä. Mikäs sen mukavampaa kuin tavata ihania ystäviä ja nauttia herkuista lämpöisellä terassilla istuskellen. On tämä huikea kesä! 👏😄☀🌔


Vielä pari helppoa vinkkiä liittyen ruokailuun. Viime viikonloppuna Saara-ystäväni tarjosi ihanaa vesimeloni-vuohenjuusto-minttu salaattia. Halusin tarjota samaa omille vieraillemme. Valmistin yrttivinaigrettea morttelissa ja valuttelin sitä salaatin pinnalle. Yrtteinä oli thaibasilikaa, minttua ja sitruunamelissaa. Oliiviöljyn ja sormisuolan avulla niistä tuli erinomaisen ihana kastike raikkaalle salaatille.


Toinen vinkkini liittyy kantarelleihin, jos onnistut niitä saamaan jostakin. Täällä Hämeenlinnassa oli torilla myytävänä vain virolaisia kantarelleja. Kerään yleensä muutaman rasiallisen pieniä kantarelleja ja pakastan ne rasiaan, jossa on jäähdytettyä, keitettyä vettä. Sienet säilyttävät värinsä ja rakenteensa täysin moitteettomana yli vuoden. Nämä kantareillit olisivat menneet täydestä juuri poimituilta, mutta tottakai kerroin ruokavieraillemme omat niksini. Saisipa vielä edes hieman uusia kantarelleja. Viime kesänähän niitä oli metsät keltaisenaan. Muutama pussukka jäi vielä pakastimeen odottamaan seuraavaa juhlahetkeä.


Veden äärellä on hiukan helpompi hengähtää ja ruokailu tuntuu mukavalle virkistävän tuulen puhaltaessa. Tämä kuva on kesäravintola Suvirannan terassilta Turengista. Sen mukana toivottelen sinulle oikein leppoisaa viikonloppua! Nyt en pistäisi pahakseni, vaikka pian kunnon sadekuuro ropsahtaisi tänne Hämeeseen! ☔ 

2 kommenttia:

  1. Pitkäst aikaa ehdin (golflomalla pitää kiirettä) muiden uusia blogeja katselemaan. Onpas herkullisen näköinen ja erittäin vadelmainen juustokakku!!! Rakastan juustokakkuja. Lämmintä piisaa täälläkin. Tänään suorastaan nihkeää. Oli kuudes pelipäivä yhteen putkeen. Ja huomenna taas uudestaan, joten pidäthän ne toivomasi sadekuurot vain siellä Hämeessä? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Onpa sinulla hyvä kunto ja terveet jalat!🏌👍Sää on hellinyt tällä(kin) viikolla ulkoilijaa ja mikäs sen mukavampaa. Aamulla klo 8 on meidänkin tarkoitus olla ykköstiillä eli sateita tännekään enää silloin. Pelailkaahan jatkossakin mukavia kierroksia ⛳, mutta muistakaa välillä syödäkin! Iloa sinne! 😁
      Kaunis kiitos, kun ehdit käydä lukemassa blogiani ja jopa kommentoida!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.