Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 28. elokuuta 2018

Paras tekemäni munakas sisältää sieniä


Tunnesyöminen - tunnistanko sen omassa elämässäni? Kotiin on aina kiva palata, mutta tällä kertaa jäin kaipaamaan harvinaisen paljon mökkilomaamme. Olisin halunnut sen jatkuvan! Toinen mieltäni askarruttava kysymys - tarvitseeko eläkeläinen lomaa? Eikös elämä ole pelkkää lomailua, kun työelämä on jäänyt taakse?  Anette Palsa puhui jälleen aamutv:ssä TUNNE SYÖMINEN -asiasta, siitä nämä mietteet...

Kasvikset keventävät kivasti munakasaamiaista.
Omassa sängyssä hyvin nukutun yön jälkeen tunsin tänä aamuna herääväni joka tapauksessa täynnä virtaa. Sienten säilöntä jäi eilen kesken, koska riensimme Miehen kanssa golfkentälle pian kotiintulomme jälkeen.  Niinpä jääkaapissa oli vielä tuoreita kantarelleja ja jonkin verran mustatorvisieniä. Kuivattelin niistä suurimman osan ja sain purkittaa aamulla litran verran luonnon parasta antia tulevia herkutteluhetkiä varten.

Tämä parikymmentä vuotta vanha kuivuri on simppeli, mutta toimii vuodesta toiseen. 

Kuivatut sienet kannattaa purkittaa tiiviiseen lasipurkkiin, jotta eivät kerää kosteutta.
Tein viikonloppuna hyvänmakuista kantarellimunakasta ilahduttaakseni mökille tulleita nuoriamme. Tunnistan yhä itsessäni erään tunnesyömisen merkin.  Viikonloppuisin tekee mieli herkutella aamupalasta alkaen; tuoreet croissantit,  karjalanpiirakat tai sämpylät, hyvät juustot, herkullinen smoothie, tuoreet marjat tai hedelmät ym tuovat 'juhlan tuntua'. Mielestäni se on ihan luvallista herkuttelua ja aiheuttaa hyvää. Arkena haluan nauttia sen perusaamiaisen, joka toistuu samantyyppisenä aamusta toiseen. Pääasia, että päivä lähtee käyntiin ja virtaa riittää lounaalle saakka. Kahvi kuuluu omaan aamupalaamme sekä viikolla että viikonloppuisin.




Olipas hienoa, että hoksasin tehdä tänä aamuna kahden hengen munakkaan. Tämän ohjeen haluan postata heti 'tuoreeltaan'. Siitä tuli nimittäin paljon perusmunakasta herkullisempaa, vaikka ihan tavallista suunnittelin. 😉 Näin hieman lisävaivaa (hassu sanonta, sillä ei se tuntunut vaivannäölle) kuullottamalla sienet ja sipulit erillisellä pannulla. Edellisellä kerralla kippasin kananmunaseoksen sieni-sipulisilpun päälle. Hyvää tuli siitäkin!

Kaksinkerroin kääntäminen on oma 'kompastuskiveni' munakkaan teossa. Kahta lastaa käyttämällä munakas saattaa säilyä ehjänä.


Kantarelli-mustatorviesienimunakas kahdelle (teflonpannu on tässä paras)

pari dl tuoreita kantarelleja
pari dl tuoreita mustatorvisieniä
1 - 2 rkl (kirkastettua) voita
2-3 varhaissipulia varsineen
ripaus suolaa ja mustapippuria

4 kananmunaa
4 rkl kivennäisvettä tai kermaa/maitoa
½ tl suolaa 
1 rkl (kirkastettua) voita tai öljyä
n. 1 dl juustoraastetta halutessasi
sipulin vihreitä varrenosia tai tuoreyrttejä (persilja tms)
  • Puhdista ja pilko sienet paloiksi.
  • Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen sienet ja rasva.
  • Sekoittele hetkinen ja lisää mukaan pilkotut sipulit. Kuullottele, kunnes sienten neste on haihtunut (ei liian kuivaksi) ja siirrä pannu pois liedeltä.
  • Vispaa kananmunien rakenne rikki ja lisää suola sekä neste. Vispaa hieman.
  • Kuumenna paistinpannu ihan kuumaksi, lisää kirkastettu voi tai öljy. (tavallinen voi palaa herkästi)
  • Lisää pannulle munakasseos heti perään ja vähennä lieden lömpöä. (keskilämmölle)
  • 'Vetele' muutaman kerran puuhaarukalla munakasmassaa, jotta se kuohkeutuu. Jätä sitten munakas paistumaan rauhassa muutamaksi minuutiksi. 
  • Pinnan hyytymisen jälkeen voit kipata sienet pinnalle. Lisää myös juustoraaste.
  • Käännä munakas parin minuutin kuluttua kaksinkerroin lastan (tai kahden) avulla ja pidä sitä vielä hetkinen pannulla. 
  • Herkuttele sellaisenaan tai tuoreiden vihannesten kanssa!
Pinaattimunakas juustoraasteella on ollut tavallisin tekemäni munakas. Se on hyvää, mutta tämä sienimunakas oli paljon parempaa. Suosittelen kokeilemaan, mikäli tykkäät sienistä ja saat niitä jostakin!


Tunnesyöminen on mielestäni joskus luvallista ja jopa suotavaa. Asia muodostuu paljon mutkikkaammaksi, jos siitä tulee ongelmia. Pakonomainen syöminen tai syömättömyys on vaikea asia eikä itselläni ole siitä tarpeeksi tietoa. Anette Palsa on tutkinut asiaa ja kirjoittanut siitä kirjan, josta saat halutessasi lisätietoa.

Pieni lomasemme antoi paljon iloa. Olisimme halunneet jatkuvan. Paluumatkalla poikkesimme tutustumaan Iittalan nähtävyyksiin. Pääsimme ihmettelemään Iittalan Lasitehtaan työntekijöiden taitavuutta yläparvelta käsin. Mielenkiintoista!
Aseman tuntumaan alkukesällä avattu 'taidenäyttely' ja Kultasuklaan käsintehdyt herkut olivat sokerina pohjalla. 

Iittalan Taideaseman teoksissa jopa lehmät voivat lentää! Hauskoja teoksia voi ihailla nyt virtuaalisesti. (taideasema.fi)
Toiseen alussa heittämääni kysymykseen on helppo vastata. Tottakai eläkeläinen tai muut 'ei työelämässä olevat' tarvitsevat lomaa arjesta. Pienet irtiotot tavanomaisesta auttavat jaksamaan päivästä toiseen. Voisin jopa väittää, että jatkuva kotonaolo se vasta tarvitseekin vaihtelua ja piristystä! Vähintään yhtä tärkeää on työssäkäyvien kunnon loma ja lepo työelämän haasteista. Jaksan ihmetellä heitä, jotka sanovat etteivät tarvitse lomaa, koska työ on niin mukavaa. Pääasia tietenkin, että tuntee itsensä ja omat voimavaransa!

Eino Viikilän 'Karhu tanssii' asema-aukiolla kaikille.

Taiteella kaunistettu aseman seutu on koko Suomessa pilottikokeilu. Siitä halutaan ottaa esimerkkiä muuallakin. Ainakin meitä lomalaisia tällainen ilahduttaa, sillä näitä teoksia on helppo käydä ihailemassa lomamatkan yhteydessä.



Lähestyvä syksy näkyy punertuvina pihlajanmarjoina ja kellastuvina lehtinä. Tällä hetkellä (ja täydellä mahalla) on helppo olla kiitollinen tästä ihanan lämpöisestä kesästä 2018. Koulut ovat jo alkaneet, harrastukset työväenopistoissa ja muualla alkavat tällä tai ensi viikolla. Elämästä saa ja pitää nauttia joka päivä! Prisman "Minut itseni kanssa" -kampanja ei voi olla herättämättä ajatuksia. Rakkaudellakarita / minut-itseni-kanssa-osa-2 herkistivät minut tänä aamuna. Klikkaa, jos kiinnostuit! 💝😘

2 kommenttia:

  1. Oi nam nam! Näyttää erittäin herkulliselta aterialta. Kävin viime viikolla toiveikkaana sienessä, vaan oli niin kuiva maasto ettei löytynyt lainkaan. :o Sienisato taitaa olla suhteellisen niukka joka puolella Suomea tänä vuonna. Nuo pihlajanmarjapuut on niin kauniita. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli tosiaan harvinaisen onnistunut munakas, jota aion tehdä uudelleenkin.
      Luulin itsekin, ettei sieniä tule juuri ollenkaan. Onneksi menimme metsään, sillä niitä löytyi ihan mukavasti. Täällä on satanut viime aikoina ja sienet tulleet aiemmilta vuosilta tutuille paikoille. Sienestysonnea sinulle Kaura! 👍

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.