Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 6. elokuuta 2018

Raikas ja maukas fenkoli-kesäkurpitsakeitto kuumana tai kylmänä


Kuumimmat helteet ovat väistyneet Hämeestä. Viime viikolla mietin kuumeisesti 😅 jotakin olotilaa viilentävää keittoa. Onnistuin mielestäni niin hyvin, että haluan vielä postata ohjeen. Nimittäin tämä on keitto, joka maistui herkulliselle myös lämpöisenä. On kiva, kun ei tarvitse häärätä keittiössä jatkuvasti, vaan voi tehdä suuremman annoksen kerralla ja syödä samaa ruokaa myöhemmin uudella twistillä. 


Keiton väri muuttui hieman epäilyttäväksi jäähtyessään, mutta makuunhan se ei vaikuta. Kylmän keiton pinnalle lurautettu paksu balsamicokastike maustoi ruokaa entisestään. Rieskaviipale maistuu sekä kuuman että kylmän keiton kanssa hyvälle.


Itse asiassa juuri tällä hetkellä on hieman vaikeaa päästä takaisin arkiminään ja niin tavallisen tylsälle kuulostavaan asiaan kuin ruokaan. Kolmen päivän reissu entiseen kotikaupunkiin Jyväskylään oli huikean ihana. Kaikki ystävät, tapahtumat ja herkulliset tarjoilut saavat yhä hymyn huulilleni. Jopa junamatkat mennen tullen onnistuivat täydellisesti ja sain huomata, kuinka avoimia ja upeita tyyppejä junissa liikkuu! 💕 Mutta kaikki kiva loppuu aikanaan ja onneksi tällekin viikolle on luvassa hyviä juttuja.


Aiemmat kesähelteelle suunnittelemani thaimaustettu keitto sekä monet muut keitot saivat nyt seuraajan herkullisen makuisesta fenkoli-kesäkurpitsakeitosta. Olin hankkinut kesäkurpitsan sillä ajatuksella, että suunnittelen uutta tarjottavaa kesäkurpitsatalkoisiin. Kuinkahan moni kuuli uutisen kesäkurpitsan ylitarjonnasta? Viime kesänä koki saman kohtalon kukkakaali. Hinnat romahtivat ja kaikki (?!) ruokabloggaajat alkoivat kilvan suunnitella tarjottavaa kukkakaalista.


Kesäkurpitsa on itselleni hyvin mieluinen kasvis. Huomasin tehneeni siitä monia erityyppisiä ruokia ja jopa leivonnaisia. Kesäkurpitsakeitto on meille tuttua ennestään, mutta fenkolin pääsy samaan soppaan pani maut uusiksi. Tein tämän keiton rautapadassa, joka saattoi antaa omat arominsa keittoon, toivottavasti myös jonkun verran rautaa. Muistelen joskus kuulleeni, että entisaikaan kaikki ruoka valmistettiin rautapadassa, joka luovutti samalla ihmisen elimistöön tärkeää ainetta eli rautaa. Saattaa olla, että olen keksinyt tuon ihan itse!!


Fenkolin harsomaiset naatit ja kevätsipulin varret kannattaa lisätä keittoon ennen sileäksi ajamista.

Sauvasekoittimen surauttelu ei pilaa rautapataa. Toisin on laita teflonkattilan!
Aineet ja ohjeita fenkoli-kesäkurpitsakeittoon (riittää ainakin 4-5 henkilölle)

1-2 rkl öljyä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 isohko fenkoli
muutama varhaissipuli tms sipulia
pari valkosipulin kynttä
(yksi keskivahva chili, jos tykkäät)
n. ½ l kasvislientä
suolaa (määrä riippuu kasvisliemen suolapitoisuudesta)
mustapippuria
(1 tl kurkumaa)
balsamicoa tms hapokkuutta
hiukan hunajaa tai sokeria
n. 1 dl (kaura) fraichea tms (tuorejuustoa, ruokakermaa tms)
tuoreita tai kuivattuja lempiyrttejäsi

Pinnalle
murskattuja saksanpähkinöitä, kurpitsansiemeniä tms 'rouskuvaa' ja rkl esim kaurafraichea

  • Pese ja käsittele juurekset. Kuumenna pata tai kasari ja lisää öljyä pohjalle.
  • Kuullottele fenkolin ja kurpitsanpaloja padassa ja lisää mukaan pilkotut sipulit.
  • Lisää muutaman minuutin kuullottelun jälkeen kasvisliemi ja tarvittaessa suolaa pataan. Mausta halutessasi esim kurkumalla tms kuivamausteella sekä mustapippurirouheella.
  • Anna padan kiehua, kunnes kasvikset tuntuvat pehmeille ja lisää muut mausteet. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa, makeutta tai hapokkuutta.
  • Surauta keitto sileäksi sauvasekoittimella tai halutessasi blenderissä. (Huom! kuuman keiton ajaminen blenderissä vaatii omat niksinsä, ettei keitto 'roisku ranteille')
  • Mausta vielä keittoa maisteltuasi, mikäli se tuntuu vaativan lisämakua.
  • Tarjoa keitto kuumana tai kylmänä maukkaan leivän kanssa. Pinnalle sopivat monet yrtit, pähkinät ja pehmeä juusto tai creme fraiche. 
Vaikea oli tälläkin kertaa päättää, onko kuuma vai kylmä keitto parempaa. Me tykkäsimme molemmista, mutta sinun kannattaa maistella, jos innostut tätä tekemään. Meille tämä kelpasi oikein hyvin lounaalla 43 v hääpäivänä. 💕

Jalkakipujeni upean hoitajan mietelause on tärkeä meille kaikille!
Huomaan kesän hurahtaneen harvinaisen nopsaan kohti syksyä. Vielä saamme kuulema nauttia ainakin yhdestä helleaallosta, joten siinä mielessä kesä jatkuu. Illat ovat kuitenkin lyhentyneet valon osalta. Elokuun lämpöisen lempeät illat ovat joka tapauksessa kesän parasta aikaa, joten nautitaan siitä.


Omenat kypsyvät ja putoilevat kuulema maahan ennen aikojaan. Meillä ei ole tuota huolta, koska omenapuumme ei suostunut tuottamaan tänä kesänä ainuttakaan omenaa. Onneksi hyviä kotimaisia luomuomenia saa torilta, joten turvaudutaan niihin. Jospa oma perheomenapuumme ensi kesänä päättäisi antaa hedelmiä! 👍 


Tawast Golfin väylät ja viheriöt ovat tällä viikolla etukäteen varattuja. Senioreiden EM-kisat pelataan tänä kesänä Hämeenlinnassa. Oma kotikenttämme on kisanäyttämönä näissä kisoissa. Toivottavasti ehdimme käydä tutustumassa huippugolfareiden työskentelyyn jossakin välissä vilkkaasta viikosta huolimatta.


Kiitos oikein kovasti, kun tulit käymään blogissani! 😄Tykkään siitä! Toivon tottakai, että ehdit joskus 'muistamaan' minua kommentillasi. Erityisesti odotan jotakin viestiä siitä, oletko onnistunut minun jakamillani resepteillä kokkaamaan jotakin syötäväksi kelpaavaa. Siitä iloitsisin ja saisin lisätsemppiä uusiin postauksiin. Kokkaan joka tapauksessa edelleen ja näpsin kuvia lähes huomaamattani työskentelyn lomassa. Monet kuvat ovat nyt joutuneet 'roskakoriin', koska blogi-innostukseni hiipuu muiden harrastusten (lue golf) lisääntymisen myötä. Lopettamisaikeita ei kuitenkaan vielä ole havaittavissa. Jatkan niin kauan kuin hyvälle tuntuu ja lukijoita riittää...

4 kommenttia:

  1. Tuota keittoa minäkin kokeilen. Yhden version kesäkurpitsasta jo tein, mutta en älynnyt laittaa siihen fenkolia. Kiitos ideasta.
    Kiitos myös, kun kävit piristämässä meitä vanhoja täällä entisessä kotikaupungissasi. Kiva oli jälleen tavata ja tuntui, että eihän tässä välimatkaa ole ollutkaan! Yhden kukkaruukunkin olit pihasta bongannut! Iloista viikon jatkoa sinne Hämeeseen! t. Pikkumummi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! 😊 Fenkoli on hyvää ja tuntuu piristävän moniakin ruokia. Kiva, kun kommentoit! Ilo oli kyllä minun piolellani, oli tosi ihanaa tavata pitkästä aikaa. 💖 Lämpöisin terveisin ja hyvää loppukesää toivottaen!

      Poista
  2. Ihania kuvia♥ Tuo on varmasti hyvää keittoa! Näin kesän herkuttelujen jälkeen meillä on aloitettu elokuu "keventyneesti":) ja keitto reseptit on oikein mieleisiä. Varsinainen kesäloma on kyllä vasta tulossa ja silloin aiotaan nautiskella ja herkutella koko loma niin tässä ennen voi hyvin syödä vähän keposemmin:) Kiva kun pääsit tuonne kotikaupunkiisi käymään, varmasti olet saanut paljon mukavia ja iloisia hetkiä varastoida talven lämmikkeeksi♥ Mukavaa viikonjatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päde! Ihanaa huomata, että tunnet minut jo niin hyvin blogiystävyytemme kautta! 💖 Jkylän "loma" oli superihana.
      Meillä näyttää elokuu olevan vilkkain kyläilykausi; yritä siinä sitten keventää. 😉
      Kiva muuten huomata, että keitot maistuvat muillekin. Me tykätään niistä tosi paljon, etenkin näin helteillä.
      Paljon iloa ja kivoja asioita elämääsi Päde kesälomaa odotellessa! 🍓🐝🌞

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.