Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 12. lokakuuta 2018

Gnocchit uudella twistillä, gl


"Mitä ne ovat?" kysyy aika moni lukijoistani.  Niin kysyin itsekin pari vuotta sitten. Perinteiset gnocchit tehdään perunasta. Minä tein ne myskikurpitsasta ja perunahiutaleista riisijauhoilla. Uskallan myöntää, että iltaruokana tarjoilemani gnocchiannos ei ollut varsinaista courmeeruokaa. Tämän on tarkoituskin olla vain maukasta, tavanomaisesta poikkeavaa kotiruokaa. 


Ostin ison myskikurpitsan erästä ruokaani varten, mutta tarvitsin siitä vain puolet. Kyselin itseltäni ideaa täysin uuteen tapaan käyttää rakastamaani myskikurpitsaa. Jokainen valmistelee kurpitsan käyttökuntoon omalla tavallaan, mutta pieni ohjeistus niille, jotka tekevät siitä ruokaa ensimmäisen kerran.

Poistan itse kuoret ennen paahtamista, koska siinä vaiheessa se on helppoa.
Poistan isolla veitsellä kurpitsan molemmat päät ja paloittelen sen sitten osiin. (4-6)

Näistä tulee sekä suolaista että makeaa kokattavaa. Siksi pinnalle vain hiukan öljyä.
Poistan siemenet kaapien ne isolla lusikalla ja samalla niitä ympäröivän pehmeän kerroksen. (Siemenet voi halutessaan huuhdella, kuivattaa ja käyttää myöhemmin esim granolaan.)

Paahdoin samalla kertaa muutaman porkkanan toista ruokaani varten.
Paahdan kurpitsaa 200 ast/n. 30-40 min. Myskikurpitsa pehmenee siinä ajassa riittävästi soseuttamista varten. 1,3 kg painoisesta myskikurpitsasta tuli n. 8 dl valmista sosetta. Tykkään soseuttaa kasvikset sauvasekoittimella ja niin tein nytkin.


Myskikurpitsaa on paljon helpompi työstää verrattuna esim kiinteänkovaan Hokkaido-kurpitsaan.  Kurpitsa kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan.


Gnocchit valmistetaan yleensä perunasoseesta, vehnäjauhoista ja muutamasta muusta aineesta. Googlasin "kurpitsagnocchia" ja löysin monta eri ohjetta. Suosittelen samaa, jos haluat valmistaa gnoccheja ja vertailla raaka-aineita. Tämä ohje on oma versioni, enkä todellakaan uskalla perustella tämän paremmuutta verrattuna muihin. Taikinasta tuli tosin ihanan pehmeää ja silti helposti muotoiltavaa!


Terassilla sijaitsevan yrttilaatikkoni paras kasvukausi tältä kesältä on ohi, mutta salviat jaksavat lykätä uusia lehtiä pienistä yöpakkasista huolimatta. Salvia sopii hyvin gnocchien makumaailmaan.


Perunassa on paljon tärkkelystä, joka kiinteyttää gnocchitaikinaa. En ehtinyt keittää erikseen perunoita, joten ratkaisin ongelman käyttämällä valmiita perunahiutaleita. Mielestäni valmiiden gnocchien maussa niiden osuus ei häirinnyt. Gnocchit itsessään eivät maistu kovin kummoisille. Hyvä kastike viimeistelee tämän herkun. Useimmissa ohjeissa käytettiin vehnäjauhoja taikinan kiinteyttämiseen, mutta riisijauhot kuulostivat paremmille ja ovat gluteenittomia. Siispä niitä!


Jokainen kokki voi mielestäni muotoilla gnocchinsa 'omannäköisikseen'. Tein itse sekä pitkulaisia että pyöreitä gnoccheja. Tätä taikinaa oli helppo työstää, mutta haarukalla tekemäni kuvio tarvitsi vain pienen painalluksen! Harjoittelua, harjoittelua ja seuraavalla kerralla tulee parempia!

Nostin valmiit reikäkauhalla lautaselle ja haarukan avulla painelin seuraavaan annokseen kuvion.
Kurpitsagnocchien raaka-aineet ja ohjeita (tästä tulee reilu määrä, loput voi pakastaa)

n. 5 dl kurpitsasosetta
1 dl perunahiutaleita
2 dl vettä (kuumaa)
1 kananmuna
2 dl riisijauhoja
(2 rkl riisilesejauhetta minulla, ei pakollinen)
n. 2½ dl parmesanraastetta
n. 1 - 2  tl suolaa (arvioi maistelemalla) 
ripaus mustapippuria
n. 2 rkl salviasilppua 

- Leivinalustalle n. 1 dl riisijauhoja (reikäkauha on hyvä työväline keittovaiheessa)
- Valmiin annoksen koristeeksi lehtipersiljaa, salviaa ja raastettua parmesaania.
  • Valmista kurpitsasose ohjeen mukaan.
  • Sekoita kaikki aineet kevyesti sekoittaen. (sitkistyy, jos sekoitat liikaa)
  • Kuumenna n. 2 l vettä ja mausta se suolalla.
  • Pyörittele taikinasta n. sormen paksuisia tankoja ja leikkaa ne pätkiksi. (n. 2 cm)  
  • Viimeistele gnocchit painamalla niihin kolo etusormen ja peukalon välissä. Voit tehdä halutessasi kuvion gnocchin pintaan haarukalla. 
  • Keitä gnoccheja kiehuvassa vedessä, kunnes ne nousevat pinnalle. Anna sen jälkeen kiehua 1-2 min. 
  • Nosta valmiit gnocchit reikäkauhan avulla lautaselle. Keitä kaikki gnocchit saman tien ja pakasta halutessasi loput myöhempää käyttöä varten. 
Oli aika vaikea päättää lisäkettä iltapalaksi valmistamilleni gnoccheille. Saimme kesällä paljon kantarelleja ja olin ottanut niitä sulamaan pakasteesta ison rasian. Se ratkaisi sitten ongelmani, sillä meille kantarellikastike maistuu aina.


Maistelin pari gnocchia keittämisen jälkeen. Petyin hieman, koska niissä ei tuntunut olevan oikein mitään makua. Tai noo, salvia maistui aika kivasti! Muistelin lukeneeni aiemmin blogin (taisi olla "Viimeistä murua myöten"), jossa keitetyt gnocchit paistettiin. Tähänkin 'keitokseen' sopii edesmenneen, rakkaan appeni ohje: "Joka keitetyn paistaa, se makian maistaa. Mutta joka paistetun keittää, se veivinsä heittää." Tein vuosi sitten bageleita, jossa puhuin samasta ohjeesta. Bagelien ohjeen löydät klikkaamalla tätä.


Johan alkoi löytyä makua ja rapeutta, kun paistoin gnocchit kirkastetulla voilla valurautapannulla. Onnistuvat varmaan tavallisella voi/öljy seoksella millä tahansa paistinpannulla! Tästähän tuli loppujen lopuksi ihan kaunista kasvisruokaa. Maistui meille ja pakastimesta löytyy gnoccheja vielä toiseen ruoka-annokseen.


Luulin ostaneeni ison puntin lempiyrttiäni korianteria. Vasta kotona huomasin napanneeni huolimattomuuksissani lehtipersiljaa. Olipas hyvä moka, sillä lehtipersilja sekä kaunisti että maukasti mukavasti gnocchiannoksiamme!


Pakko myöntää, että tämän ruoan valmistaminen vaatii hieman viitseliäisyyttä. Vielä parempi, jos rakastaa kokkaamista ja elämä on kohtuullisen kiireetöntä. Ajatella, että jotkut jopa tykkäävät  pikku näpertelystä ruoan parissa!! 😂


Uskomattoman upean golfkierroksen (golfautolla minä) päätteeksi  on kiva toivotella sinulle ihanaa viikonloppua! 😘 Toivon todella, että pääset nauttimaan tästä 'harvinaisesta herkusta' eli lokakuun puolivälin tienoilla olevasta mahtavasta säästä! Meillä Miehen kanssa on tarkoitus päästä vihdoinkin kurkistamaan metsään, josko niitä suppiksia olisi vielä jäljellä. Näillä lämpötiloilla sienet saattavat intoutua uuteen kasvuun. Jee!


Lämpöisistä lämpöisin kiitokseni sinulle ihana, että tulit lukemaan tämän postaukseni! 💖 Juuri sinun vuoksesi jaksan olla edelleen kiinnostunut julkaisemaan kokkauksiani. Tykkääntykkään sinusta! 🙋

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.