Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 1. lokakuuta 2018

Mieletön Mujadara lisäkkeineen


Libanonilainen 'linssirisotto' on helmilöytö ihailemastani Alex Niemisen ja Riikka Sukulan Vege! -kirjasta. Tämä ohje on kirjoitettava heti tuoreeltaan, kun kaikki upeat maut tuntuvat vielä suussani. Osaisitko kuvitella, että linssit, basmatiriisi ja punasipuli voivat saada aikaan ylistämäni makujen sinfonian? Mieleiset ruokalöydöt tuntuvat aina yhtä ihanille ja tekee mieli jakaa ne muillekin!  




Sattumaa vai suunniteltua maukkaan lisäkkeen keksiminen mujadaralle? Eilinen burgerintäyte eli nyhtöbroileri oli Miehen toivelisäke muuten kasvispitoiseen ruokaan. Ei ollut huono idea, sillä maut sopivat tosiaan erinomaisesti yhteen. Toki voit valmistaa aterian pelkästään mujaradan varaan, mutta eivät lisäkkeetkään ole pahitteeksi. Marinoidut punasipulit ovat myös eilisen tähteitä, mutta muuttuivat mausteiden ja uunikuumennuksen ansiosta täydellisiksi tähän ruokaan.   


Mujadara (tämä määrä riittää n. 5 hengelle)

Karamellisoidut punasipulit (alkuperäisen ohjeen mukaan)

3 rkl oliiviöljyä
3 isoa punasipulia ohuina renkaina
2 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua muskottipähkinää
½ tl jauhettua cayennepippuria
(ripaus kardemummaa annoksen päälle)
  • Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla, lisää mausteet ja punasipulirenkaat.
  • Paista miedolla lämmöllä n. 15 min. 
  • Varmista maistamalla, että sipulit ovat karamellisoituneet.
(omassa ohjeessani 3 punasipulia renkaina + kuuma liemi; ½ dl omenaviinietikkaa, ½ dl kookossokeria, ½ tl suolaa, ½ limen mehu. Valmiin seoksen sekaan 3 rkl öljyä)

Linssiriisi

8 - 9 dl vettä
n. 1 tl suolaa
2 dl vihreitä linssejä 
2 dl basmatiriisiä (laitoin samaan aikaan 1 dl punaisia linssejä)
pippuria
½ sitruunan mehu / kuoriraaste
  • Kuumenna vesi kattilassa, lisää suola ja linssit. (liota linssejä halutessasi n. ½ h ja lyhennä vastaavasti keittoaikaa muutama min)
  • Hauduta linssejä n. 10 min ja lisää sitten riisit ja halutessasi pun linssit.
  • Hauduta miedolla lämmöllä n. 15 min, kunnes kaikki neste on haihtunut. (lisää vettä, jos linssit tai riisi tuntuvat silloin liian kovalle)
  • Mausta pippurilla, sitruunalla ja tarvittaessa lisäsuolalla.
  • Kaada linssi-riisiseos laakealle vuoalle ja lisää punasipuli-mausteseos (kaadoin liemineen) päälle.
Tein tällä kertaa lisäkkeeksi nyhtöbroileri-tomaatti- mozarellavuokaa. Voitelin vuoan oliiviöljyllä, ladoin nyhtöbroilerit pohjalle ja tomaattisiivut niiden päälle. Revin kimpaleen mozzarellajuustoa pinnalle. Maustoin suolalla, valkosipulirouheella ja oliiviöljyllä. Kuumensin vuokaa 220 ast / n. 20 min.


Pelkäsin etukäteen, että tarjoilemieni ruokien maut eivät sovi yhteen. Huoleni oli turhaa. Etenkin Mies kehui monta kertaa lounaan maittavuutta. Tykkäsin minäkin!  




Loppukevennyksenä muutama kuva upeasta Hvitträskistä. Kävimme siellä tänään aamupäivällä, mutta emme päässeet sisätiloihin. Oli kuitenkin kiva muistella esim muutaman vuoden takaista syntymäpäiväillallistani kyseisessä paikassa. 






Lokakuun 1. päivästä lähtien monet turistikohteet taitavat sulkea ovensa ja avata ne vain tarvittaessa. Pääsimme hoitamaan 'tyttöjä' muutamaksi päiväksi eteläiseen Suomeen ja tarkoitus on vierailla muutamissa muissakin turistikohteissa. 


Loitsu-tytön terveiset blogini lukijoille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.