Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Venäläinen lounasbuffet Bellevuessa ja Helsingin nähtävyyksiä


Tarinoita keisareista ja kenraalikuvernööreistä, "Molotovin coctaileja", salakuljetusta, kieltolakeja, mesenaatteja, kansallisaarteita ja venäläisiä herkkuja... tätä kaikkea sisältyi Linnan Marttojen erittäin mielenkiintoiseen retkipäivään. Koska tämä on ruokablogi, keskityn eniten päivän ruoka-antiin, mutta kerron päivän muistakin tapahtumista. Olenpa onnekas, että jalkani parani riittävästi parin viikon kipuilun jälkeen ja pääsin kuin pääsinkin kovasti odottamaani reissuun.




Päivän ensimmäinen pysähdyspaikka oli ennen retkibussiin astumista. Vanajaveden rantamaisema oli lumoavan kaunis aamukahdeksalta saapuessani Miehen kyydissä Hämeenlinnan keskustaan. Retkipäivä alkoi loistavasti ja matka pääkaupunkiin sujui rattoisasti mukavassa seurassa. Kiva puheensorina siivitti reilun tunnin mittaista matkaamme. Välillä matkaoppaamme Marjo kertoi tulevan retken käyntikohteista.


Pääkaupunkimme on itselleni tuttu ja silti sain tänään nähdä rakennuksia ja paikkoja, joista en aiemmin tiennyt mitään. Retkemme aiheena oli "Venäläinen Helsinki". Kiertoajelumme opas Ulla-Maija (Ullis) Rouhiainen osasi asiansa ja kertoili juuri oikeat asiat ja näytti mielenkiintoisimmat rakennukset ja kohteet.







Yllä muutama kuva paikoista, joissa pysähdyimme ja pääsin näppäämään kuvia. Reilu kaksituntinen tuntui lyhyelle ajalle, olisin kuunnellut Ulliksen asiantuntemusta pidempäänkin. Tuskinpa olisi muuten välähtänyt mieleeni lähteä tutustumaan Hietaniemen Ortodoksiseen hautausmaahan ja nähdä esim Kirkan viimeinen leposija. Suomen historia avautui tänään uudella tavalla ja erilaisesta näkökulmasta. 


Sitten varsinaiseen asiaan eli ruokaan. Linnan Marttojen retkivastaavat olivat jälleen kerran osanneet valita loistavan kohteen ruokailuumme. Kaunis miljöö, ystävällinen ja osaava henkilökunta sekä mukava ilmapiiri teki ruokailustamme juhlahetken. Pääasia eli herkullinen ja monipuolinen venäläistyyppinen ruoka oli iloinen yllätys.


Tokihan kulttuuri kiinnosti, mutta ravintola Bellevuen Zakuska herkkupöytä oli katettu valmiiksi ihan meidän retkeläisten iloksi. Ihanaa ruokailla ravintolassa, jossa tuntee olonsa tervetulleeksi. Tykkäsin ja lupasin tulla uudelleenkin Miehen kanssa, sillä kaikesta jäi hyvä maku kieleen ja mieleen. Tyytyväisyyttä tuntui olevan ilmassa!

Venäläinen ruokailu on hyvä aloittaa borschkeitolla ja mustalla leivällä.

Hapankaali, hatsapurileipä, blinit, tattijulienne ja monet muut herkut 'veivät kielen mennessään'.
Venäläinen sieniruoka "Julienne" oli ihan käsittämättömän herkullista. Tätä ruokaa aion kokeilla itsekin. Tattikausi on tältä kesältä ohi, mutta onnistuisikohan kuivatuista? Hmm..! Pienessä, kauniissa metallisessa annosvuoassa tarjoiltu ruoka oli niin hyvää, että sitä oli pakko santsata! Namskista! Sienisalaatti oli toinen suosikkini.


Tein muutama viikko sitten 'hatsapurileipää' ensimmäisen kerran. Halusin leipoa sitä saman tien ja postasin ohjeen blogiini. Löydät linkin halutessasi täältä. Bellevuen maukas hatsapuripiiras oli samantyyppistä ja todella hyvää.




Onkohan venäläinen herkkupöytä ilman blinejä mistään kotoisin? Tänään niitä oli runsaasti ja lisukkeet täydellisiä, joten emme jääneet 'nuolemaan näppejä' siinä suhteessa. Kasviksista jäivät eniten mieleeni raikkaat, liemessä marinoidut herkut. Jopa lanttu oli saatu maultaan ihmeen hyväksi ja kukkakaalit sulivat suussa. Jokainen sai varmaankin tästä pöydästä herkkuja omiin mieltymyksiinsä. Minä maistelin reippaana tyttönä lähes kaikkea ja tykkäsin lähes kaikesta. 😋


Kännykkäkameralla ottamani kuvat eivät valitettavasti tee oikeutta kaikille ihanille herkuille. Kannattaa mennä itse maistelemaan, jos satutte lähistölle eli Katajanokan maisemiin. Bellevuen sijainti on ihanteellinen Uspenskin kadetraalissa eli Helsingin ortodoksisessa pääkirkossa vieraileville. Vain pari korttelia alamäkeen ja olet perillä. Ravintolan aukioloajat kannattaa tarkistaa netistä. Suosittelen jättämään jälkiruoille riittävästi tilaa tässä ravintolassa. Porkkanakakku oli oma suosikkini, mutta karpalokiisseli kermavaahdolla kelpasi mainiosti sekin. Juustot hunaja-saksanpähkinälisällä olisivat maistuneet, jos vatsa olisi vielä jotakin vetänyt.





No huh huh! Vadelmahillolla makeutetun teen maku huulilla lähdettiin jatkamaan kulttuurikierrosta. Lämpöiset kiitokset mielessäni suunnistin bussiin. Rakastan kokkaamista, mutta ammattitaitoisen kokin valmistamaa ruokaa on ihana syödä.

Tämä teatterin aulassa ollut kuva näytti hykerryttävän hauskalle. 
Viimeinen kohteemme oli Rautatientorin laidalla sijaitseva rakennus eli Suomen Kansallisteatteri. Talon arkkitehtuuriin, taideaarteisiin sekä teatterin ja oopperan historiaan  meidät johdatteli asiansatunteva ammattilainen FM Kristiina Pyrrö. En voi kuin ihailla hänen uskomattoman miellyttävää ja suorastaan mykistävää opastustaan. Nyt me mukanaolleet Linnan Martat ja 'Martit' tiedämme vuodesta 1872  toimineen maailman vanhimman suomenkielisen teatterin historiasta paljon! Oivallinen käyntikohde tuo graniittinen, linnamainen rakennus. Kannatta kurkata netistä  myös ohjelmistoa!





Olihan mukava päivä mukavassa seurassa! Kotimatka sujui rattoisasti kahvin ja maukkaan voisilmäpullan maku suussa. Nautimme ne teatterin lämpiössä kierroksen päätteeksi.
Todella isot ja lämpöiset kiitokseni retkivastaaville ja kaikille mukanaolleille! Sekä sää että reissu  pääkaupunkiin olivat täydellisen onnistuneita!

Kiitoskukkaset retkestä Marjolle, Eijalle ja Annelille! Jarmolle myös Marttahistoriikista paluumatkalla! 

2 kommenttia:

  1. Oi millainen reissu ja niin upeita kuvia♥ Ihana oli kuulla että jalkasi kuntoutui niin että reissuun pääsi, ikävä että ne kipuilee:( Haleja!!♥ On teillä ollut melkoiset herkut ja sinulle varmasti erityisesti kun ymmärrät makujen ja ruuan päälle ja uskallat maistella. Tosi kivannäköisiä paikkoja olette päässeet näkemään, Uspenskin katedraalissa kesällä käväistiin, mutta siellä oli remontti menossa niin ei oikein päässyt kaikkea näkemään, vaan hieno oli silti. Tuollaiset päivät on kyllä tosi kivoja:) Mukavaa alkanutta viikkoa ja ihanaa lokakuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päde! 💖 Päivä onnistui tosiaan täydellisesti, jopa sää oli upea.
      Olet oikeassa, että etenkin uudet ja erilaiset maut kiinnostavat. 😋 Ravintolaruokailu on aina pieni juhlahetki ja erityisen mieluinen, kun ruoka on tehty hyvistä raaka-aineista ammattitaidolla.
      Jalan kipuilu alkaa olla takana, onneksi selvisin säikähdyksellä. Oikein hyvää syysviikkoa sinulle myös! 🍁😊

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.