Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Iltapalapiiras ilman hiilareita, gl

Minttu on raikas yrtti ja sopii monen annoksen koristeeksi.
Kokkailuni tärkein päämäärä nykyisin  on valmistaa suussa hyvälle maistuvaa ja mieluiten terveellistä ruokaa. Ruoan, leivonnaisten, välipalojen ja jopa aamiaisen kuuluu näyttää ja maistua kutsuvalle. Läheskään kaikki eivät ole samaa mieltä. Ruoka ei näyttele heille kovinkaan isoa roolia elämässä. Riittää, että se ravitsee ja nälkä on pois. Monille tärkein asia on terveellinen ruoka. Juuri noin! Jokainen tietää omat motiivinsa ja suhtautumisensa ruokaan, mutta kaikki eivät pysty siihen itse vaikuttamaan.  He syövät 'toisten äitien valmistamaa' suuhunpantavaa. 


Ikääntymisen mukanaan tuomia myönteisiä puolia on vapaa-ajan lisääntyminen. Aiemmin vuorokauden tunnit eivät tuntuneet koskaan riittävän mieluisiin askareisiin. Olemme rakentaneet/rakennuttaneet Miehen kanssa kaksi omakotitaloa ja täysremontoineet yhden rivarin avioliittomme aikana. Kaikilla kerroilla olen saanut suunnitella ja tilata keittiöön kuuluvat kalusteet ja koneet oman mieleni mukaan. Siitä iso kiitos Miehelle, sillä kaikki kolme ovat olleet mieluisiani ja etenkin koneet ns viimosen päälle. Nyt eläkepäivinämme muutimme valmiiseen kotiin.


Kaikki olisi hyvin, ellei keittiö olisi niin epäkäytännöllinen ja jalkavaivaiselle hankala. Tänään olen purnausmielialalla, mistä isot pahoittelut! 😘  Tulipahan vaan mieleeni, kun yritin juuri äsken kurkotella kulmakaapin uumenista muffinipeltiä. Postaukseni ei liity siihen vaan sunnuntaina tekemääni piiraaseen. Se oli hyvää ja siitä on jäljellä vielä kuvat! 


Hävikkiviikko läheni sunnuntaina loppuaan ja haeskelin viimeisiä 'ylijäämätarpeita' sienien seuraksi iltapalaamme. Selailin nettiä ja löysin blogin liittyen terveelliseen elämään ja ruokavalioon. Sieltähän se inspiraatio sitten tulikin. Vhh eli vähän hiilihydraatteja sisältävä herkullisen tuntuinen suolainen piiras houkutti. Itselläni tosin ei ole juurikaan kokemusta tuontyyppisestä ruoasta. Viime aikoina olen syönyt tavallista enemmän leipää, joten hiilarivajetta ei ole päässyt syntymään.

Sattuipa näppärästi, että löysin tämän kaalirasian pakastimesta.

Sipulit, sienet ja mustakaali kuullottuvat hieman paistinpannulla voi-öljy seoksessa. 

Vuohenjuustopaketin loput sopivat ihan täydellisesti tähän piiraaseen.

Piirakan reunat eivät päässeet ruskistumaan liikaa folioreunuksen ansiosta.
Ostin loppukesällä isoja parsa- ja kukkakaaleja, kiehautin niitä hieman ja laitoin pakastimeen vastaisen varalle. Viimeisestä rasiallisesta sain sopivasti ainesta piiraani pohjataikinaan.  'Kutsu vapauteen' -blogista löytyy todella runsaasti tietoa ja ohjeita vhh-ruokavaliosta. Tämä resepti oli mielestäni mielenkiintoinen ja onnistui hyvin.

Sieni-sipuli-juustopiiras  (26 cm vuokaan)

Pohja

n. 4 dl kukka- ja parsakaalia (keitettyä)
4 kananmunaa
1½ dl kaurajauhoa (Myllärin gl)
1½ dl mantelijauhoa
3 tl psylliumia (karkeaa)
1 tl (ruusu)suolaa

leivinpaperia sekä hiukan voita vuokaan (sipaisu voita auttaa leivinpaperia pysymään paikoillaan)

  • Keitä kaalit kypsäksi ja soseuta esim sauvasekoittimella.
  • Lisää seokseen muut aineet ja sekoita taikinaksi.
  • Annostele taikina voideltuun / leivinpaperoituun vuokaan. 
  • Esipaista n. 15 min / 200 ast uunin keskitasolla. (vahvista reunat foliolla, ettei taikina 'valahda' alas)
Tein itse ensin täytteen, joka odotti pohjan valmistumista. Voit myös valmistaa sen samaan aikaan , kun pohja esipaistuu uunissa. Sienten siivoaminen ja kuullottelu vei minulta sen verran aikaa, että katsoin viisaimmaksi valmistaa sen alkajaisiksi. Myöhemmin aion tehdä tätä kuivatuista tai pakastetuista sienistä.

Täyte

reilu ½ l tuoreita sieniä (kantarelleja, haperoita ja tatteja itselläni)
1-2 rkl voita/öljyä
1 keskikokoinen purjo
2 varhaissipulia varsineen
(runsaasti valkosipulinkynsiä minulla)
musta- tai lehtikaalia n. 10 lehteä
vuohenjuustoa (n. 70 g minulla)

2 dl (kaura) tms kermaa
3 kananmunaa
muutama dl juustoraastetta (Emmentalia minulla)
1 tl suolaa
mustapippuria
rosepippuria
(ripaus chilihiutaleita halutessasi)

Jos laitat sieniä piiraaseesi, ne kannattaa puhdista ja pilkkoa ennen muita valmisteluja. Kiehuttele tuoreita sieniä hetkinen pannulla, jotta liika kosteus haihtuu. Lisää sitten muut pannulla kuullotettavat aineet sekaan.

  • Kuori ja silppua sipulit. Kuullottele niitä paistinpannulla, kunnes pehmiävät.
  • Lisää pannulle loppuvaiheessa pilkotut mustakaalin palat (poista paksu lehtiruoti) ja kääntele ne muiden aineiden sekaan.
  • Sekoita kerma, munat ja juustoraaste ja lisää mausteet sekaan.
  • Laita täytettä esipaistetun pohjan päälle, kaada nesteseos mukaan ja paista uunin ala- tai keskitasolla n. 25 min tai kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea. (keskitasolla, jos peitit reunat)
  • Peitä piiraan reunat foliolla, jos ne näyttävät ruskistuvan liikaa.
  • Tarjoile piiras, kun se on ehtinyt hieman jäähtyä ja tekeytyä.
Meille tämä piiras maistui herkullisena iltapalana ja seuraavana päivänä lämmitettynä. Oli kiva ja hieman erilainen sienipiiras. Ihan hyvällä tavalla erilainen!
Kiitos Satu mainiosta ohjeestasi! Tunsin tämän olevan terveellistä herkkua, joten aion tehdä uudelleenkin. Kiva syödä herkullista iltapalaa miettimättä koko ajan sen kaloreita.


Yrttilaatikkoni kukoistaa edelleen. Olen yrittänyt käyttää niitä monipuolisesti, mutta huomaan lempiyrttieni hupenevan ensimmäisenä. Laitoin basilikaa kaksi tainta ja silti se tuntuu olevan koko ajan lopussa. Korianteria ei ole löytynyt enää aikoihin, mutta persilja puskee yhä uutta kasvua. Kiitos tästä ihanasta yrttikesästä kuuluu pikkusiskolleni, jolta sain ystävänpäiväyllärinä yrttien siemeniä. Niistä on riittänyt iloa pitkään! ❤

Salvia on vienyt kaiken tilan samassa ruukussa kasvavilta thaibasilikoilta. Röyhkeää! 😏
Viikko on taas yli puolivälin. Hienoa loppuviikkoa sinulle ja lämmin kiitos, että tulit käymään blogissani! Toivon sinulle hyvää vointia! 💗😚

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.