Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Suklaiset välipalapatukat hävikkiviikon lopuksi


Kaapit on koluttu ja jääkaappi siivottu. Hävikkiviikko sai aikaan moisen tarmonpuuskan. Tiedän, tai oikeammin luulen tietäväni kaappieni sisällön. Kokkaan sentään kohtuullisen usein ja käytän hankkimiani ruokatarvikkeita ahkerasti. Viimeisen löytöni säästin sunnuntaille. Keksejä, kakkua, makeaa piirakkaa, pullia vaiko jotakin muuta herkkua tekisin? Taisin nähdä uniakin toinen toistaan houkuttelevimmasta herkuista. Aamulla herätessäni asia oli varmistunut. Edellisten välipalapatukoiden rasiasta näkyi pohja ja maapähkinävoipurkkini oli melkein täysi.

Tämän puolikkaan välipalapatukan syöminen pitää näläntunteen pitkään poissa. Onhan tuhtia!
Löysin muutama päivä sitten spostistani  Karitan raakasuklaapatukoiden ohjeen ja niiden terveellinen koostumus ja herkullinen ulkonäkö houkutteli heti. "Osaisinkohan minäkin?" kyselin itseltäni. Mottoni on ollut ennenkin, että "ei voi tietää, ellei ainakin yritä".  Tätä kirjoittaessani tiedän, että suklaan temperointi on oikeasti ensikertaiselle vaativa urakka. 


Kävin muutama viikko sitten Iittalan Kultasuklaa -puodissa ja vilkuilin samalla lasiseinän toisella puolella työskenteleviä suklaataitureita. Että joku on valinnut herkullisen ammatin! Laktoosittoman suklaan, hyvän sellaisen löytäminen ei ollut taaskaan helppoa. Kaikkein tummimmat suklaanapitkin sisälsivät hieman laktoosia, mutta ostin niitä parisataa grammaa leivontaani varten. Nyt oivalsin miksi! 😇  

Suolaa ja vaniljaa, mutta minulla sattui olemaan hyvää Hahkialan kartanon vaniljasuolaa. 

Kevyesti suolatut cashewpähkinät ja kuivatut karpalot antavat patukoille hieman purutuntumaa.
Keksin vahingossa mainion konstin vuoan vuoraamiseen. Kelmun tai leivinpaperin käyttäminen on 'hermoja raastavaa' pienikokoiseen vuokaan. Pujotin vuoan sopivan kokoisen pakastepussin sisään ja homma hoitua hetkessä.  


Huomasin jo alkuviikosta jääkaapissamme piileskelevän maapähkinävoipurkin, joka 'parasta ennen pvm' on 13.02.19. Olin ottanut siitä kesällä pari rkl ja nyt sisältö näytti oudolta. Luomumaapähkinä ja himalajan suola eivät tietääkseni pilaannu jääkaapissa noin pian, mutta rakenne oli muuttunut. "Kai se on vielä käyttökelpoista?"

Toffeekerros levittyi hyvin pohjan päälle, mutta kovettuminen vei paljon aikaa.
Huomasin kaappeja kolutessani omistavani aika monta elementtiä tarvittaviin herkkuihin. Kaakaovoita en ole ostanut muistaakseni koskaan. Raakasuklaamassaa löytyi, mutta koin helpommaksi sulattaa ja yrittää temperoida ostamani suklaanapit. Saattoi olla virhearviointi, mutta sekin on nyt kokeiltu. Pääsisinköhän joskus Kultasuklaatehtaalle kuunteluoppilaaksi! 😅
Omat välipalapatukkani eroavat siinä määrin Karitan upeista raakasuklaapatukoista, että kirjoitan tähän postaukseen oman ohjeeni kokonaisuudessaan. 

Pistaasipähkinäpurkkini loput tarttuivat nätisti karheana rouheena toffeekerrokseen.
Suklaisten välipalapatukoiden aineet ja ohjeita 

Pohja

3 dl maapähkinävoita (esim Urtekram, crunchy)
½ dl kauraleseitä (gl, Myllärin)
1 dl  kaurajauhoja (gl, Myllärin)
2 tl vaniljapastaa
1/4 tl vaniljasuolaa
3 rkl vaahterasiirappia

Pohjakerroksen pinnalle

20 g murskattuja cashewpähkinöitä
20 g kuivattuja karpaloita
  • Sekoita kaikki aineet kulhossa tahnaksi esim sauvasekoittimen avulla.
  • Vuoraa n. 12 x 22 cm vuoka kelmulla, leivinpaperilla tai pakastepussilla.
  • Painele massa vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi, ripottele pähkinämurska ja kuivatut karpalot päälle ja vie pakastimeen.
Toffeekerroksen tekeminen tuntui yhtä helpolle, mutta tähän päättyi helppo osuus.

Toffeekerros

12 - 14 kpl pehmeitä, kuivattuja taateleita. (minulla oli juuri ostettu rasia)
n. 2 rkl vettä
2 rkl kookosöljyä (pehmitä)
½ tl vaniljasuolaa (tai ripaus suolaa ja 1 tl vaniljaa)
1 rkl raakalakritsijauhetta (jos tykkäät mausta)
(chilihiutaleita halutessasi)
(3 tl lucumaa alkup. ohjeessa)

Toffeekerroksen pinnalle 

n. 30 g murskattuja cashew-pähkinöitä
n. 30 g kuivattuja karpaloita
  • Poista taateleista kivet ja sekoita astiassa ne sekä muut aineet sauvasekoittimen avulla tasaiseksi tahnaksi. 
  • Ota vuoka pakastimesta ja levittele toffeekerros pohjan päälle. Ripottele pähkinämurska ja karpalot pinnalle ja painele niitä toffeen pintaan.
Toffeekerroksen kovettuminen kesti ainakin 2 tuntia. Onneksi maltoin odottaa sitä rauhassa enkä aloittanut suklaan käsittelyä liian aikaisin. Temperoinnin jälkeen pitää toimia ripeästi. Olisin voinut pitää vuokaa pidempäänkin pakastimessa!!
Massan viipalointi paloiksi kannattaa tehdä ennen suklaan sulattamista. En dipannut paloja suklaaseen vaan valuttelin suklaata lastalla patukoiden päälle ja sivuille.

Kiirettä piti, mutta ehdin napata yhden kuvan.

Maku on tärkein, vaikka pohja murenee ja toffee valuu. Kannatti kuitenkin yrittää! 👍

Aika rumia näistä patukoista tuli, mutta kukapa siitä välittää! 
Suklaan temperoinnin ohjetta en edes kuvittele kirjoittavani blogiini. En osaa sitä vielä (huom vielä!!) kunnolla. Tein sen Karitan linkistä löytyvien ohjeiden avulla. Ongelma oli käsittääkseni siinä, että suklaan lämmittäminen ensin 42 ast, sitten jäähdyttäminen 27 ast ja uudelleen 30 ast lämmittäminen ei täysin onnistunut. Olisi pitänyt toimia rivakammin ja tehokkaammin. Sulatin suklaan muovikulhossa mikron avulla, jäähdytin metallikulhossa kylmän veden ja jääpalojen avulla koko ajan lastalla massaa liikutellen. Viimeisen lämmityksen tein niin, että laskin kuumaa vettä altaaseen ja sekoittelin vimmatusti suklaamassaa. Lopulta lämpömittari näytti 30 ast, mutta massa oli vielä aika jähmeää.  Patukoiden dippaaminen oli kokeilun jälkeen tuhoon tuomittu yritys. Patukka mureni ja suklaata tarttui liikaa patukkaan. 😓


Loppukevennyskuvani kertokoon päivän kivoista tapahtumista. Mies meni lenkille metsään ottaen 'varmuuden vuoksi' mukaan muovipussin ja sieniveitsen. Sillä välin naapurin pappa tuli soittelemaan ovikelloa ja toi vielä pussillisen hyvänmakuisia omenia.   


Hetken päästä mies tuli kotiin mukanaan muutama puhdas hapero, pari tattia ja lähes litra kantarelleja. Olenpa minä aika onnekas vai mitä mieltä olette? Kiittelin kovasti molempia ja lupasin jatkaa leipomisharrastustani. 💕 Tänään jalkani ovat niin kipeytyneet monen perättäisen golfkierroksen johdosta, että ei ole asiaa ulos! 😘

Ihanaa iltaa ystävät, kiitos paljon mielenkiinnosta blogiani kohtaan ja voikaa hyvin!

2 kommenttia:

  1. Ovatpa herkullisen näköisiä! :) Mä en oo koskaan tehnyt mitään tällaisia, mutta olispa tosi kiva kokeilla. Mutta tuosta suklaan temperoinnista on pakko sanoa, että mä vihaan sitä puuhaa :D En tee sitä koskaan, jossei oo ihan pakkopakko :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhhuh! Helpotti heti! 🙆 Kiitos ihana tästä kommentista! 💖
      Innostuin itse viime talvena välipalapatukoiden tekemisestä. Tarvitsemme niitä liikuntaharrastuksissa ja monet valmiit ovat kalliita, reilusti sokeroituja ja sisältävät lisäaineita. Nyt pitäisi keksiä loppumaapähkinävoille joku kohde.
      Onnekasta viikkoa sinulle! 🌻👍

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.