Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Tattirisottoa, lisäkkeitä ja mukavia muistoja

Uunikuullotetut raitajuuret ja bataattisiivut tuovat väriä tämänkertaiseen ruoka-annokseen.
Löysimme alkuviikolla komeita, punaruskeita punikkitatteja kotimme läheisestä metsästä. Ne olivat nuoria ja suurin osa täysin vapaita sienisääsken toukista. Tatit ovat usein ihan hyvän näköisiä, mutta tarkempi tutkimus paljastaa totuuden. Toukanreiät alkavat jalasta ja ylettyvät lakkiin saakka. Tänä syyskesänä tatit nousivat nopeasti sateiden jälkeen maan pinnalle, eivätkä ehtineet pilaantua. Herkkutatit ovat lempitattejani, mutta niitä joutuu vielä haeskelemaan. Toivottavasti muutama tulee vastaan!

Paksujalkainen ja komea männynpunikkitatti on herkullista risotossa.
Nykytietämyksen mukaan punikkitatit kannattaa ehdottomasti kypsentää, sillä raakana ne saattavat aiheuttaa vatsavaivoja!

Tateissa on paljon kosteutta, joten niitä joutuu kuivattamaan paljon kauemmin kuin mustatorvisieniä.
Tattien säilönnässä olen kokenut kuivattamisen viisaimmaksi ratkaisuksi. Maku tiivistyy ja melkeinpä paranee kuivatuksen ansiosta. Olen tehnyt aika monet herkut vuosikymmententen kuluessa keräämistäni, kuivatuista tateista. Tattirisotto taitaa olla nykyisin maukkaimmasta päästä.


Yksi syy tattirisoton maukkauteen on siihen liittyvä ihana muisto. Olen aiemminkin puhunut blogissani, että jotkut ruoat tuovat mieleen ystävien tai perheen kanssa vietetyt mukavat kohtaamiset. Asuimme viimeistä kesäämme Keski-Suomessa ennen muuttoamme Hämeeseen. Olin jäänyt jo paria vuotta aiemmin eläkkeelle, mutta sain kesän loppupuolella entiseltä työtoveriltani ruokakutsun. Ihana ystäväni pyysi minut kotiinsa maistelemaan tekemäänsä tattirisottoa. Olimme aiempina kesinä käyneet yhdessä sienestämässä, joten hän halusi ilahduttaa sieniruoan ystävää yllärikutsulla. Tottakai otin kutsun vastaan ja nautin ennen kaikkea hänen ja ihanan perheensä seurasta puhumattakaan täydellisen herkullisesta tattirisotosta.


Omaan tämänkertaiseen risottooni laitoin muutama päivä sitten kuivattamiani punikkitatteja. Tuore herkkutatti on tottakai parasta, mutta erittäin makoisaa ruokaa saimme maistella näinkin. Kerran jos toisenkin risotostani on tullut liian kypsää tai en ole saanut sitä lautasille tarpeeksi löysänä. Juuston lisäämisen jälkeen rakenne tahtoo kiinteytyä liikaa, joten täydellisen risoton aikaansaamista joutuu treenaamaan.


Tämänkertaisen risoton rakenne oli täydellistä, mutta ehti kuvausta järjestellessäni hieman jämähtää. Maku oli meidän molempien mielestä juuri kuten sen kuuluukin olla.  Huomasin, että lisäkkeiden asettelun lautasille, broilerin leikkaamisen ym valmistelut olisi kannattanut tehdä ennen risoton annostelua. Eli vieläkin on opittavaa!


Tattirisotto ja broilerin rintafileet ovat hyvää, mutta melko väritöntä ruokaa. Niinpä suunnittelin annokseemme sekä raitajuurta että bataattia antamaan syksyn hehkua. Leikkasin yhden raitajuuren todella ohuiksi siivuiksi ja kypsensin ne nopsaan öljytyllä paistinpannulla. Värihehkun säilymiseen käytin hieman omenaviinietikkaa.


Bataattisiivut jäivät tähteeksi edellisen päivän aamiaiselta, joten niiden valmisteluksi riitti lämmittäminen uunissa. Hyvin ne tuntuivat sopivan tähän annokseen.

Bataatin mausteena on hiukan kanelia ja muskottipähkinää. Broilerissa maistuu Sumak-mauste.

Broilerin rintafileet olivat muutaman tunnin maustumassa ennen paistamista. Ostan yleensä maustamattomia fileitä, koska itse maustetut ovat varmasti omaan makuun.



2 rkl öljyä, 1 rkl Sumac-maustetta ja 1 tl suolaa sekoitetaan kulhossa marinadiksi. Broilerifileet maustuvat riittävästi parissa tunnissa, mielellään kuitenkin kauemmin.

Broilerifileiden ruskistaminen sujuu kuumalla paistinpannulle muutamassa minuutissa. 
Söimme tätä ruokaa sateisena syyskuun lauantaina. Tarkoitus oli grillata fileet, mutta pinnan ruskistaminen paistinpannulla ja uunikypsennys tuntui viisaammalle ratkaisulle. Lopputulos oli mielestämme onnistunut. Kulinaari-blogin maailman paras risotto -linkistä löydät oikein hyvät ohjeet täydelliseen risottoon.


Tattirisoton aineet ja ohjeet (riittää n. 4 ruokailijalle)

2 dl risottoriisiä (esim Arborio tai Carnarolli)
2 rkl voita/öljyä
pilkottu salottisipuli ja 1 raastettu valkosipulinkynsi halutessasi
n. 2 dl kuivattuja tatteja (tuoreita enemmän)
n. 2 dl kuohu- tai valkoviiniä (ei pakollinen)
n. 7-8 dl hyvää kasvislientä
2 rkl voita
1-2 dl parmesan tai Grano Padano juustoraastetta

Valmista alkuun kasvislientä vähintään 8 dl, jotta se ei lopu kesken. Tee muut valmistelut ennen risoton keittämistä, sillä sen tekeminen vaatii kaiken huomiosi.

  • Lämmitä rasva paksupohjaisessa kattilassa ja lisää siihen pieneityt sipulit. Kuullottele lastalla sekoitellen muutama minuutti. Varo, ettei pala!
  • Lisää riisit sipulien joukkoon ja jatka kuullottelua sekoitellen, kunnes riisit näyttävät kirkkaille. Jos käytät kuivattuja tatteja, ne voi lisätä samaan aikaan riisien kanssa. (Tuoreet tatit paloitellaan ja kuullotetaan voissa erillisellä pannulla.) 
  • Kaada viini kattilaan ja anna sen imeytyä tatti-riisiseokseen. Sekoittele vispaten.
  • Lisäile kasvislientä pari dl kerrallaan ja muista aina vispata välillä riisiseosta.  
  • Riisit kypsyvät sopivan aldenteksi (purutuntumaa jäljellä) n. 18 minuutissa. 
  • Lisää lopuksi voi ja juustoraaste riisin joukkoon ja annostele mahdollisimman pian lautasille. Kuumuutta kestävä lasta on hyvä työvälinen loppuvaiheessa.
  • Risotto ei odota syöjiä vaan syöjien kannattaa odottaa risottoa pöydän ääressä. 
Mikäli tarjoat risoton lisäksi muuta samalta lautaselta, pyri lisäämään ne ensin lautasille. Risoton kuuluu olla lähes löysää tässä vaiheessa.


Tattien keräämisen ja ruoaksi laittamisen opin aikoinaan omalta äidiltäni. Hän tykkäsi erityisen paljon tateista ja osasi laittaa niistä hyvää kastiketta. Tatteja on helppo kerätä, sillä vain sappitatti on syötäväksi kelpaamaton. Se on niin pahanmakuista, että en ole kuullut vielä kenenkään syöneen sitä vahingossa. Sienet ovat herkullinen ja ilmainen lisä syyskesällä ruoanlaitossa. Joka syksy kannattaa opetella pari uutta lajia, jotta sienituntemus lisääntyy pikkuhiljaa.



Näiden kuvien mukana lähetän parhaimmat kiitokseni sinulle, joka katselet juuri nyt blogiani! On hienoa, että olet kiinnostunut kotiruoan laittamisesta! Se voi tuoda nyt tai joskus myöhemmin paljon iloa ja lisämaustetta elämääsi. Hyvää alkavaa viikkoa!


Vielä tänään oli uskomattoman ihana ja kesäisen lämmin sää ainakin täällä Hämeessä. Pelasimme ystäväperheen kanssa oikein hyvän golfkierroksen ja ihailimme loppuväylillä mahtavaa auringonlaskua. Syyskuu on alkanut aika mukavissa merkeissä.

P.S. Mikäli jaksat lukea lisää sienistä, tietoa löytyy viimesyksyisestä postauksestani Tunnistatko herkullisia ruokasieniämme?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.