Ruokaohjeita

Sivut

torstai 20. syyskuuta 2018

Pullaherkkuja poistamaan mielipahaa


Pulla on herkku, jonka muistan yhä varhaislapsuudestani. Tuoreen pullan tuoksu lauantaina, köyhät ritarit kuivahtaneesta pullasta viikolla ja maitokahvi-pullamössö välipalana silloin, kun aikuiset joivat päiväkahviaan. On helppo palauttaa mieleen lapsuuden mieluisimmat ruokamuistot. Äiti käytti hiivaa pullan nostatukseen, vaikka kotona oli valmista rukiista leipäjuurta. Sitä oli aina kuivumassa puisessa 'leipäkorvossa'. Ehkä työntäyteisen arjen keskellä ei ollut aikaa kohotella ja taitella pullataikinaa. Ruisleivän leipominen oli vuosikymmeniä sitten itsestäänselvyys. 


Peruspullat ennen kohotusta ja kohotuksen sekä paiston jälkeen. Eron näkee selvästi!


Leipäjuuritestailuni johdosta valmistin ylimääräistä juurta. Halusin tietää, onko kesällä tekemäni emojuuri riittävän toimivaa.  Ainakin toistaiseksi olen onnistunut pitämään sen 'hengissä'. Varmuuden vuoksi yksi 'juurimötikkä' on pakastettu. 


Muffinipellillä paistettujen pullien sisään tuli reilu annos täytteitä. Nipistelin reunat yhteen ja käänsin pullan ylösalaisin voilla voideltuun koloon. Täytteet pysyivät hyvin sisällä ja valmis pulla oli mehevää ja herkullista.


Paistoin bostonpullan voilla voidellussa leipävuoassa. Rengaskakkuvuoka olisi toiminut yhtä hyvä.


Etualalla olevan leipävuoan bostonpullan täyte oli todella runsas ja painava. Tässä kohtaa testasin pullataikinan tehot 'viimoseen tappiin'. 

Sain upotettua loput maapähkinävoipurkin sisällöstä pulliini. Ei tullut ruokahävikkiä siitäkään. 
Olen yrittänyt vuosikausia vältellä vaaleita jauhoja. Turhaanko? Tällä hetkellä uskon siihen, että niitä voi käyttää kohtuudella. Aika hienoa huomata, että lisääntyneestä leivän syönnistä huolimatta vatsani voi hyvin ja turvotukset ovat taaksejäänyttä elämää. Hiivalla kohotettua leipää, pullaa tms leivonnaisia syön enää satunnaisesti. Voisi tehdä suoran johtopäätöksen, että kehoni ei siedä hiivaa. Ei silti kannata mennä asioiden edelle. Testailujeni mukaan en hyödy gluteenittomasta ruokavaliosta, mutta tykkään monien gl jauhojen mausta ja tekstuurista. Siksi käytän niitä jatkossakin.

Taittelu edistää pullataikinan kohoamista. 
100 g leipäjuurta ja 4 dl kauramaitoa alussa ja tällainen köntsä taikinaa 1vrk jälkeen. 


Hiivalla kohotettujen pullien harmi on se, että ne tahtovat 'lässähtää' jäähdyttyään. Näissä pullissa en ole huomannut samaa ilmiötä. Pullat näyttävät samanlaisilta heti uunista oton ja jäähtymisen jälkeen. Ei ihan yhtä ilmavia, mutta kukapa haluaisi haukata ilmaa? 😜


Eilinen (ke) 'pakkopullan' leipominen johtui siitä, että olin laittanut pullataikinan alulle maanantai-iltana. Tein taikinan tiistaiaamuna ja vein sen (onneksi) jääkaappiin kylmäkohoamaan. Tapahtui jotakin odottamatonta ja pullanpaisto unohtui. Siitä lisää postauksen lopussa...


Pullataikina 6 isoon, 8 keskikokoiseen ja yhteen bostonpullaan

100 g vaaleaa leipäjuurta
4 dl kauramaitoa
(tai 5 dl maitoa ja 1 pkt hiivaa)
1½ dl sokeria
2 tl suolaa
1 kananmuna
2 tl kardemummaa
n. 5½ dl (n. 360 g)  spelttijauhoja
n. 5½ dl (n. 360 g) vehnäjauhoja
(en lisännyt kaikkia jauhoja heti)

100 g pehmeää voita

Voiteluun kananmunaa, pinnalle raesokeria 
  • Sekoitin kaikki muut aineet paitsi voin yleiskoneen leivontakulhossa. 
  • Tunnin kuluttua lisäsin pehmeän voin ja alustin taikinaa yleiskoneen pienellä teholla n. 13 min.
  • Siirsin taikinakulhon jääkaappiin ja otin lämpimään n. 30 tunnin kuluttua. 

Tällä kertaa lisäsin itsetehtyä omenahilloketta, vaniljakreemiä ja maapähkinävoita pullieni sisuksiin. Olin nähnyt instassa herkullisen kuvan omenatäytetyistä pullista ja halusin testata, onnistuuko sama ilman hiivaa. Hävikkiviikko jatkui sen verran, että tein löytämästäni 2 kaurakeksistä ja fariinisokeripussin pohjista murumaisen seoksen. Seos antoi kivan erilaisen pinnan ja hyvää makua täytepulliin. 


Näiden pullien kohotuksiin piti varata reilusti aikaa. Jääkaapista ottamisen jälkeen pidin taikinakulhoa huoneenlämmössä pari tuntia. Valmiit pullat kohosivat melkein tunnin liinan alla. Voitelin pullat kananmunan keltuaisella ja ripottelin pinnalle raesokeria ja kaurakeksimurua. 


Paistoin pullia uunin keskitasolla 220 ast ensin 15 min, alensin lämpötilan 200 ast ja paistoin vielä n. 10 min. 
Ilman täytettä olevat pullat paistuivat nopeammin kuin täytetyt. Bostonpullat paistuivat koko ajan 200 ast ja paistoaika oli lähes 30 min. 
Suosittelen seuraamaan oman uunin ääressä paiston loppuvaiheessa, milloin niiden pinta näyttää hyvälle. Tarkaa paistoaikaa on vaikea antaa, koska uunit ovat erilaisia.


Tuore lämmin pulla kylmän maidon kanssa auttaa hetkeksi poistamaan pahaa mieltä. Ainakin lapsena asia tuntui noin simppelille.  Tämänhetkiseen mielipahaani pulla ei taida riittää. Oikeastaan asiasta on vielä aika vaikea kirjoittaa, mutta kun lupasin! 😓😐 Tästä eteenpäin voi lukea hän, ketä asia kiinnostaa. Ei liity enää ruokablogiin, mutta teissä lukijoissa saattaa olla joku, jolla on samoja ongelmia.

Ehdin iloita reilun viikon lähes kokonaan toipuneesta tekoniveljalastani. Golfasin melkein joka päivä ja kaikki näytti hyvälle. Ensimmäinen varoitus tuli viime lauantaina. Tunsin voimakasta kipua ei leikatussa polvessa ja kierros piti lopettaa kesken. Lepuutin jalkaa muutaman päivän ja ti-aamuna koin sen riittävän hyväksi lähteä kävelemään pehmeälle nurmelle ja heiluttelemaan välillä mailaa. Alku sujui hyvin, mutta reilun tunnin jälkeen 'jalka meni ns alta'. Sillä ei voinut ottaa askeltakaan ilman pelikavereiden apua. Onneksi tie oli lähellä ja Mies lähti hakemaan autoa. Ensiavussa jalka kuvattiin, mutta mitään syytä ei löytynyt. Nyt könkkään kyynärsauvojen avulla ja odottelen kivun helpottumista. On se jo hieman parempi, mutta vielä en pysty kävelemään ilman sauvoja. Onneksi kädet toimivat ja keittiössä on satulatuoli, jolla rullailen tottuneesti. Näillä nyt mennään ja toivotaan jotakin 'ihmeparanemista'. Nivelrikko eli artroosi on siis harmillisen pitkällä toisessakin jalassa. Vaikea tähän on enää mitään lisätä. Harmittaa!! 

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Pulla vaan on niin parasta! 👌 Lämmin kiitos Kanelityttö! 💖

      Poista
  2. Uskomattoman hyvän näköisiä pullia! Sinulla on kyllä taito hyppysissäsi 👌 Mutta se polvi... voihan sanonko mitä! 😡 Kylläpä sinua nyt koetellaan. Kummallista, että kuvissa ei näkynyt mitään. Toivottavasti pian helpottaa. Hienoa, että jaksat silti leipoa 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että lämmitti tämä kommentti! 💖 Oikein iso kiitos sinulle!
      Hyvilläni olin, että ainakaan mitään pahempaa ei näkynyt. Kurjaa kuitenkin, kun nivelrikko etenee vääjäämättömästi..
      Leipominen antaa aina iloa ja hetkeksi kivutkin unohtuu. Yhden pullan söin ja loput kiireesti pakkaseen. Sieltä on kiva ottaa 'lohtupullaa' tarpeeseen. 😋
      Ja taas kohta viikonloppua, rentoutumista sinulle silloin! 👋♬🏌🍁

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.