Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 24. syyskuuta 2018

Itsetehty granola on terveellinen herkku

Juuritehtyä granolaa, marjoja ja alpron soijajogurttia chiansiemenillä! Kelpaa! 😋
Löysin netistä tutkimuksen, jossa vertailtiin terveellisiä ja vähemmän terveellisiä välipaloja. Asia on alkanut kiinnostaa niitä lasten vanhempia, jotka toivoisivat omille pienokaisilleen hyvää, monipuolista ja ravitsevaa ruokaa päiväkodissa. Tähän on kiinnitetty huomiota aiemminkin ja hyviä muutoksia on tapahtunut. Itselläni on kokemusta vain lasten kouluruoasta, sillä omat lapseni olivat perhepäivähoidossa. Siellä ruoka oli varmaan parempaa kuin kotona, eikä valituksia kuulunut. 😀


Makean makuun pääseminen tapahtuu helposti, jos sen antaa tapahtua. Omassa lapsuudessani vauvalle saatettiin imettää tuttipullosta sokerivettä, joten niistä ajoista on viisastuttu melkoisesti. Välipaloissa oli sokeria huomattavasti vähemmän kuin tänä päivänä. Meille annettiin porkkana, lantunpala, ruisleipäviipale tai joskus pullamössökahvia, jos nälkä iski ennen ruokailua.


Entäs sitten aikuisten välipalat? Syötkö mieluummin omenan, välipalapatukan, voileivän vai jotakin muuta herkkua nälän yllättäessä? Itselleni tulee harvoin nälkä ennen iltakahdeksaa. Sen jälkeen voisin ahmia mitä tahansa, jos olen yrittänyt jättää ruokailut päivällä väliin. Olen vanhemmiten viisastunut tässä asiassa ja pyrin syömään kunnon ateriat päivällä. Iltasyömisestä voi tulla helposti huono tapa!

Hillotut inkiväärit ovat luvallista herkkua etenkin syksyn flunssakauden iskiessä.
Huomasin tänään yhden tärkeän herkkuvälipalani olleen lopussa jo viikkoja. Kesällä on niin paljon tuoreita kasviksia ja muuta hyvää, että granolapurkkini saattaa olla tyhjänä pidempäänkin. En ole ostanut enää vuosikausiin mysliä tai granolaa kaupasta, koska itsetehty on niin paljon edullisempaa ja parempaa. Suurin ongelma on siinä, että sitä tulee syötyä liikaakin. Sekoitan sitä sentään makeuttamattomaan jogurttiin ja lisään annokseen marjoja, chiansiemeniä ja proteiinijauhetta. Tänään söin juuri tekemääni, lämpöistä granolaa iltapäivällä, mutta jatkossa se on 'sallittua' vain aamupalana. Noo, jos oikein kova nälkä iskee, saa sitä syödä muulloinkin! Itsetehty granola on hyvää mutusteltavaa sellaisenaankin, totesin sen jälleen kerran.



Granolan aineet ja ohjeet (n. 2 l, saat kokonaan gl, kun jätät vehnänleseet pois )

6 dl isoja kaurahiutaleita (Myllärin, gl)
½ dl kauraleseitä (Myllärin, gl)
½ dl vehnänleseitä
1 dl pellavansiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl pekaanipähkinöitä
n. 2-4 rkl hunajaa, vaahterasiirappia tai kookossokeria
vaniljaa, kanelia ja ripaus (vanilja)suolaa halutessasi
½ - 1 dl kookosöljyä/pistaasiöljyä tms öljyä

Lisäksi kuumentamisen jälkeen

1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja karpaloita
n. 3 dl kuivattuja hedelmiä (kaupasta ostettuja)
n. 1 dl kuivattua omenaa (itsetehtyä)
n. 1 dl kookos- tai/ja mantelilastuja 
  1. Edellä luetellut aineet ovat suuntaa-antavia. Voit käyttää juuri niitä, mitä kaapeistasi löytyy tai ostoslistaan merkitsit.
  2. Yhdistä kuivat aineet isossa kulhossa, sekoittele. 
  3. Sekoittele mukaan öljy (lämmitä kookosöljyä hieman), hunaja ja mausteet.
  4. Laita uuni tässä vaiheessa kuumenemaan n. 170 ast.
  5. Kaada granolaseos leivinpaperoidulle pellille ja tasoittele pinta.
  6. Laita pelti kuumenevaan uuniin n. 30 min ajaksi. Kääntele granolaa ainakin pari kertaa kuumenemisen aikana.
  7. Käännä uunin lämpö pois päältä ja ota pelti pois uunista.
  8. Sekoita kuivatut hedelmät ym valmiin granolan sekaan ja laita vielä muutamaksi minuutiksi uuniin.
Tällä kertaa lisäsin granolan sekaan n. ½ tl vaniljasuolaa hetken mielijohteesta. Sen makua ei paljon huomannut, mutta saatanpa laittaa seuraavalla kerralla enemmän.


Huomenna on mukava herätä uuteen päivään, kun tiedossa on paras ja herkullisin mahdollinen aamiainen. Itsetehty granola ei ole ainakaan meillä jäänyt koskaan syömättä. Suosittelen kovasti kokeilemaan, et tule varmasti pettymään!
Tästä linkistä löydät aiemman granolaohjeeni ja täältä vielä toisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.