Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 15. syyskuuta 2018

Vohvelit vailla vertaa



Mikähän siinä on, että kun ulkona sataa vettä kaatamalla ja lehtipuiden lehdet loistavat keltaisenoranssinpunaisissa väreissään, minun alkaa tehdä mieli vohveleita? Liittyy siihen pari muutakin mielihalua. Takkaan pitää saada tuli ja kynttilöitäkin on sytyteltävä. Syksy on periaatteessa ihan mieluinen vuodenaika, mutta tunnen tarvitsevani silti hieman 'hemmottelua'. Voisiko vohveli tuoda hieman lohtua syksyn harmauteen ja säiden viilenemiseen? Sitä nyt testattiin! Saavuttuamme kotiin tämän aamun puolikkaalta golfkierrokselta 'taivas repesi'. Oli ihanaa olla kotona ja lämpöisessä.

Ehdimme tehdä pienen 'ulkoilukierroksen' ennen sadetta.
Ei ollut Miehelläkään mitään vohvelilounasta vastaan, pikemminkin päin vastoin. Vohvelit ovat molempien herkkua, joten outoa, että valmistamme niitä harvakseltaan. Vohveli yhdistetään usein makeaan herkkuun, mutta meillä syödään selkeästi enemmän suolaisia vohveleita. Perusvohvelitaikinasta voi toki tehdä molempia, mutta tämänkertainen taikina sopii mielestäni vain ruokaisiin  ja suolaisiin vohveleihin. 

Blenderini teho on kiitettävä maidon ja mustakaalin sekoitukseen.
Pyörittelin viikolla ostamiani mustakaalin lehtiä käsissäni ja harmittelin, etten ollut keksinyt niille käyttöä salaattiannostemme jälkeen. Ne olivat vielä hyvässä kunnossa ja houkuttelivat  terveellisyydellään. Mustakaalireseptejä ei liene vielä liikaa, sillä se on ymmärtääkseni aika uusi tuote salaattimarkkinoilla. 
Kaurajuoman käyttö on lisääntynyt ruoanlaitossani viime aikoina. Niinpä halusin testata sen sopivuutta vohvelitaikinaan. Yleensä laitan vohvelitaikinaan ainakin osan kivennäisvettä.

Vähän rasvaa taikinaan ja kunnon sipaisu voita kuumalle vohveliraudalle takaa rapeat vohvelit.
Terveellinen vohvelitaikina 8 vohveliin

4 dl (kaura) maitoa
n. 60 g mustakaalia
3 kananmunaa
3½ - 4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2-3 rkl voisulaa tai öljyä

Paistamiseen/vohveliraudan voiteluun voita/öljyä/kirkastettua voita
  • Aja huuhdellut mustakaalit ja maito sekaisin tehosekoittimessa.
  • Kaada seos toiseen astiaan ja vispaa muut aineet mukaan. Sekoita tasaiseksi!
  • Jätä taikina turpoamaan vähintään ½ h ajaksi.
  • Halutessasi kuohkeutta taikinaan, voit ajaa sitä hetkisen tehosekoittimessa ennen vohveleiden paistoa.
Vohvelitaikinan tekeytyessä on aikaa tehdä niille täyte. Lempitäytettäni eli kylmä- tai lämminsavustettua lohta ei ollut saatavilla. Sieniä (tatteja ja kantarelleja) oli sekä tuoreena, kuivattuna että pakasteena. Niistä, Auran sinihomejuustopaketista ja rasiasta nyhtökauraa pyöräytin aika herkullisen makuisen muhennoksen.


Kantarelli-nyhtökaura-homejuustomuhennos vohveleille/ (sopii myös pastakastikkeeksi hieman ohennettuna)

n. 5 dl pilkottuja tuoreita sekasieniä (tai 2½ dl valmiiksi kuullotettuja)
1-2 sipulia (salotti- tai punasipulia)
muutama valkosipulinkynsi
n. 2 rkl voita
1 rasia nyhtökauraa (maustamatonta)
1 pkt Aura-sinihomejuustoa
n. 3-5 dl kasvislientä tai vettä+1 tl suolaa
1-2 rkl Maizena-suurustetta(tai vehnäjauhoja)
hiukan suolaa
chiliä (esim ½ tl Harissaa tai Srirachaa)
1 rkl hunajaa tai (kookos)sokeria
1-2 rkl riisiviinietikkaa, Teriyaki-marinadia, Worcestersaucea tms
mustapippuria
(laitoin n. 2 rkl itsetehtyä yttiöljyä)

  • Sulata kantarellit, jos ne ovat pakastettuja / pehmennä kuivatut sienet kuumassa vedessä / käsittele tuoreet sienet.
  • Kuumenna paistinpannu liedellä ja pilko sipulit.
  • Kuullottele sieniä muutama min kuumalla pannulla, kunnes neste lähes haihtunut. Lisää voi ja sipulit ja jatka kuullottelua välillä lastalla käännelllen.
  • Paloittele nyhtökaura ja lisää edellisten joukkoon. Jatka kuullottelua.
  • Murentele sinihomejuustoa sekaan ja lisää neste pannulle. 
  • Kuumenna seosta ja lisää suuruste mukaan. Kiehuttele hiljakseen n. 10 min.
  • Mausta lempimausteillasi niin, että mukaan tulee hapokkuutta, tulisuutta, suolaa ja makeutta. 
  • Nosta muhennos jäähtymään siksi aikaa, kun paistat vohvelit. Halutessasi lämmintä muhennosta, pidä sitä liedellä hiljaisella lämmöllä.
Mietin jotakin muuta lisuketta tähän vohveliannokseen. Jostakin syystä rakastamani puolukkahillo (vähäsokerinen) tuntui ainoalle oikealle lisäkkeelle. Muutamat muruset homejuustoa ja tumma balsamico-kastike kruunasivat annoksen.





Iltapäivä on jo pitkällä, mutta taivas edelleen harmaiden pilvien peitossa.  Meillä Miehen kanssa on hyvä olla lämpöisissä sisätiloissa vatsat tyytyväisinä. Ja taas kerran päätin. että tällä kertaa vohvelirauta ei ehdi olla pitkään kaapin ylähyllyllä. Vohvelit ovat kertakaikkiaan herkullista syötävää ja kaiken lisäksi ihan terveellisiä näillä aineilla.



Kiitos jälleen kerran ystävät, että tulitte piipahtamaan blogissani! 💞 Syksy on mielestäni kaikkein inspiroivinta aikaa kokkaamiseen, mutta kaikkea ei ehdi tänne blogiin tallentaa. Kasvispitoiseen ruokavalioon on helppo rakastua nimenomaan syksyllä. Makuja, värejä ja tekstuuria (ruoan suutuntumaa) löytyy ihanista kotimaisista kasviksista. Nyt ne ovat parhaimmillaan ja uusia lajeja ilmestyy  markkinoille jatkuvasti. On mistä valita, joten nautitaan ihmiset siitä! 😋
  

2 kommenttia:

  1. Onpas todellakin ruokaisia vohveleita! Ja terveellisen oloisia. Jännä juttu nuo vohvelit, kuinka ne sopivatkaan erilaisiin ajankohtiin ja vuodenaikoihin. Meillä puolestaan on perinteenä pitää kerran kesässä vohvelipartyt meidän terassilla. Silloin kun lapset olivat pieniä, lisättiin terassin pöytään aina tuolia sitä mukaa, kuin naapuruston lapsia saapui tuoksujen houkuttelemina paikalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😂Hahhah! Piti kirjoittaa postauksen loppuun, että meillä syödään vohveleita myös kesällä terassilla ja suorastaan himoitaan talvipakkasilla. Vohvelien tuoksu on lähes yhtä herkullinen kuin maku ja onneksi niitä riitti teillä kuten meilläkin lasten kavereillekin.
      😋Ei ole turha hankinta tuo vohvelirauta!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.