Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 25. syyskuuta 2018

Ciabattaleipää syksyn väreissä

Juureentehty ciabattaleipä kurpitsalla ja pinaatilla leikittelee syksyn väreissä.
"Ruoalla ei saa leikkiä!" Kukapa meistä ei olisi kuullut tuota lausetta lapsuudessaan tai sanonut itse omille lapsilleen. Ja tottahan se onkin. Ruokaa pitää kunnioittaa ja sitä ei saa tuhlata, mutta kyllähän toki sillä saa leikitellä. Kuinkahan moni "rekka" ajoi tunneliin tai lentokone sukelsi pilveen syöttäessäni omia muksujani ja myöhemmin lapsenlapsia. Ja ruokalusikallinen toisensa jälkeen sukelsi suuhun ihan huomaamatta. Lapset eivät välillä malttaisi millään jatkaa syömistä, kun enin nälkä on ohi. 



Syksyn värit ilmestyivät tänä syksynä lähes 'varkain' kotimme lähellä oleviin puihin. Ei ollut pakkasöitä ja silti lehdet alkoivat hehkua ihanasti. Olisikohan ikkunoista avautuva näkymä vai viime viikolla ostamani hokkaidokurpitsa ollut syynä tämän päivän leipäleikittelyyni. Tämä oli joka tapauksessa hauskaa leivontaa!


Kurpitsalajikkeisiin voit tutustua halutessasi vaikka tästä linkistä!

Paloiteltu hokkaidokurpitsa kypsyi 180 asteessa n. 40 min. Soseutin sauvasekoittimella.
Toinen puoli leipätaikinaani sai menneen ihanan kesän muistoksi vihreän värin. Terassilla olevassa yrttilaatikossani kasvu alkaa hiipua. Olen erittäinen tyytyväinen yrttieni tuottamaan satoon ja nyt keräilen viimeisiä talven varalle. Niitä on helppo kuivattaa ja valmistaa yrttiöljyiksi. Uuden-Seelannin pinaatin lehdet alkoivat kellastua, joten ne napsin kokonaan pois. Valmistin niistä pakastepinaatin tyylistä pinaattisosetta, joka pääsi leipätaikinaani sellaisenaan. 
Tällä kertaa tein esitaikinan Eliisa Kuuselan Leipävallankumous kirjan ohjeiden mukaan. Tein hieman pienemmän taikinan ja jaoin sen kahteen osaan. Varsinaisiin taikinoihin sain värejä kasvissoseistani. Keltaiseen taikinaan lisäsin 2 tl aitoa kurkumaa. Pinaattitaikina jäi hieman haaleaksi, mutta mielestäni ihan kauniiksi.

Jaoin esitaikinan kahteen osaan ja tein molemmat taikinat siitä lähtien erikseen.
Yläkuvassa juuri valmistuneet taikinat lähdössä kylmäkohotukseen ja alakuvassa valmiit, kohonneet taikinat. Kurpitsasose ja pinaatti ei vaikuttanut juurikaan kohoamiseen. 


Kaksi taikinalevyä päällekkäin ja sen jälkeen rullalle. Näin syntyi värileikkiä ciabattaleipään.

Toiseen ciabattaan pirskottelin hieman pistaasiöljyä ja kurpitsansiemeniä. Maussa ei ollut suuria eroja.
Taikina kahteen reilunkokoiseen ciabattaan sekä Eliisa Kuuselan ohjeita leivontaan

200 g esitaikinaa (juureentehtyä)
550 g haaleaa vettä
750 g puolikarkeita vehnäjauhoja
50 g ruisjauhoja
20 g suolaa
  • Sekoita taikina lisäämällä juuren sekaan vesi ja jauhot.
  • Anna tekeytyä tunnin ajan (=autolyysi) ja lisää sen jälkeen suola.
  • Vaivaa taikinaa 4 min yleiskoneen hitaimmalla teholla ja sen jälkeen 2 min hieman nopeammalla teholla. Voit alustaa taikinan myös käsin tai vatkaimen taikinakoukuilla kuten itse tein.
  • Laita taikina öljyttyyn, kannelliseen muovirasiaan.
  • Venytä ja taita taikinaa 5 kertaa ensimmäisten 3 tunnin aikana.
  • Vie taikina sen jälkeen jääkaappiin (max +4 ast) kylmäkohoamaan 12-18 h ajaksi.
  • Jaa taikina kohotuksen jälkeen jauhotetulla leivintasolla 2 tai 3 osaan. Voit leipoa tämän taikinan halutessasi myös sämpylöiksi.
  • Taikinaa kuuluisi käsitellä kohoamisen jälkeen mahdollisimman vähän, jotta rakenne ei 'litisty'. (Itse jouduin kaulitsemaan taikinaa, joten taikina saattoi vähän kärsiä.)   
  • Leivottuasi haluamasi malliset leivät, anna niiden kohota leivinpaperoidulla pellillä puolesta kahteen tuntiin (=kylmässä kohonnut taikina).
  • Laita uuni kuumenemaan 250 ast. Laita pelti uuniin ja laske saman tien lämpöä 220 asteeseen. Paista leipiä 20 - 25 min. Kopsuttele pohjaa varmistaaksesi kypsyyden! (kumisee, jos kypsä)
  • Laita vesiastia (kiehuvaa) uuniin, jos haluat leipiin rapean pinnan. 
  • Nosta leivät ritilälle jäähtymään ja herkuttele sellaisenaan tai levitteen kanssa.
Paistoin omat ciabattani aamupäivällä ennen vesijumppaan menoa. Maistoin lämpöistä leipää sellaisenaan, guacamolen ja levitteen kanssa. Hmm... maistui! 😋

Juureentehty ciabatta pysyy kuohkeana jäähdyttyäänkin. Olipas ihanan erilaista leipää!



Uskomatonta kuinka paljon parempaa ciabattaleipä oli jäähdyttyään. Kurpitsasosetta jäi tähteeksi sen verran (2 dl), että tein siitä 'maailman nopeimman keiton'. Lämmitin soseen kattilassa ja lisäsin saman verran vettä (1dl) ja kookoksen makuista ruokakermaa (1dl). Pieni ripaus suolaa keittoon ja pistaasiöljyä sekä kurpitsansiemeniä pinnalle. Viimeiset pisarat keittoa oli 'pakko' dipata ciabattapalalla suihin. Ihan parasta tekemääni kurpitsakeittoa tai ainakin ylivoimaisesti helppotekoisinta.


Testasin kurpitsasosekeittoa molemmilla kermoilla. Omaan makuuni kermainen kookos selkeästi makoisampaa. Cheddar&paahdettu sipuli maistuu varmaan  vielä monessakin ruoassa.


No mitähän tästä opimme? Ruoalla voi ja pitääkin välillä leikitellä, ettei syöminen menisi liian totiseksi touhuksi. Terveellinen itsetehty leipä on sitäpaitsi aina hyvää!

Aulangon kylpylän taide ilahduttaa! Valoisa, siisti ja mieluisa kuntoutuspaikka sopii myös rentoutumiseen. 
Kiitän sinua taas kerran lämpöisesti siitä, että käytit aikaasi blogini lukemiseen. Tiedätkö, että pidän siitä kovasti! Ilman lukijoitani blogin kirjoittaminen olisi paljon ikävämpää ajanvietettä. Kunpa vielä saisin välillä ihan pienenpienen kommentin siitä, oletko koskaan onnistunut tekemään ohjeillani kelvollista suuhunpantavaa! 😘
Tuosta toiveestani ei tarvitse ottaa paineita, ilahdutat blogin kirjoittajaa lukemalla blogiani. Kiitos sinulle siitä! ❤ 

2 kommenttia:

  1. Voi että nuo sinun leipäsi ovat aina niin herkullisen näköisiä. Voi kun ehtisi joskus itsekin leipiä leipomaan, ja niillä jopa leikittelemään 😉👍 Täällä on muuten kaunein ruska miesmuistiin. Olosuhteet ovat tänä kesänä olleet suotuisat ruskan kehittymistä ajatellen 🍁🍂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, lämmin kiitoksen! 💖
      "Taikinaterapia"on niin rentouttavaa, että en malta olla leipomatta. Juureen leipominen on vielä uutta ja siksi hurjan motivoivaa!😁
      Haaveeksi jäi meidän toive päästä katsomaan Lapin ruskaa. Ehkä sitten ensi vuonna! 🍁 Nauttikaa meidänkin puolesta loistavasta ruskasta!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.