Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 11. syyskuuta 2018

Mitä maukkaimmat sämpylät ilman hiivaa


Saattaa olla, että 'mopo karkaa käsistäni' innostuttuani oikein toden teolla jostakin asiasta. Heinäkuun helteistä lähtien ihan ikioma leipäjuureni on kannustanut minua toinen toistaan merkillisimpiin yrityksiin. Tehdäpäs sisältä kuohkeita ja pinnalta rapeita sämpylöitä ilman hiivaa! Onko siinä mitään järkeä? Joka tapauksessa Suomessa vietetään Leipäviikkoa 10. - 16.9.2018. 


'Yrittänyttä ei laiteta', olen tuumannut aiemminkin. Nyt eletään hävikin vastaista viikkoa ja olen yksi tuon aatteen innokkaimpia kannattajia. Kuulin eilen tv:stä, että kotitalouksien suuri osa hävikistä koostuu ylijäämäruoan roskiin heittämisestä. Miten se on mahdollista? tai siis tottakai se on mahdollista omassakin taloudessa, mutta äärimmäisen harvinaista. Olen sen ajan lapsi, jolle opetettiin varhain, että mitään ruokaa ei saa heittää pois. Tuota äidin opetusta olen pyrkinyt noudattamaan.

Taikina on kohonnut yön aikana lähes kaksinkertaiseksi alkuperäisestä. Hyvälle näyttää! 👌

Tässä näkyy hienosti, kuinka taikina oli kohonnut jääkaapissa sopivassa lämpötilassa eli + 4 asteessa.

Taikina oli niin helposti muotoiltavaa, että kaulinta ei tarvinnut ottaa esille. 

Taikinan taittelua leipomisvaiheessa. Taikinaa käännetään päällekkäin molempiin suuntiin ja taputellaan välillä tasaiseksi. Ja taas taitellaan...

Levittelin taikinan käsin muotoillen levyksi ja pyöritin siemenien päällä 'pötköksi'. 
Kerroin jo edellisessä postauksessani, että juureen valmistetun leipomuksen ohje ei ehkä kiinnosta niitä, joilta tuo ihmejuuri puuttuu. Ihan samaan lopputulokseen ei pääse hiivalla leivottujen sämpylöiden kanssa, mutta aika lähelle kuitenkin. Voit siis lisätä vain ohjeeseeni 1 pkt tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa. Nämä sämpylät ovat mielestäni joka tapauksessa terveellisiä ja oikein maukkaita. Sitä paitsi; Leipominen on taloudellista eikä tule ruokahävikkiä. Vai oletko kuullut, että itsetehtyjä sämpylöitä heitetään roskiin? Haluan samalla kannustaa juuri nyt leipäjuuren tekoon empiviä ryhtymään tuumasta toimeen. Jos minä onnistuin, se onnistuu myös sinulta. 👍 



Aineet ja ohjeet 10 - 12 itsetehtyyn sämpylään (talousvaaka on lähes pakollinen tässä)

100 g leipäjuurta (tai 1 dl vettä+1 pkt hiivaa)
350 - 400 g haaleaa vettä
450 g puolikarkeita vehnäjauhoja (minulla 2/3 osaa vehnäjauhoja, loput spelttijauhoja ja gluteenittomia kaurajauhoja)
n. 1 dl kauraleseitä
50 g kokojyvävehnäjauhoja tai grahamjauhoja
2 tl hunajaa

2 tl suolaa (lisätään tekeytymisen jälkeen, n. 30 min)
n. 2 rkl öljyä

Halutessasi sämpylöiden sisälle n. 2 dl rouhittuja pähkinöitä (pistaaseja ja saksanpähkinöitä minulla)

Pinnalle kuorittuja auringonkukan siemeniä tms


  1. Lainaa tai osta Eliisa Kuuselan kirja 'Leipävallankumous', mikäli haluat perusteelliset ohjeet. Omat ohjeeni ovat hieman kirjasta poikkeavia.
  2. Tee emojuuresta leipäjuuri = 2 tl emojuurta ja 40 g sekä vettä että vehnäjauhoja. Anna sen 'kypsyä' huoneenlämmössä n. 12 h.
  3. Sekoita taikina yhdistämällä sämpylän aineet lukuun ottamatta suolaa ja öljyä.
  4. Anna taikinan tekeytyä puoli tuntia (=autolyysi) ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi koneella tai käsin. (yleiskoneen pienimmällä teholla 4 min ja 2 min seur teholla) Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy ja alusta vielä muutama hetki.
  5. Laita taikina öljyttyyn laatikkoon tai kulhoon ja kohota taikinaa huoneenlämmössä n. 4 h. / Itse kohotin yön yli jääkaapissa kannella suljetussa astiassa.
  6. Taittele taikinaa vähintään 3 kertaa ensimmäisen tunnin aikana. 
  7. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle, taputtele levyksi ja taittele ainakin kertaalleen ja jätä 'palloksi'. Jätä ns tasolepoon vähintään ½ h ajaksi.
  8. Taputtele / kaulitse tarvittaessa taikina levyksi ja ripottele halutessasi pähkinät kauttaaltaan levyn pinnalle.
  9. Rullaa taikina pötköksi (halutessasi siementen päällä) ja jätä n. ½ h liinan alle kohoamaan.
  10. Paloittele taikina n. 10 - 15 osaan sen mukaan, kuinka isoja sämpylöitä haluat.
  11. Laita uuni kuumenemaan 200-220 ast. (Kuumaa vettä sisältävä astia uunin pohjalla tekee sämpylöistä rapeita.)
  12. Kohotin itse vielä sämpylöitä n. 30 min ja paistoin n. 210 ast / 22 min uunin keskitasolla. Seuraa paistopintaa ja koputtele pohjasta (jos kumisee, ovat kypsiä), koska on vaikea antaa tarkkaa paistoaikaa. Uunit ovat erilaisia.
(Voitelin itse sämpylät seoksella, jossa oli vettä ja hieman vaahterasiirappia. Toivoin, että pinnasta tulisi näin kauniimman ruskeaa ja rapeaa. Ehkäpä tulikin! ❤)

Ei grammaakaan hiivaa ja silti näin kuohkeaa ja ilmavaa. Emojuureni on 'topakka likka'.



Aamulla tuli hieman kiire, vaikka heräsin jo kuudelta. Piti ehtiä golfkentälle klo 9, vaikka olisi tehnyt mieli jäädä herkuttelemaan toisellakin sämpylällä. Oi joi, että nämä olivat hyviä. Juuri sopivan pehmoisia sisältä ja rapsakan maukkaita pinnalta.  




Tänään liitän loppukuviksi pari Minean ottamaa luontotaidekuvaa! Ihania kuvia on 9-vuotias reipas tyttö osannut näpätä. Kiitos paljon Minea luvastasi laittaa nämä blogiini! 💖 Syksyn värit alkavat näkyä luonnossa. Nyt on juuri oikea aika mennä metsäkävelylle, ellet ole jo ehtinytkin sitä tehdä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle, joka kävit lukemassa tämän sämpyläpostaukseni. Kunpa voisin jakaa leipäjuurtani teille lukijoilleni! Mutta taas; Itsetehty leipäjuuri on SE JUTTU  ja antaa paljon iloa ja onnistumisen tunteita tekijälleen. Ehkäpä sinäkin innostut jonakin päivänä ja juuri silloin kun tunnet siihen riittävää paloa.

Taivas näytti näin kauniille tänä aamuna 'kukonlaulun' aikaan, kun hain aamupostin laatikosta.
P.S. Leipäjuuren tekoon suositellaan käyttämään tuoreita ja mielellään Luomu-vehnäjauhoja. Olen käyttänyt viime aikoina näitä Liperin myllyn jauhoja. Näitä löytyy ainakin S-marketista ja todennäköisesti monesta muustakin monipuolisesti varustellusta kaupasta.


5 kommenttia:

  1. Ei vitsit näitä sun leipäkuvia!!
    Kyllä munki pitää nyt vaan tarttua tuumasta toimeen ja ottaa se leipäjuuri -kirja tuohon esiin. Ensin pitäis vaan löytää jostain laadukkaita luomujauhoja. Mitä jauhoja sinä näissä käytät / mitä suosittelet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 👍Kuulostaa jo lupaavalle. Leipäjuuren teossa on tosiaan ihan alkuun käytettävillä jauhoilla merkitys. Ennen oli vain luomujauhoja, mutta tänä päivänä täysin puhtaita saa hakea. Ostaisin suoraan myllyltä, jos lähistöltä löytyisi sellainen. Tosin noilla kuvan jauhoilla on tullut ihan onnistuneita leipomuksia. 😋
      Voi että! Olisi kyllä hienoa kuulla kokemuksiasi. Tsemppiää!👋💖

      Poista
  2. Onpahan mahtavan näköinen taikina ja voi miten kuohkeat ja kauniit sämpylät! Ihan kuola valuu noita katsellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko myöntää, että ilman hiivaa leivotut leivät ym ovat hurmanneet meidätkin. Parasta kaikessa, että se ei ole niin vaikeaa kuin ennen luulin. Aikaa pitää toki varata kohotuksiin. Lämmin kiitos kommentistasi Päde!😊

      Poista
    2. Sorry! Siis tietenkin Pätsy eikä Päde! 😙 nukkumatti jo huhuilee! 😂

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.