Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Pullataikinasta parhaat omena- ja puolukkapiirakat

Kirpeänmakean puolukan alla maistuu ihanan vaniljainen tuorejuusto. Pullataikina pohjalla on täydellisen makuelämyksen varmistaja.
Olen suunnitellut tätä leivonnaista siitä lähtien, kun sain oman hyvin toimivan leipäjuureni kesällä valmiiksi. Hiivaton leivonta on paljon ihanampaa, mitä olin koskaan uskonutkaan. Noin 10 onnistuneen leipätaikinan jälkeen uskalsin vihdoin kokeilla pullataikinaa. Ja voi pojat ja tytöt myös! Se onnistui ihan käsittämättömän hyvin. 


Pieni pyöreä marjapiirakka pullataikinapohjalla on suurta herkkuani. Aiemmat kokeilut eivät ole aina onnistuneet, sillä hillo tahtoo pursuta uunissa piirakan reunojen yli. Hiivalla kohotettu taikina ei toimi samalla tavalla kuin juureen leivottu. Ilman perunajauhoja tai mitään 'taikoja' itse tehty puolukkahillo pysyi aika kivasti omassa kolossaan. Omenakompotin kanssa tätä pelkoa ei ollut alunperinkään.

Piirakoiden pohjat paistuivat riittävän kypsiksi ja täytteet eivät pursuneet yli. Syystäkin olin tyytyväinen. 


Nyt taisi tulla parhaat koskaan leipomani marja- ja omenapiirakat pullataikinasta.

Vähän lämmin, äskettäin uunista tullut omenakompotti-juustopiirakka maistui ihan taivaallisen ihanalle!
Pohjan paistuminen onnistui yllättävän mukavasti paistaessani piirakat uunin keskitasolla hieman yli 200 ast lämmössä. En tiedä oliko tässä ensikertalaisen tuuria vai ovatko nämä vaaleaan leipäjuureen tehdyt pullat oikeasti näin helposti onnistuvia.




Tiedän, että monella blogini lukijalla ei ole kotona tuota toimivaa leipäjuurta, mutta laitan silti ohjeen blogiini. Tottakai näitä iki-ihania herkkupiirakoita voi leipoa ihan tavallisesta pullataikinasta. Mansikkaheinä-blogista löytyy 13 pullataikinapostausta, joten on valinnanvaraa. Tämänkertainen taikina ei ollut pehmeimmästä päästä, mutta ainakin näiden täytteiden kanssa oikein passelia.


Vaniljainen tuorejuustokerros hillon alla antoi piirakoille mukavasti mehevyyttä, joten suosittelen sen lisäämistä. Tavallinen pullataikina on pehmempää, joten se ei ehkä niinkään kaipaa juustolisää.


Ostin viime viikolla sangolliset mustikkaa ja puolukkaa kuukausimarkkinoilta. Puolukoista tehty kotitekoinen hillo sopii moneen tarkoitukseen; jogurttiin, jälkiruokiin, monen ruoan lisukkeeksi ja ihan sellaisenaan. Tein hilloni Dan Sukker Hillo-marmeladisokerin  laatikon ohjeen mukaan.


Omenakompottini tein naapurin antamista omenista. Pilkotut omenat kuullotetaan sokerissa ja tilkassa likööriä tai jotakin vahvempaa juomaa. Mausteeksi sopii kaneli ja vanilja. Samantyyppisiä ohjeita löytyy helposti netistä.




Valmistin tälläkin kertaa pullataikinani yleiskoneen leivontakulhossa. Käsin vaivaaminen tuntuu raskaalle ja konehan tekee joka tapuksessa saman tehokkaammin. Kymmenen minuutin vaivaaminen sujuu koneelta kuin 'tanssi'.


Juureen leivotut pullat, leivät ja muut herkut eivät ole hätäisen hommaa. Taikinan aloittamisen ja valmiin tuotteen puraisun välissä kului aikaa yli vrk. Kannatti silti, sillä lopputulos oli vaivansa arvoinen. Tekeminen itsessään ei ollut työlästä tai vaikeaa, mutta kohottamisiin saa varata runsaasti tunteja. "Hiljaa hyvä tulee!"  -sanonta sopii postaukseeni nyt paremmin kuin hyvin. "Hyvää kannattaa odottaa!" lienee vieläkin osuvammin sanottu!

Huom! Valmiin taikinan voi kohottaa nopeammin huoneenlämmössä eli 3-4 tunnissa! 


Pienet omena- ja marjapiirakat juureen tehdystä pullataikinasta (12 kpl)

Taikina 
(Leipävällankumous kirjan ja oman kokemuksen pohjalta)


100 g virkeää vehnäjuurta
250 g kädenlämpöistä täysmaitoa (kaurakermaa minulla)
1 tl suolaa
1-2 tl kardemummaa
1 kananmuna
100 g sokeria
n.350 g Luomu vehnäjauhoja (n. 5-6 dl)
n. 200 g (n. 3 dl) spelttijauhoja tms kokojyväjauhoja halutessasi
80 g pehmeää voita

(tarkistin jauhojen määrän, alkuperäisessä ohjeessa niitä oli liian vähän)

Voiteluun kananmunan keltuainen ja raesokeria

Täyte


½ dl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)

1 dl maitoa
1 kananmunan valkuainen
1 rasia maustamatonta tuorejuustoa
  • Sekoita vaniljakreemijauhe maitoon ja anna tekeytyä muutama min.
  • Lisää tuorejuusto ja valkuainen. Sekoita kaikki aineet sileäksi täytteeksi.
Päälle

n. 4 dl puolukkahilloa ja n. 3 dl omenakompottia

Juureentehdyn taikinan vaiheet
  1. Sekoita yleiskoneen kulhossa kaikki taikinan aineet paitsi voi. Älä laita kaikkia jauhoja kerralla. Lisää tai vähennä niitä tarpeen mukaan. 
  2. Anna taikinan tekeytyä tunnin ajan.
  3. Lisää voi ja anna koneen käydä hiljaisella teholla n. 10 min ajan.
  4. Peitä kulho liinalla ja jätä taikina kohoamaan jääkaappiin n. 10 tunniksi. (Kirjan ohjeella kohotetaan 2 h huoneenlämmössä ja siirretään sitten jääkaappiin n. 1 h ajaksi.)
  5. Ota taikina jääkaapista, jaa runsaasti jauhotetulla leivinalustalla 12 osaan ja pyörittele pikkupulliksi. (taikinaa oli n. 100 g/pulla)
  6. Kohota pullia ensin n. 10 tuntia jääkaapissa ja sitten n. 1h huoneenlämmössä. (Kirjan mukaan 10-14 tuntia, kunnes ne ovat kohonneet kaksinkertaisiksi.) Hyvä konsti on kohottaa pullat uunissa, jonka pohjalla on astia, jossa ½ l kiehuvaa vettä.
  7. Laita uuni kuumenemaan n. 210 asteeseen.
  8. Nosta kohonneet pullat leivinpaperoidulle pellille ja paina esim jauhotetulla juomalasin pohjalla 'kolo' pullien keskelle.
  9. Annostele täytettä ja hilloa/kompottia täytteen päälle.
  10. Voitele piirakoiden reunat kananmunan keltuaisella ja ripottele raesokeria päälle.
  11. Paista piirakat n. 210 ast / n. 13-16 min (oman uunin mukaan) keskitasolla.
Juureen tehty pullataikina sopii mielestäni täydellisen hyvin pienten marjapiirakoiden pohjaksi. Emme osanneet Miehen kanssa kuin huokailla herkun makua. Kumpikaan ei osannut päättää, kummat piirakat olivat enemmän omaan makuun. Molemmat maistuivat niin hyvälle, että paremmaksi on enää vaikea laittaa. Loput oli pakko laittaa vikkelästi pakastimeen! Sopivalla hetkellä niitä on kiva sulattaa ja lämmittää hiukan mikrossa makeannälkään tai kahvileiväksi.



Ihanan viikonlopun lähetessä loppuaan on kiva muistella viime päivien tapahtumia. Olen saanut perjantaina tietää, että tekonivelpolveani ei tarvitse leikata uudelleen. Kivut tulevat ja menevät ja sen kanssa on opittava elämään. Jospa ne jonakin päivänä loppuisivat kokonaan. Nyt golfasin kolmena peräkkäisenä päivänä. En voi kieltää, etteikö se olisi ottanut aika tavalla voimille. Tuntee ainakin olevansa taas vedossa ja aikaa jää sopivasti kokkailuille ja blogin postaamiselle.  Ihan hyvä, että on tekemistä.


Torstaiaamun kaunis usvanäkymä muuttui pian kuvien ottamisen jälkeen kauniiksi syyskesän auringonpaisteeksi. On meillä ollut kaikkien aikojen kesä ja syyskesä! 👍☀


Lämpöinen kiitokseni jälleen kerran juuri sinulle, joka luet tätä postaustani! 😍 Toivotan sinulle oikein hyvää viikonlopun jatkoa ja vielä parempaa tulevaa viikkoa!
Ilman sinua tämän blogin kirjoittaminen olisi turhaa. Toivon kovasti, että löydät täältä jonakin päivänä inspiraation tai ohjeen omiin kokkauksiisi! Halihalihali ja heihei seuraavaan kertaan!👋😘

4 kommenttia:

  1. Hain kirjastosta jo lainaan tuon suosittelemasi Leipävallankumous -kirjan. Nyt ei muuta kuin juurentekopuuhiin!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, että se löytyy jo kirjastosta. Olen "hullaantunut" hiivattomaan leivontaan ja toivon sinulle myös myönteisiä kokemuksia. Juuri alulle ja viikon päästä voi jo testata. 👍
      Nyt yksi juuriannos on pakasteessa odottamassa testiä. Jääkaapin kaksi emojuurta ovat virkeitä ja toimivia. Sateisena, pimeänä syysiltana uunista tulviva leivän tuoksu palkitsee vaivannäön! 😁 Tsemppiä!

      Poista
  2. Mä oon kerran yrittänyt tehdä juurta, epäonnistuin ja lannistuin 🙈😂 Ehkä vielä joskus kokeilen uudestaan! Pulla leivottuna juureen kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, nää sun pullat on myös ihan älyttömän hyvännäkösiä!! 😍👌🏻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos paljon! En liioittele tosiaan yhtään kehuessani niitä, olivat herkullisia.
      Minullakin eka yritys epäonnistui, mutta kesähelteen aikana sain tosi onnistuneen emojuuren. Suosittelen kyllä yrittämään uudelleen! Olet niin taitava leipomaan, että varmasti onnistuu. 👍
      Mielenkiintoista, jopa jännittävää touhua tämä juurileivonta. 🤔 Kivaa tätä viikkoa sinulle! 🍁🌻🍄

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.