Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 14. syyskuuta 2018

Toinen hyvä lounaskokonaisuus

Mustakaali on tämän salaattilautasen uutuus. Öljy-suolahoidolla se herkullistuu todella paljon.
Monipuolista salaattia, sekasienikeittoa itsetehtyjen sämpylöiden kanssa ja jälkkäriksi pannaria omenahillolla. Miltäs tuo ruokakokonaisuus kuulostaisi? 


Kävin viikonlopun jälkeen tekemässä pikakierroksen kotimme lähellä olevassa metsässä ajatuksella, että jospa löytyisi muutama sieni. Löytyihän niitä enemmänkin kuin muutama ja osa ihan lempisieniäni. Haperoita, tatteja, kehnäsieniä ja muutama kantarelli komeili korini pohjalla. 

Öljy, sitruunamehu ja laadukas sormisuola tekivät tehtävänsä. Tätä oli vähän, mutta oli hyvää!
Tatticarpaccio alkoi kiinnostaa nähdessäni sanan Hannan soppa -blogissa. Löysin yhden uskomattoman kauniin ja puhtaan tatin ja halusin kokeilla, mille maistuu 'raaka' tatti. Oma tattini oli jo ehtinyt hieman kuivua, koska pidin sitä viipaloituna uunin jälkilämmössä. Jos löydän täysin puhtaita herkkutatteja tulevana viikonloppuna, teen samaa erilaista herkkua uudelleen. Tästä riitti vain koristeeksi Miehen ja omalle sienikeittolautaselle.


Salaatti ja keitto saivat vatsamme niin täyteen, että jälkiruokaan piti pitää pieni tauko. Gluteeniton banaanipannari paistui ruokailumme aikana uunissa. Se oli vielä sopivan lämpöistä päästessämme jälkiruokaan saakka. Itsetehty uuniomenahillo ja muutama jäinen vadelma sekä tuore et mustikat tuntuivat terveelliselle herkulla pannarin kanssa. 



Annin hillo-ohje on erinomainen. Omani valmistui aika paljon pienemmällä sokerimäärällä, mutta lisäsin muutaman siivun voita omenalohkojen päälle. Muistin tämän äitini vinkin, koska se antaa hyvän maun, värin ja kiillon valmiiseen hilloon. 


Uuniomenahillon valmistaminen on Annin Uunissa -blogin ansiota. Samalla kun siivosin sieniä terassilla, uunissa kypsyi kerrassaan ihanaa hilloa viimeisistä naapurilta saamistani omenista. Kiitokset Annille ihanasta hillovinkistä tulevat siis tässä! 💕


Kuivatut omenat on oma "salainen aseeni" itsetehtyyn granolaan tai pieneen mutustelunälkään. Nämä ovat sitä paitsi terveellistä herkuteltavaa!


Olin jo poistamassa näitä kuvia puhelimestani, koska sinne tulee koko ajan uusia. Jospa tästä olisi kuitenkin vinkkiä viikonlopun ruokalistan suunnitteluun blogissani piipahtavalle. Tämä lounas onnistuu, vaikka sienestys ei onnistuisikaan. Kaupan herkkusienet ja toripöytien runsas sienitarjonta ovat tänä syksynä ylenpalttista. 

Näistä sienistä (n. 1 l) tuli sekä sienikeittoa että makua makaronilaatikkooni.


Pieni vinkki jälleen kerran. Kiireessä ei kannata napata "maitolitraa" kaupan hyllyltä. Minulle sattui melkoinen moka, kun luulin ostaneeni kauramaitoa ja ostinkin kermaa. Osaan toki ruotsia, mutta sana GRÄDDE ei sattunut kiireessä silmiini. Eipä mittään! Saimme oikein herkullista sienillä ja kermalla rikastettua makaronilaatikkoa ja vieläkin herkullisempaa sienikeittoa keskellä viikkoa.

Purjosipuli sopii todella hyvin paistettujen sienien sekaan. Sen maku on pehmeä ja miellyttävä.

Puolukkahillo on käsittämättömän hyvää myös sienimakaronilaatikon kanssa.
Nyt on sitten pakko yrittää sulatella kaloreita liikkumalla entistä ahkerammin.  Tänään lähdemme ystävien kanssa katsastamaan golfkentän kunnon naapurikaupungissa Tampereella. Onneksi jalkani on kuntoutunut edelleen ja liikkuminen sekä luonnossa että golfkentillä onnistuu ilman jatkuvaa kipua. Kyllä tuntuu hyvälle! 

Kuvassa pilkottava mustakaali on superterveellinen uutuussalaatti. 
Ihanaa, herkullista ja kaikin tavoin onnistunutta viikonloppua sinulle! Toivottavasti sää pysyy vielä muutaman päivän lämpöisenä ja halukkaat pääsevät sienestämään. Rouskut alkavat olla parhaimmillaan, vaikka omien suosikkisienieni eli haperoiden aika taitaa olla ohi. Niitä on ollut paljon, enkä ole keksinyt hyvää tapaa säilöä niitä. Suosittelen kaikille sienistä tykkääville haperoiden ottamista omaan koriin!
P.S. Jos hyvänmakuinen ja helppo makaronilaatikko kiinnostaa sinua, kannattaa klikata tätä linkkiä!

4 kommenttia:

  1. Voi miten kauniit tattikoristeet keitossanne onkaan! Hyvä vinkki myös nuo sienet makaronilaatikossa. Laitoitko pelkästään sieniä, vai jauhelihaa ja sieniä? Olen melkein kade sinun sienisadostasi. Täällä on näkyvissä vain kärpässieniä, mutta ymmärrettävästi jätän ne rauhaan. Tietysti saattaisi auttaa asiaa, jos lähtisi pihaa pidemmälle sieniä katselemaan. Mutta eihän sitä koskaan voi tietää, vaikka pihan sienien joukossa olisi esim. matsutakea ;) Takapihalta alkavassa mäntymetsikössä on niille kaiketi loistavat olosuhteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kyseinen tatti oli pieni ja oikea söpöläinen. Oli melkein sääli tehdä siitä carpacciota. Noin puolet kulhossa olevista sienistä meni keittoon. Purjon, kaurakerman ja mausteiden kanssa siitä tuli todella herkullista keittoa. Makaronilaatikkoon tuli 400 g broilerin jauhelihaa ja loput löytämistäni sienistä.
      Onpa harmi, ettei siellä kasva hyviä ruokasieniä! 🤔 Täytynee tyytyä kaupan tarjontaan tai hakea ahkerasti sitä matsutakea. 😂
      Leppoisaa loppuviikonloppua sinne! 🍁🏌

      Poista
  2. Herkullisia ruokia ja kauniita kuvia. Sieniruoat ovat lemppareitani, harmi kyllä, että Saksassa asuessa tulee harvemmin syötyä. Mutta aina silloin tällöin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti paljon! Olipa kiva saada sinut vastavierailulle!
      Meillä kulkee kuivatut tatit ja suppikset mukana pidemmillä ulkomaanreissuilla. Ne ovatkin ainoat ruokatarvikkeet, mitä pakataan matkatavaroihin, koska niitä ei löydy periltä.
      Ihania, kauniita syyspäiviä sinulle ja perheellesi! 🎃🍁🌻

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.