Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 22. tammikuuta 2019

Maxin kaloista maksimaalinen makunautinto ja Salsa Verde kastike


Hmm..namnam! Syötiin Miehen kanssa ruokaa, jonka jokaista suupalaa teki mieli pitkittää ja nautiskella lähes silmät suljettuina. Olen tehnyt elämäni aikana paljon  ihan onnistunutta kalaruokaa. Mikä siis teki tästä ateriasta niin erinomaisen? Nieriäfile, jonka sain reseptikilpailun palkintona Kauklahden Herkkukadun Maxin Kalasta oli extratuoretta ja täydellisesti fileoitu. 


Mietin jonkun aikaa reseptiä nieriälle, mutta päädyin sittenkin uunivalmistukseen. Ei tehnyt mieli paistaa täydellistä kalaa rasvassa eikä edes valmistaa savustaen, jotta kalan oma maku pääsee oikeuksiinsa.  En epäile hetkeäkään, etteikö tästä fileestä olisi saanut maukasta ruokaa monellakin eri tavalla. Täytyykin muistaa välillä valita lohen tilalle nieriää! Nieriä on arvostettu kala! (Klikkaa, jos haluat lisätietoa!)

Tästä sardiinirasiasta riitti kastikkeen lisäksi 2 filettä lautasillekin. 
Etsin turhaan omasta blogistani Salsa Verde kastikkeen reseptiä. Luulin kirjoittaneeni sen blogiini, koska teen sitä aika usein. Yrtit saattavat vaihdella sen mukaan, mitä kotoa sattuu löytymään, mutta muuten kastikkeen aineet pysyvät samoina. Tällä kertaa myös kalan lisäke kaipasi 'potkua' salsa verdestä. 

Kastikkeen lisääminen omaan annokseen helpottuu pienten 'ammeiden' ansiosta. Molemmille omat!
Salsa Verde kastike (valmista kastiketta n. 2 dl)

reilusti (n. 3-4 dl tai punttia) tuoreyrttejä hieman pilkottuna
½ sitruunan mehu + kuoriraaste (hyvin pesty sitruuna)
4-5 kpl öljyyn säilöttyjä sardiineja
2 rkl kapriksia (ei varrellisia)
1-2 valkosipulin kynttä (jos tykkäät)
ripaus mustapippuria
(suolaa lopussa, jos tarvitsee)
1-1½ dl hyvää oliiviöljyä
  • Kuori ja pilko hieman valkosipuleita. Pese sitruuna huolella ja raasta kuori sekä purista mehu. Mittaa muutkin aineet tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen leikkurikulhoon.
  • Surauta aineet tasaiseksi tahnaksi. Halutessasi juoksevampaa kastiketta, lisää öljyä. Tein tällä kertaa aika jämäkkää kastiketta.
Yrteiksi sopivat kaikki kalan ja pastan kanssa sopiva vihreä (verde). Meillä oli tällä kertaa basilikaa, lehtipersiljaa, korianteria ja ruohosipulia.
Etsiessäni varmuuden vuoksi salsa verden reseptiä netistä huomasin, että monissa ohjeissa kalana oli käytetty anjovista. Tykkään kovasti anjoviksesta perunan kanssa, mutta tähän kastikkeeseen se saattaa antaa turhan voimakkaan maun.


K--Supermarket Kauklahden lahjoittamista tuotteista uudentyyppinen pasta kiinnosti kovasti! Monia muitakin herkkuja tulee vilahtelemaan jatkossa postauksissani! 


Sain palkinnoksi uudentyyppistä pastaa. Yleensä kalaruoka saa kaverikseen perunaa ja uunijuureksia, mutta kaikkea voi testata.
Tykättiin kokonaisuudesta!


Uunissa valmistettu nieriäfile 

n. 600 g painoinen nieriäfile
n. 2 tl sormisuolaa tai hienoa merisuolaa
mustapippuria
(½ dl dukkah-maustetta halutessasi)
½ sitruuna ohuina viipaleina
purjoviipaleita, suolaa ja öljyä kalan kylkeen
  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja ota nieriäfile huoneenlämpöön n. 15 min ennen uuniinmenoa. Kuivaa kalan pinta talouspaperilla.
  • Aseta nieriä nahkapuoli alaspäin uunivuokaan ja mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi dukkah-mausteella.
  • Leikkaa hyvin pestystä sitruunasta ohuita viipaleita ja asettele ne fileen pinnalle.
  • Pese ja viipaloi purjo (n. 15 cm pala) kalan kylkeen, mausta ja valuta hiukan öljyä pinnalle. Kääntele purjoviipaleita muutaman kerran kypsymisen aikana!!
  • Laita vuoka uuniin keskitasolle n. 20 min ajaksi. Ota pieni koepala fileen paksuimmasta kohdasta ja varmista sen kypsyys maistamalla. Älä pidä kalaa liian kauan uunissa, ettei se kuivu!
Me ehdimme tehdä muut ateriamme ainekset lähes valmiiksi sillä aikaa, kun kala köllötteli uunissa. Muutama vinkki vielä kalan kanssa tarjottuun pastaan.


Keitin pastaa pari min vähemmän, mitä laatikon ohjeessa sanottiin. Kaadoin keidinveden pois ja lisäsin ½ dl kuohukermaa sekä n. 2 rkl voita pastan sekaan. Pyöräytin sekaisin ja jätin pastan hetkeksi kattilaan maustumaan liedelle, josta olin sammuttanut lämmön. Kumpikin valutteli omaan pasta-annokseensa sopivan määrän salsaverdeä.


Aterialle syntyi aika ihana lisälisuke hetken mielijohteesta. Koska olin harkinnut myös savustettua nieriää, jäin hieman kaipaamaan mietoa savun makua ruokaan. Siivuttelin yhden porkkanan ja palsternakan kuorima'lipsuttelimellani' ja maustoin siivut öljyllä, suolalla ja muutamalla pisaralla Poppamiehen jalosavua. Ne kypsyivät uunissa juuri sopivan rapsakoiksi n. 10 minuutissa välillä käännellen.

Kasvisvoileipäkakusta nappaamani palsternakkakukkanen kypsyi kauniisti nieriäfileen kanssa.
Olihan tämä juhlaruokaa sunnuntaina! Juhlan aiheena oli voittamani reseptikilpailun palkinto! Pari lasillista erittäin kuivaa kuohuviiniä oli täydellinen ruokajuoma tällä kertaa!

Sitten vielä muutama kuva muistakin Maxin Kalan tuotteista! Eikös näytä hyvälle?

Jokirapusalaatti on paahdetun ruisleivän päällä niin ihanaa, että pyörryttää! 😋👌

Eilen 'keventelimme' maukkaalla lohisalaatilla ja pastanlopuilla. 
Tänään jatkoimme herkuttelua! Lämminsavulohimousse syntyy hetkessä. Sen ehtii hyvin valmistaa sillä välin, kun pannari paistuu uunissa!

Raejuuston on tarkoitus hieman keventää tätä moussea! 😉
Savulohimousse suolaiselle pannarille

n. 120 g lämminsavulohta
n. 60 g tuorejuustoa (ruohosipuli- tai yrttimaustettua)
n. 1,2 dl creme fraichea
n. 1 dl raejuustoa
n. 1 dl ruohosipulisilppua
n. 2-3 rkl salsa verde kastiketta tms (sitruunapesto sopii myös)
ripaus suolaa, pippuria ja halutessasi chiliä sekä hiukan sitruunamehua
  • Muussaa hieman lohipalaa ja sekoita se muiden aineiden kanssa. Maistele ja mausta lisää tarvittaessa. 


Tällä kertaa syntyi kunnon vuoristopannaria. Linkistä löydät uunipellin kokoisen pannarin ohjeet.
Suolainen pannari (25x36 cm kokoiseen uunivuokaan)

5 dl kokomaitoa
3-4 kananmunaa (koosta riippuen)
1 tl suolaa
2(½) dl vehnäjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja

n. 2-4 rkl voita vuoan voiteluun/pohjalle

  • Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa ja vispaa muut aineet sekaan. (Taikina kupruilee paremmin pienemmällä jauhomäärällä.)
  • Laita uuni kuumenemaan 220 ast ja anna taikinan turvota n. 15 min
  • Kuumenna paistovuoka uunissa ja lisää siihen voi. Laita vuoka uuniin, kunnes voi on ruskistunut. (Ei kestä kauaa, seuraa vierestä, sillä voi palaa helposti)
  • Kaada taikina ruskistuneen voin päälle ja paista pannaria uunin alimmalla tasolla n. 20 min tai kunnes se on kupruillut ja ruskistunut kauniisti.
  • Irrota pannari heti kuumana pitkällä paistinlastalla irti pohjasta ja paloittele.


Ihana pannarin ja savukalamoussen maku suussani naputtelen nämä loppusanat tämänkertaiseen postaukseeni. Mikäli yksikin teistä lukijoista haluaa reseptit näihin, lupaan kirjoittaa ne myöhemmin. Nyt tuli kiire kuntoilemaan mässäilyjen jälkeen, pakko mennä... Mutta voin vakuuttaa, että kannattaa lähteä kauempaakin Kauklahteen Maxin kalaan, jos haluaa saada parasta kalaa! 👍👏🐟 Meillä kylmäsavulohi odottaa vielä pakkasessa. Vielä kerran tuhannet kiitoksemme Maxin Kalalle! 😊😋



Pitäkää itsenne lämpöisenä ystävät! Aamulla mittari näytti -22 ast., nyt vaan -14! On se hyvä, että saa välillä käyttää varta vasten hankittuja (vuosia sitten) lämpöisiä talvivaatteita! 😂

9 kommenttia:

  1. Ja täällä maksimaalinen mykistyminen noin upeasta ruoasta ja postauksesta! 👏👏👏
    Sinä olet kyllä todella taitava ja viitseliäs 👌😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kalaa ja The Kalaa! 😀 Tämä file oli jälkimmäistä! On se niin nautinnollista sekä laittaa että maistaa ruokaa hyvistä, tuoreista raaka-aineista. Tuo ruoka muuten valmistui lisäksi vikkelästi! 👍 Kiitos Päivi hyvänmielenkommentistasi! ❤️

      Poista
  2. Kiitos Leena tästä ihanasta postauksesta. Ja kyllä, toivon, että laitat pannarin ja savukalamoussen reseptit blogiisi!
    Blogistasi iloisena Hilkka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa saada näin kivaa palautetta, lämmin kiitos! 💗
      Kalaruoat ovat meidän mieleen ja niistä saa aika vähällä vaivalla herkullista ruokaa! Kalat ja sienet taitavat olla teidänkin suosikkeja! 🤗❤️ Terkkuja sinne!

      Poista
    2. Ai niin! Lisään reseptit illan mittaan..

      Poista
  3. Oijoi kun näyttää hyvältä! Minulle noiden kalaruokien tekeminen on pikkuisen haasteellista, kun en itse voi syödä kalaa niin ei pysty yhtään maistamaan miltä se ruoka maistuu. Hyvin on vielä kalaruuatkin perheeseen uponnut ja kaikki pitävätkin kovasti kalasta. Kesäisin tulee kalaa jonkun verran savustettua ja silloin ei kyllä mene kuin hetki kun pelkät ruodot on enää lautasella:) Pannukakku on kyllä ihan lempparia:) Ihanaa talvipäivää sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih hih, kuulostaa tutulle tuo savustetun kalan menekki. 😂 Onneksi sähkösavustimen käyttö onnistuu talvellakin. 👍
      Nieriäfileestä oli helppo 'loihtia' loistava ateria! 😋
      Pirtsakkaa pakkaspäivää sinne! ☃️

      Poista
  4. Onnittelut vielä kerran voitostasi ❤. Palkinto oli valtava ja kuinka sopiva ruokablokkaajalle, ihania kokkaushetkiä. Oli varmaan yllätys kun voittopalkinnon toivat kotiin henkilökohtaisesti, upeasti tehty. Kuten sinä myös, teit upeasti kun valmistit heille maistiaiset voitto reseptistä, olet aivan ihana. Mukavaa loppuviikkoa pienen pakkasen ja auringon kera.❤⛅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöinen kiitos siskoseni! ❤️
      Tällä viikolla on syöty ihania ruokia, vaikka kauppalasku on pienempi kuin aikoihin. 🤗
      Täällä on kylmää taas, mutta onneksi äärimmäisen kaunista. Nyt on valokuvaharrastajien unelmasää. 👌
      Leppoisaa lämpöistä päivää teille! ☀️🌤️

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.