Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 7. tammikuuta 2019

Ultrakevyttä keittoa ja vieläpä maukasta

Kevyt ja kauniin värinen kasviskeitto herättää ruokahalun, vaikka ei olisi nälkäkään!
Kesähelteillä ja talvipakkasilla keittoruoka maistuu tosi hyvälle, kylmänä kesällä ja kuumana talvella. Tottakai pöydässämme on muulloinkin kasvissosekeittoja. Syksyllä kasvikset ovat maukkaimmillaan, joten silloin pakastan edullisista kasviksista tehtyjä soseita. Tekee hyvää keventää välillä ja keittoruoka maistuu siksikin entistä paremmalle. Mieli ja keho hyväksyy kasvissosekeiton!  Silmiini sattui  tämä resepti pari päivää sitten ja jäi varmaankin alitajuntaani. Saattoi tosin olla tämä Nannen appelsiini-linssikeittokin. Teki mieli valmistaa jotakin samantyyppistä. Kippaan usein punaisia linssejä keittoihini niiden helppouden ja nopean kypsymisen johdosta. 


Tämä ruoka valmistui parissakymmenessä minuutissa. Söimme keittoa  lounaalla juustosämpylän kanssa ja illemmalle sellaisenaan, lämpöisenä iltapalana. Keitto yllätti maukkaudellaan, vaikka siihen ei tullut ollenkaan öljyä tai voita. Normaalisti kuullotan ainakin sipulit öljy-voiseoksessa. Appelsiinin kuoriraaste "eksyi" keittoon, koska lupasin tehdä tenniskentälle lähtevälle Miehelle smoothien hedelmistä. Hyödynsin appelsiinista sekä mehun että kuoren.


Tällä kertaa en tullut ottaneeksi kuvia kokkausvaiheessa. Mies alkoi ihmetellä, etten aikonut postata tätä ohjetta. No, mikä ettei! Helppo ja vähillä aineilla valmistuva keitto onnistuu toki ilman joka vaiheen kuviakin. Suolaisuuden, makeuden, hapokkuuden ja vieläpä karvauden balanssi eli tasapaino selviää vain maistelemalla ruokaa loppuvaiheessa. Meillä ihmisillä on niin omanlaiset makumieltymykset, että paras raati oman keiton maukkaudelle on omissa mukunystyröissä. Ne eivät pysty huijaamaan! Resepti on helppo, vaikka aineksia tuntuu olevan runsaasti.

Appelsiinimaustettua linssi-porkkana-kookoskeittoa (3-4 annosta)

1 prk (400 g) tomaattimurskaa (Mutti/Polda/hieno)
n.100g (8kpl) miniluumutomaatteja
4dl vettä+2 tl kasvisliemijauhetta (tai 1 kuutio/fondi)
1 dl (70 g) punaisia linssejä
2 salottisipulia tms sipulia 
2-10 valkosipulinkynttä (oman maun mukaan)
1-3 porkkanaa koosta riippuen (n. 100 g)
pala tuoretta inkivääriä (voi noukkia pois keitosta ennen soseuttamista)
n. 2 tl sitruunaruohotahnaa tai 1 tuore sitruunaruoho
2 dl kookosmaitoa (kevyttä halutessasi)
1½ tl suolaa (jos kasvisliemi suolatonta)
1 rkl Modenalaista balsamiviinietikkaa tms hapokkuutta
2 rkl Sweet chili saucea
1 rkl Miriniä (ei pakollinen)
1 appelsiinin kuoriraaste
tuoreyrttejä pinnalle halutessasi
  • Laita kattila levylle kuumenemaan, kippaa sinne tomaattimurska ja miniluumutomaatit. (Halutessasi tomaatit ilman kuoria, ne irtoavat helposti tekemällä niihin ristiviillot ja upottamalla hetkeksi kiehuvaan veteen.)
  • Lisää vesi ja kasvisliemijauhe (tai kuutio) ja linssit kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä.
  • Kuori ja pilko sipulit ja nakkaa ne kattilaan. 
  • Pese (kuori halutessasi) porkkana ja pilko se aika pieniksi paloiksi, laita keittoon.
  • Mausta keitto yllä olevilla mausteilla tai omilla suosikeillasi. Linssit ja porkkanat ehtivät kypsyä riittävästi sillä välin (n. 20 min), kun maistelet ja maustat keiton.  
  • Pese appelsiini hyvin kuuman veden ja juuresharjan avulla. Raasta kuori keittoon. 
  • Keiton voi syödä sellaisenaan tai surauttaa sosekeitoksi sauvasekoittimella. (Tein myös siemenettömön annoksen siivilän avulla.)
  • Tuoreet yrtit keiton pinnalla viimeistelevät ulkonäön, mutta eivät ole pakollisia.
Meillä on tapana maustaa tämäntyyppiset keitot siemenillä, fetalla, balsamicolla tai creme fraichella. Mikähän lienee ollut syynä, mutta kumpikaan ei tänään kaivannut lisämakua keittoon. Tämä oli hyvää sellaisenaan! Ja ennen kaikkea kevyttä ruokaa!


Liitän tämän postauksen loppukuviksi eilisen herkuttelun helmiä! Että maistui ihanalle, vaikka oli "toisten äitien tekemää" ruokaa. Sushista on pian tulossa omaa lempiruokaani. Ajito Sushi ravintolassa saa ihanaa ruokaa arkenä ja sunnuntaina!





Makeantahmea seesame riisipallo sweet chili saucella riitti minulle jälkkäriksi.  
Näillä eväillä täällä aloitellaan Loppiaisen jälkeistä elämää! Mitenkähän muualla?  Kiitos sinulle, että kiinnostuit tästä 'kevyestä postauksestani'. Ehkä tämä resepti innostaa sinua omiin kokeiluihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.