Lohiruoka maistuu hyvälle monella tapaa laitettuna. Usein kuvitellaan, että kalapyörykät ovat suuritöisiä ja mauttomia. Nyt on aika romuttaa tuo luulo! Söimme eilen erinomaisen maukasta kalaruokaa, joka valmistui nopeammin kuin itsekään uskoin. Savulohi taisi saada kilpailijan!
Romanesco kukkakaalin nuppu on raikkaan vihreä, kuin ensimmäinen viesti keväästä. "Siinä yhdistyvät kaunis ulkonäkö, pehmeän mieto maku, terveellisyys ja keveys" sanottiin netissä löytämässäni esittelytekstissä. Totta joka sana! Oli ihan pakko nostaa tämä viehättävä kasvislisäkeuutuus ostoskoriini! Lohipyöryköiden seuraan olisi tuskin mikään muu sopinut paremmin sekä makunsä että ulkonäkönsä puolesta.
Peruna sopii muodossa jos toisessakin kalaruoan lisäkkeeksi. Keitetyt perunat ovat yleensä onnistunut ratkaisu , mutta eilen meillä oli pientä juhlan tuntua ilmassa ja teki mieli kehitellä jotakin erikoisempaa. Maa-artisokka on juures, joka ei ole vielä koskaan aiheuttanut pettymystä. Oletteko muuten huomanneet, että muutaman vuoden aikana niiden koko on "kasvanut" kovasti. Nykyisin voi ostaa sileitä ja hyvälaatuisia maa-artisokkia, joista saa kypsennettäväksi muutakin kuin ryppyistä kuorta.
Jaksan harvemmin ryhtyä muussin tekoon, eilen teki mieli peruna-maa-artisokkapyrettä.
- 1/3 osa perunaa ja 2/3 osaa maa-artisokkaa paloitellaan ja keitetään kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
- Vesi kaadetaan pois ja palat maustetaan tilkalla kuohukermaa ja aidolla voilla.
- Ainekset ajetaan sileäksi pyreeksi sauvasekoittimella ja lisätään tarvittaessa suolaa.
Parsakaali kypsyi uunissa saman tien kuin romanesco-kukkakaalikin. Öljyä ja sormisuolaa pinnalle ennen uuniin (200 ast/n. 15 min) menoa. |
Lehtipersilja sekä korianteri sopivat makujensa puolesta remouladekastikkeeseen. |
Remouladekastike on osoittautunut joka kerta onnistuneeksi valinnaksi kalaruoalle. Että muutaman ainesosan yhdistäminen sopivassa suhteessa voikin muodostaa maistuvan ja kalaruoalle passelin kastikkeen! Ellet ole aiemmin tehnyt sitä itse, suosittelen viimeistään nyt kokeilemaan.
- 1-2 dl creme fraichea ja 1 dl majoneesia yhdistetään. Niiden sekaan annostellaan n. 2 rkl kurkkupikkelsiä, 1 tl makeaa sinappia, 1 tl hunajaa, 1 rkl pilkottuja kapriksia, ½ tl suolaa, nippu pilkottuja tuoreita yrttejä. Sekoitetaan kastikkeeksi.
Lohen paloittelu onnistuu parhaiten nahan ollessa paikoillaan. Lopussa palat irtoavat helposti, kun veitsi kulkee nahan ja paloitellun lohen välistä.
Leivitysaines kannattaa laittaa syvälle lautaselle. Muutaman kalapullan leivitys kerrallaan onnistuu heiluttelemalla lautasta puolelta toiselle.
Päähuomion veivät eilen kuitenkin nämä herkulliset kuvassa näkyvät dukkah-maustetut lohipyörykät. Tein Miehelle varmuuden vuoksi muutaman tavallisen korppujauhoilla leivitetyn pyörykän. Turhaan tein, sillä hänkin piti paljon enemmän uutuudestani. Onneksi valmistin jouluksi tosi ison annoksen dukkah-maustetta ja sitä oli vielä riittävästi purkissa jäljellä. Se oli säilynyt hyvin ja maistui tuoreen veroiselle.
Marinoidut sipulit ovat 'piste iin päälle' tälle lautaselle. |
Dukkahmaustettujen lohipyöryköiden ainekset ja ohjeet (n. 30 kpl)
n. 600 g lohifilettä (D-leikatusta kaikki ruodot on poistettu)
1 kananmuna
(1 keltuainen)
1 isohko (makea) sipuli tai kevätsipulia
pätkä purjosipulia
pala raastettua inkivääriä (n. 2 rkl)
2 tl sitruunaruohotahnaa (tai piparjuurta)
½ sitruunan mehu
1 rkl kalakastiketta (tai 2 tl suolaa)
(tarvittaessa 1 tl suolaa)
mustapippuria n. 1½ tl
1 dl korppujauhoja
reilu nippu tuoretta lehtipersiljaa ja/tai korianteria (jos pidät mausta)
Leivittämiseen n. 2 dl dukkah-maustetta tai vast määrä korppujauhoja
- Paloittele ruodoton lohifile ja laita n. 20 min pakastimeen. (ei pakollinen)
- Pilko hieman sipuleita, raasta inkivääri ja puhdista yrtit.
- Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen leikkurikulhoon ja kippaa sinne hieman jäähtyneet lohipalaset.
- Aja ainekset leikkurilla massaksi ja pyörittele siitä kostutetuin käsin aika pienikokoisia lohipullia. (Testaa riittävä suola paistamalla pari koepullaa paistinpannulla tässä vaiheessa)
- Pyörittele kalapullat dukkah-mausteessa ja nosta ne leivinpaperoituun vuokaan.
- Paista lohipullia 200 ast uunin keskitasolla n. 20 min. Käännä niitä puolivälissä.
Kalapullat maistuvat parhaiten heti tuoreeltaan lisäkkeiden ja kastikkeen kanssa. Loput voi hyvin pakastaa tai käyttää esim leivänpäällisinä. Me söimme näitä tänään lounaalla ja maku oli, jos mahdollista, eilistäkin parempi. Oli tekeytynyt ja maut tasoittuneet!
Eilen meillä oli hieman kiireinen aikataulu uimahalli-kuntosali- ja myöhemmin elokuvareissun takia. Olin jo vähällä luopua itsetehdystä ateriasta, mutta onneksi en luopunut. Oli hauska valmistaa yhdessä ruokaa! Nippa nappa tunnissa siitä, kun tulimme kotiin, saimme lautaset eteemme. Nautimme ruhtinaallisen herkullisen aterian kaikessa rauhassa ja ehdimme siistiä keittiönkin tiskeineen kaikkineen ennen elokuviin lähtöä. Tästä linkistä löydät ateriakokonaisuuden alkuperäisen reseptin!
Nuutinpäiväänhän se joulu taas loppu! Meillä poltellaan vielä kynttilöitä aamu- ja iltahämärissä. Ulos ripustetut valot saavat olla paikoillaan muutaman viikon piristämässä pimeitä iltoja. Onkohan muistikuvani oikea, että aurinko valaisee joka päivä 9 min kauemmin kuin edellisenä päivänä? Pimein aika on joka tapauksessa taas kerran ohi. ☀
Lupasin edellisessä postauksessani kertoa Parhaat Ruokablogit 1v reseptikisan lopputuloksen. Niinhän siinä sitten kävi, että te äänestitte kasvisvoileipäkakkuni kisan voittajaksi! 😀 Kunpa osaisin kertoa, kuinka hyvälle tuntuu, että piditte reseptistäni! 😘 Lämpöisistä lämpöisin kiitokseni teille!
Ilman sinua ei voitto olisi kohdannut minua! Arvostan paljon kaikkia muita ruokabloggaajia ja etenkin kaikkia heitä, jotka ottivat osaa reseptikilpailuun! 👍❤ Voittaminen ja palkinto olisi voinut osua kenen tahansa kohdalle. Tällä kertaa onni kohtasi minua! Aina kannattaa yrittää! opin tästä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle ja kiitos siitä, että käväisit blogissani! 💝 Kilpailun tulokset näet täältä!
Ilman sinua ei voitto olisi kohdannut minua! Arvostan paljon kaikkia muita ruokabloggaajia ja etenkin kaikkia heitä, jotka ottivat osaa reseptikilpailuun! 👍❤ Voittaminen ja palkinto olisi voinut osua kenen tahansa kohdalle. Tällä kertaa onni kohtasi minua! Aina kannattaa yrittää! opin tästä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle ja kiitos siitä, että käväisit blogissani! 💝 Kilpailun tulokset näet täältä!
Lämpimät onnittelut voittajalle! 🌹🏆 Olet voittosi ansainnut 👍 Onnittelut myös 46 yhteisestä vuodesta 💕 Aivan ihanan näköisellä juhlaruoalla olette juhlineet. Ja hyvistä syistä 😘
VastaaPoistaKiitos paljon blogiystäväni! ❤️ Mukava tunne voittaa jotakin 🏅. Tärkein 'voittoni' lienee kuitenkin se 46v sitten sattunut kohtaaminen! 💞 Sinun vuoro ottaa osaa seuraavaan kisaan! 👍
PoistaSuuren suuret onnittelut voitosta!!
VastaaPoistaAamulla lueskelin sähköpostia unen pöpperössä ja voi kuinka iloiseksi tulinkaan, kun siellä oli tieto että voitto osui sun kohdalle! Ihan älyttömän hieno juttu!! ❤
Ja WAU - 46 yhteistä vuotta!! Onnittelut! ❤ Meillä niitä on takana vasta 8. Toivotaan että edessä päin olisi vielä moninkertainen määrä vuosia....
Tiedätkö Nanne? ihan kevyesti parasta tässä blogiharrastuksessa on suurenmoisten ihmisten kohtaaminen! 🤗 Arvostan paljon blogiystävyyttämme!
Poista💗 Lämpöinen kiitos onnitteluista!
8v yhteistä elämää on hyvä alku! 46v kuluu ihmeen nopeasti, monenlaista mahtuu matkaan 😉, yhteen hiileen puhaltaen liekki pysyy lämpöisenä! 💞
Oi ihanaa mikä uutinen♥ Onnea oikein kovasti tuosta voitosta♥
VastaaPoistaKiitos paljon Päde ja kiitos vielä äänestäsi! 💖 Huomenna palkinto tuodaan kotiin! 💗
PoistaEilen pääsi dukkah käyttöön, kun tein juuri näitä pyöryköitä. Oi, miten hyviä, kaikki tykkäsivät!
VastaaPoistaKiitos Kaisa, kun lähetit tämän kommentin. Tykkään kaikista yhteydenotoista, mutta juuri tämäntyyppinen palaute kannustaa jatkamaan reseptien jakamista! 🤗
PoistaDukkahia on kiva tehdä kotona, keittiöstä leijailevat tuoksut ovat 'huumaavia'. 😀💗