Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 8. tammikuuta 2019

Helppoja, ravitsevia keittoja sekä ajatuksia kivusta

Lapinukon keitto tällä kertaa punajuurilisällä. 
Tieto lisää tuskaa, vai lisääkö sittenkään? Kunpa olisin tiennyt vuosi sitten sen, minkä tiedän nyt. Olen ollut pari päivää 'ihan liekeissä' löytämäni kirjauutuuden johdosta. Vihdoinkin alan päästä selville, miksi kroppani, erityisesti jalkani kipuilevat jatkuvasti. Kuulin sanan faskia eli lihaskalvot ensimmäisen kerran fysioterapeutiltani vajaa vuosi sitten. Kunpa olisin reagoinut välittömästi asiaan ja tiennyt sen, mitä tiedän luettuani sunnuntaina ostamaani kirjaa! 

Tietoa ja täsmähoitoa kivuille!  
Anteeksi, että eksyin taas aiheesta! Ruoka on blogini keskiössä, mutta ravinto liittyy oleellisesti ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. En toivo kenenkään lukijani kärsivän samasta vaivasta kuin minä. Jos näin kuitenkin on käynyt, tästä postauksesta saattaa olla hänelle hyötyä. Sietämättömät jalkakipuni alkoivat toden teolla polvioperaationi (tekonivel) jälkeen. En osaa sanoa, missä vaiheessa lihaskalvojeni kireydet muuttuivat niin vakaviksi, että pelkkä venyttely ei enää auttanut. Liiallinen hiihtohurahdus ensilumilla vuosi sitten aiheutti selkeästi havaittavan kipupiikin.  

"Vesi vanhin voitehista!" opetti isäni ja neuvoi aloittamaan päivän lasillisella vettä. "Jos jokainen päivässä omenan söisi, niin lääkäri rahasta takkinsa möisi",  on taas viisaan äitini opetuksia. 
Vuoden vaihtuminen on hyvä hetki keskittyä miettimään oleellista omassa elämässä. Lupauksien tekeminen on joillekin hyväksi, itse yritän asettaa tavoitteen jota tavoittelen. Hartain toiveeni on päästä vihdoinkin eroon kaikista jalkakivuistani!

No se kivuista! Siirrytäänpä taas varsinaiseen asiaan eli tämänkertaisiin resepteihini!

Koskenlaskija-sulatejuustot sopivat mainiosti useisiin keittoihin.
Lapinukon porokeitto on viime vuoden googlatuimpia reseptejä. Olen tehnyt vuosikymmeniä samantyyppistä keittoa ja silti kuulin tuon nimen vasta äskettäin.

Paahdettu sipuli sopii soseutetun kukkakaali-porokeiton pinnalle kuin nenä päähän!
Hetkessä hyvää kukkakaali-porokeittoa on postaus blogini alkutaipaleelta. Suosittelen tuota mainiota keittoa! Teen sitä edelleen kiireisinä päivinä, kuten tänään. Onnistui mainiosti korvaamalla juusto reilulla lorauksella kuohukermaa. Suurustin keiton 1 rkl vehnäjauhoja, jotta sitä oli mukavampi lusikoida suuhun.




Riistakäristyskeittoa sulatejuustolla (kahdelle ilman perunoita ja juureksia)

voita/öljyä (1-2 rkl)
1 pkt riistakäristystä (250 g / pakaste)
reilu pätkä purjoa tms sipulia
1 valkosipulinkynsi

n. 5 dl liha- tai kasvislientä
1 pkt savuporo sulatejuustoa (250 g)
(perunaa ja porkkanaa halutessasi)
mustapippuria, kurkumaa tms mausteita
ruoho- tai tuoresipulia keiton pinnalle

  • Kuumenna paistinpannua reippaasti ja lisää siihen rasva.
  • Kippaa riistakäristys pannulle ja ruskista sitä välillä kääntäen. (riistapalasta irtoaa kerroksia vähä vähältä)
  • Pilko sipulit, pienennä lieden lämpöä ja kuullota sipulisilppua lihan kanssa, kääntele lastalla.
  • Kuumenna vesi ja liemikuutio kattilassa, paloittele siihen juusto.
  • Yhdistä riista-aines sekä pippuria kattilaan ja anna poreilla hiljakseen n. 10 min.
  • Maistele ja lisää suolaa tarvittaessa! 
Tein tätä keittoa joulukiireiden aikaan. Paahdettu ruisleipä levitteellä on hyvä kyytipoika!


Jonakin päivänä joulun ja uudenvuoden välissä mieluilin taas riistakeittoa. Kylmäsavustettu pororouhe on helppokäyttöinen raaka-aine sekä keittoihin että uunilaatikoihin. Siitä kehittelin lapinukon keiton ja borschkeiton yhdistelmän. Oli hyvää tämäkin soppa ja siitä riitti lusikoitavaa useammalle aterialle.




Savuporokeitto lapinukon keiton tapaan (riittää ainakin neljälle)

n. 1 l vettä
4-5 perunaa (n. 200 g)
2 porkkanaa (n. 200 g)
1-2 punajuurta (n. 200 g)
sipulia (punasipuli minulla)
1 pss kylmäsavustettua pororouhetta
1 tl suolaa (tai oman maun mukaan)
2 tl kuivattua rakuunaa, timjamia tms yrttiä
1 pkt Koskenlaskija viherpippurijuustoa (Valio)
(kermaa, jos kaipaat lisämakua)
ruohosipulia, persiljasilppua tms tuoreyrttiä

  • Kuumenna vesi kattilassa ja käsittele perunat, porkkanat ja sipuli kuorimalla ja pilkkomalla. Kun vesi kiehuu, kippaa ne kattilaan
  • Kuori punajuuri ja raasta karkeaksi raasteeksi. Lisää raaste ja kuivayrtit kattilaan.
  • Kiehuttele n. 10 min ja lisää pororouhe sekä juusto kattilaan. Anna poreilla hiljakseen, kunnes perunat tuntuvat kypsille.
  • Maistele tarvitseeko lisätä suolaa (pororouhe on suolaista) ja pilko ruohosipulia  tai persiljaa keiton pinnalle.
  • Soseuta keitto halutessasi sauvasekoittimella.
Olisipa hienoa kuulla teidän lukijoiden lempikeitoista! Lapsuudessani syötiin usein perunakeittoa, kalakeittoa, hernekeittoa, lihakeittoa, makkarakeittoa yms. Lapset tykkäävät paljon pinaattikeitosta, samoin Mies ja minä. Sen pinnalle tulee yleensä pilkottua keitettyä kananmunaa ja kyytipojaksi pitää olla karjalanpiirakoita.


Hedelmät ja hedelmäsalaatti maistuvat joulun jälkeen ihan parhaalle välipalalle. Ainakin meillä kulhollinen purkkiananaksella ja banaanilla makeutettua hedelmäsalaattia hujahtaa hetkessä jääkaapista. Teekeeköhän kukaan muu enää tuota meidän lempparijälkkäriä? Vaniljajäätelöä ja vaahterasiirappia sekaan makeutta kaipaaville!



Me olemme nautiskelleet tänään jouluisista maisemista. Hämeeseen satanut lumi oli kevyttä ja pehmoista pumpulilunta. Sitä oli ihan mukava kolata pois pihasta ennen kuntosali- ja uimahallireissua. Samalla tuli mukavat alkulämpimät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.