Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 29. tammikuuta 2019

Kakkua Maailman suurimpaan marttailtaan


Edellinen postaukseni liittyi marttatoimintaan ja taas mennään samalla teemalla. Kaksi vuotta sitten alkaneen marttailuni piti liittyä vain Lukupiiriin, mutta eihän se niin mennytkään. Nyt huomaan liukuvani yhä enemmän marttojen ruokaan liittyvään toimintaan. Eikä siinä mitään, sehän on ominta aluettani. Lukeminen kiinnostaa edelleen ja iloitsen jokaisesta lukumarttojen kokoontumisesta, johon ehdin mukaan. Iloitsen hyvistä kirjavinkeistä ja kuulen säkenöiviä mielipiteitä kirjoista. Jännä havainto kerta toisensa jälkeen, kuinka kirjat jakavat mielipiteitä.


Kirjoitan tästä aiheesta siksi, että moni miettii ehkä liittymistään 120v täyttävään Marttajärjestöön. Martat ovat tällä viikolla näkyvästi esillä ihan valtakunnan ykkösmedioissa. Suosittelen lämpöisesti kyselemään oman alueen marttojen toiminnasta ja tutustumaan netissä Marttoihin!


Martat-lehti ilmestyy säännöllisesti kuusi kertaa vuodessa. Luen lehden yleensä kannesta kanteen ja etenkin herkulliset ruokareseptit innostavat kokeilemaan niitä kotikeittiössä. Viime vuoden viimeisessä numerossa näin jutun ja ohjeet Marttojen juhlakakkuun. Enpä arvannut tuossa vaiheessa joutuvani tarttumaan ohjeeseen uudemman kerran. Kuulun niihin ihmisiin, joiden on vaikea kieltäytyä pyynnöstä, ellei ole pätevää syytä. Niinpä menin lupautumaan oman yhdistyksemme Linnan Marttojen Maailman suurimman marttaillan kakunleipojaksi. Ensin oli puhe yhdestä kakusta, sitten kahdesta ja lopulta lupasin leipoa kolme kakkua. Hupsheijakkaa! 



Vaihekuvien lisäksi muutama sananen reseptistä! En rohjennut levittää ohjeen taikinaa niin ohueksi, että olisin saanut kolme pohjaa. Paisto olisi vielä onnistunut, mutta pelkäsin liikuttelun murtavan ohuen pohjan helpommin.
Huom!! Paistoa kannattaa seurata uunin ääressä, koska reunat palavat helposti. Omani paistui alle 6 min, vaikka oli paksumpi kuin ohjeessa!


Otin tehtävän sen verran tunnollisesti, että päätin askaroida ensin harjoittelukakun. Huutelin apua ja vinkkejä instan puolella, mutta kukaan ei "tarttunut syöttiin". Olen leiponut aika monta kakkua elämäni aikana, mutta tämä marttakakku poikkeaa tosi paljon tavallisista kakuista. Kirjoitan reseptin tähän postaukseen juuri sellaisena kuin se on annettu. Noudatin kerrankin aika tunnontarkasti ohjeita, koristeluun käytin toki omaa harkintaani ja reseptin vinkkejä.

Todella maukkaat ja siemenettömät appelsiinit raikastavat hienosti marttakakkua. Talvella on vaikea saada tuoreita kotimaisia marjoja, joten appelsiini on hyvä oivallus!

Appelsiinien viipalointiin sain hyvän avun äskettäin hankkimastani mandoliinista.

Käytin omaan kakkuuni 2 appelsiinin kuoret ja yhden koristeluun. Sokeroitujen appelsiininkuorien tekeminen onnistuu helposti tällä ohjeella.
Pese 1 appelsiini huolellisesti kuumalla vedellä ja vedä kuoresta ohuita, pitkiä suikaleita. (esim kuorimaveitsellä)
Kiehauta kattilassa 0,5 dl vettä ja 0,5 dl sokeria. 
Lisää appelsiininkuorisuikaleet kattilaan ja kiehuta n. 5 min.
Nosta suikaleet jäähtymään leivinpaperin päälle. Irrota suikaleet toisistaan!
Anna kuivahtaa seur päivään ja käytä kakun koristeluun.

Lumikarpaloiden tekeminen vaatii pitkää pinnaa. Ohje löytyy googlaamallla täältä.

Harjoituskakkuni välikerrokseen tuli mustikkahilloa ja pakastettuja mustaherukoita täytteen lisäksi.
Marttojen juhlakakku, aineet ja ohjeet (gluteeniton ja omani myös laktoositon)

Kaurapohja (3kpl, minä sain vain 2 kpl)

100 g voita (120 g laktoositonta minulla)
1 dl sokeria
0,5 dl hunajaa
2 kananmunaa eli n. 120g kuorineen (+1 keltuainen minulla)
4 dl gl kaurahiutaleita (4½ dl Myllärin hiutaleita minulla)
2 rkl vaaleaa gl jauhoseosta (3 rkl Sunnuntai-gljauhoja minulla)
1 tl leivinjauhetta

Täyte
4 dl vispikermaa (3 dl laktoositonta minulla)
400 g turkkilaista jogurttia (3 dl laktoositonta minulla)
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ appelsiinin kuoriraaste

Lisäksi

n. 2½ dl mustaviinimarjahilloa (mustikkahilloa koekakussani)
n. 4 dl (200 g) kotimaisia pakastemarjoja (herukoita, vadelmia)

Koristeluun

Esim sokeroitua appelsiininkuorta
appelsiiniviipaleita
lumikarpaloita
murennettuja marenkeja
suklaakonvehteja

Pursotin ja minulla myös tylla täytteelle

  1. Tulosta tai piirrä A3 -kokoiselle paperille M-kirjaimen muotoinen sapluuna, niin iso kuin paperille ja pellille mahtuu. (tein kahdelle A4:lle, koska ne oli helpompi luiskauttaa pois leivinpaperin alta ennen pellin uuniin menoa)
  2. Valmista pohjat laittamalla uuni kuumenemaan aluksi 200 ast. Sulata voi ja sekoita siihen sokeri, hunaja ja kananmunat.
  3. Sekoita toisessa kulhossa loput aineet ja yhdistä voiseos niihin, sekoita taikinaksi.
  4. Jaa kaurataikina kolmeen (minä kahteen) yhtä suureen osaan. Levittele taikinat  esim veitsen tai kosteiden sormien avulla leivinpaperille, jonka alla on M-sapluuna. Toista tämä kolme (tai kaksi) kertaa. 
  5. Paista pohjaa n. 7 min. (paistoin kiertoilmalla ja toisen ensin keskilämmöllä uunin keskiritilällä, kiertoilmalla onnistui mielestäni paremmin, mutta vain n. 5-6 minuutissa)
  6. Säilytä valmiit pohjat huoneenlämmössä täyttämiseen saakka.
Valmistin itse pohjat lauantaina ja ne säilyivät rapeina seuraavaan päivään.

Täyttäminen ja koristelu (Nämä ohjeet suoraan lehdestä, suluissa omiani)
  1. Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi. Sekoita jogurttiin sokeri, vaniljasokeria ja raastettu appelsiininkuori. (Lisäsin itse 2 rkl vaniljakreemijauhetta, jotta täyte pysyy paremmin koossa.) 
  2. Nostele kermavaahto jogurttiseokseen ja lusikoi seos isoon pursotinpussiin.
  3. Vedä yksi kaurapohjista leivinpaperin avulla leivinlaudan päälle. (jätin omani leivinpaperille, mutta irrotin pitkällä lastalla alustasta) Aseta pohjan päälle toinen leikkuulauta, kumoa ja irrota leivinpaperi varovasti pohjasta. Käännä tai liu'uta pohja tarjoilulautaselle. (Huom! En tehnyt itse tällä tavalla!)
  4. Pursota n. 1/3 osa täytteestä pohjan reunojen mukaisesti pieniksi pisaroiksi. Pursota täytettä reunojen lisäksi myös pohjan leveimpiin kohtiin reunojen sisäpuolelle.
  5. Lusikoi kaurapohjan tyhjäksi jääneeseen tilaan mustaherukkahilloa ja marjoja.
  6. Irrota toisesta kaurapohjasta leivinpaperi ja liu'uta varovasti täytteen päälle. (tein tämän vaiheen leveän, metallisen pitsalapion avulla)
  7. Täytä toinen kerros samalla tavalla kuin ensimmäinen. (itselleni tuli tästä päällikerros, joten koristelin sen pursottelujen päätteeksi.)
  8. Koristele kakku esim appelsiinilohkoilla (pese hyvin alussa), sokeroiduilla appelsiininkuorilla, lumikarpaloilla jne. Käytin itse koristeluun mintunlehtiä antamaan hieman vihreyttä.
Kakun voi tarjota heti täyttämisen jälkeen, jolloin kaurapohjat pysyvät rapeina. Myöhemmin tarjottavan kakun pohja pehmenee ja muuttuu helpommin leikattavaksi. Tarjosin kakkua n. 2 h täyttämisen jälkeen, jolloin tarvittiin veistä annosten leikkaamiseen. Maku saattoi olla hiukan parempi rapeassa kakussa.


Mietit varmaan nyt, mille näin suuritöinen kakku maistuu. Kakku jakoi mielipiteitä meidän perheessä. Maistelijoiksi kutsuttu ystäväpariskunta piti kakun erilaisesta, raikkaasta mausta, samoin minä itse. Mies ilmoitti ensimmäisen suupalan jälkeen, että tämä kakku ei ole hänen makuunsa. Ehkä hän on tottunut liian hyvälle! 😉😋
Uskon, että juuri näin käy isommassakin porukassa, toinen tykkää ja toinen ei. Suosittelen kuitenkin maistamaan positiivisella asenteella. Tavallisia täytekakkuja saa maistaa juhlassa kuin juhlassa, joten kiva näin erilainen kakku Suuressa, historiallisessa marttaillassa. Linnan martat ovat ilmoittautuneet runsaslukuisina iltaan. Toivotaan, että kaikki saavat ainakin pienen palan maistaakseen tätä kakkua.



Loppukuvina tähän postaukseen saat 'herkutella' vanhalla, tutulla appelsiiniriisillä. Täytettä jäi tähteeksi, joten keksin keittää hieman riisiä ja lisätä chiansiemeniä vaahtoon. Paloittelin yhden appelsiinin ja annostelin seoksen kerroksittain pieneen läpinäkyvään aaltomaljaan. Tästä herkusta myös mies piti kovasti!


Kiitos mielenkiinnostasi martta-asiaan ja tähän postaukseeni! 💞 Kaikille martoille oikein onnistunutta juhlaa ja iloista juhlamieltä! Eikös olekin mukava kuulua marttoihin? 🙋


2 kommenttia:

  1. Hei Leena!
    Todellakin, olet aivan mahtava leipomaan ja kokkaamaan. Tuokin Marttakakku ja kaikki muut, miten ihmeellä Sinulla riittää innostus noin monimutkaisiin ja täydellisiin suorituksiin ja kuvaaminenkin tosi upeaa. Tulipa mieleen tuosta appelsiiniriisistä Paara, muistatko kun kävimme lapsena siellä ja saatiin tätä herkkua, se oli minusta ainakin tosi hyvää, vaikkakin se oli varmaan tehty sunnuntain riisipuuron tähteestä, monesti on tehnyt mieli tehdä tätä ja nytpä tuosta sinun ohjeesta innostuneena aijon kyllä tehdä. ja onnittelut vielä voitosta!
    ter. Marke

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi että 😍 sinähän se vasta taitava oletkin! Mutta kiitos paljon! 🤗
      Muistan syöneeni lapsena appelsiiniriisi, mutta en muistanut missä. Koulun köksätunneilla sitä tehtiin, oli hyvää ja helppotekoista. 👌
      Lämmin kiitos onnitteluista ja hienoa viikonloppua sinne! ☃️
      Liukasta oli, piikkikengät nyt pakolliset!! ❄️⛸️

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.