Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Lohta Igorin tapaan ja herkullisia uuniperunoita


"Onpa tämä hyvää!"  "Oi joi, että maistuu herkulliselle!" Miten ruoka voi olla niin maukasta, että molemmat ruokailijat ovat ehtineet huokailla moneen kertaan muutaman ensimmäisen ruokailuhetken aikana. Tänään perinteinen sunnuntain savulohilounaus vaihtui uuden kalaruokakirjan innoittamaan Igorin loheen. Perunat kypsyivät uunissa "Lentävät Sardiinit" blogin ohjetta hieman mukaellen. Valmistin helppoa iltapalaa muutama päivä sitten tuolla mainiolla reseptillä ja tänään loput perunat kypsyivät sellaisinaan uunissa.

Freesatut sipulirenkaat lohiviipaleiden alla sopivat näiden helppojen uuniperunoiden makuun mainiosti. 

Muutama reikä perunan pintaan, tilkka öljyä ja ripaus suolaa. Unnissa (200 ast) n. 45 min ja herkku on valmis.
Parin kolmen perunan keittäminen tuntuu välillä turhalle, mutta nämä uunissa kypsyneet rosamunda-perunanpuolikkaat kypsyvät lähes itsekseen. Peruna kuuluu meidän perheen ruokasuosikkeihin vaihtelevalla menestyksellä. Uusia perunoita odotellessa nautiskellaan näistä uunissa maukkaiksi kypsyvistä herkuista.


Lohi sen sijaan jatkaa voittokulkuaan kalaruokasuosikkina meillä kuten monessa muussakin ruokapöydässä. Sain eilen itselleni mahtavan kalakirjan, jonka reseptejä on tarkoitus testailla paljon jatkossa. Peggyn pieni punainen keittiö -blogin ohjeet tuntuvat toinen toistaan herkullisemmille Parhaat Kalareseptit -kirjassa. Valmistin eilen maukkaan pehmoisia uunimuikkuja ja tänään Igorin kalaa. Molemmat reseptit ovat loistavia, mutta lohen maku tuoreempana mielessä on helpompi kirjoittaa siitä. Peggyn ohjeessa kalana oli turskaa, mutta itse olin jo ostanut lohta. Seuraavalla kerralla yritän hankkia tuoretta turskaa.


Tavanomaisesta poiketen suolasin lohen tänään suolaliemessä. Mikäli haluaa varmistaa kalan täydellisen suolauksen, se kannattaa liottaa suolaliemessä. Homma tuntuu työläälle, mutta on itse asiassa helppoa Kari Aihisen ohjein. Suolaliemen valmistamiseen tarvitset 1 dl merisuolaa ja 1 l kiehuvaa vettä (isompaan kalaan 2 dl suolaa ja 2 l vettä). Suola saa liueta kiehuvaan veteen ja sitten liemi jäähdytetään. Kala suolautuu koosta riippuen n. 20 - 60 min (minulla oli vähän yli tunnin) suolaliemessä. Sen pitää peittyä kokonaan suolaliemeen ja kulho nostetaan jääkaappiin. Suolauksen jälkeen kala pyyhitään kuivaksi ja tarvittaessa poistetaan nahka sekä paloitellaan. Jos kala kypsennetään uunissa sellaisenaan, nahkapuoli on päälläpäin.


Peggyn ohjeesta poiketen paloittelin yhden fenkolin kastikkeen joukkoon ja yrttinä käytin tuoretta rakuunaa. Eipä ollut ruoan maussa silti mitään moittimista! 


  
Igorin uunilohta (Peggyn ohjetta mukaellen)

n. 600 g (meri)lohta

Kastikkeen ainekset
2 rkl öljyä
1 punasipuli ja 1salottisipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 pienehkö fenkoli
1 iso suippopaprika
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sokeria
1-2 tl suolaa (riippuu siitä, suolasitko kalan etukäteen ja kalaliemen suolaisuudesta)
mustapippuria myllystä (n.½ tl)
1-2 dl kalalientä (itsetehtyä minulla) 
120-350 g smetanaa (kalalajin rasvaisuuden mukaan)
n. ½ dl tuoretta persiljaa (minulla rakuunaa)
1 suolakurkku (tai vast määrä kurkkuviipaleita)
  • Valmistele kalafileet etukäteen, suolaa halutessasi. Paloittele reiluiksi paloiksi.
  • Huuhtele ja paloittele paprika, viipaloi / pilko sipulit ja fenkoli. Valmista kalalientä joko kuutioista tai itsetehdystä kalaliemestä tms. kalavalmisteesta.
  • Kuullota sipulisilppua paistinpannulla pari min lempeällä lämmöllä, lisää lämpöä ja muut kasvikset. Kuullottele taas muutama min.
  • Lisää pannulle tomaattipyre, mausteet, kalaliemi ja smetana. (laitoin vain 120 g, koska lohi on itsessään rasvainen kala)
  • Paloittele kurkku ja yrttisilppu sekä lisää ne pannulle. Maistele, kaipaako vielä suolaa tai mausteita.
  • Lado kalaviipaleet voidellun uunivuoan pohjalle ja kaada kastike päälle.
  • Paista 175 ast uunin keskitasolla n. 30 min. (kala kypsyy nopeasti, mutta pysyy mehevänä kastikkeen ansiosta)
Tämä kalaruoka maistuu raikkaan salaatin, perunoiden, juuresten tms kanssa. Itse laitoin uunikulhoon 15 min ajaksi muutaman parsakaalin kukinnon ja kuutioitua kesäkurpitsaa. Ripottelin pinnalle hieman oliiviöljyä ja ripauksen suolaa.


Ruokabloggaajan etu on se, että koko ajan tulee selailtua paljon reseptejä. Onneksi sain vinkkiä tuosta upouudesta mainiosta kalakirjasta. Voisin elää pari päivää vain katselemalla huolella ja taidolla tehdyn kirjan herkullisia ruokakuvia. Koko kirjan ulkoasu miellyttää muutenkin upeine luontokuvineen. Uskallan suositella kirjaa kaikille kalaruoan ystäville. Kirjan avulla voi oppia laittamaan monenlaisia kalaherkkuja. Kiitos todella paljon Peggy kirjasta, joka tulee kulumaan käytössäni! 💝


Tänään laskiaissunnuntaina oli harvinaisen upea ulkoilusää. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja pakkasta oli vain muutama aste. Lohifileen suolautumisen aikana kävimme Miehen kanssa reippailemassa läheisen järven jäällä ja uskomattoman kestävillä hangilla. Yöpakkasten ansiosta vähiin huvenneista hangista saa nyt nauttia sauvakävellen tai vaikka hangen pintaa pitkin pyöräillen. Ihanaa!



P.S. Mainitsin keskiviikon postaukseni lopussa jännästä seuraavasta päivästä. Oli mahdottoman mukava päivä, koska pääsimme tutustumaan lapsenlapsemme kouluun. Kalevalan päivän (28.2.) kunniaksi koulu järjesti isovanhemmille tilaisuuden tutustua koulutyöskentelyyn. Ja yllätys yllätys! Koulupäivä sujui 50-luvun malliin pukeutumista, oppituntien kulkua ja opetusta myöten. Lapsista suorastaan hehkui into ja ilo näyttää osaamistaan isovanhemmille. Olimme kovasti kiitollisia tästä kutsusta. Toivottavasti vastaavia päiviä on järjestetty muissakin kouluissa! :))


Onkohan blogillani lukijoita, joille nämä kuvataulut ja oppikirjan kansi ovat tulleet tutuiksi omalla koulutaipaleellaan? Meille molemmille nämä toivat koulumuistoja mieleen.
Ai niin! Pääsimme myös ruokailemaan lasten kanssa. Uuniohrapuuro mustikka-vadelmakiisselillä maistui oikein hyvälle. Lapsenlapsemme tykkäsi siitä myös ja söi tosi reippaasti! 😄



Viikonloppu lähenee taas loppuaan ja ilta alkaa pimentyä. Hienoa joka tapauksessa, kun aamulla on valoisaa jo 7 jälkeen. On mukava herätä uuteen aamuun, kun ulkoa kuuluu lintujen sirkutusta ja aurinko nousee  aikaseen. Toivottelen kaikille oikein hyvää ja aurinkoista helmikuun ensimmäistä viikkoa! Kiitos kun kävit blogissani! 🌹

4 kommenttia:

  1. Tämä ruoka näyttää kaikilta osiltaan todella hyvältä! Kauniilta myös, silmilläänhän sitä ensin syö. Kiva idea tuo Igorin uunilohi! Menee testaukseen. Ja kyllä vain olivat makoisia nuo lohiuuniperunatkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reipas ulkoilu raikkaassa talvisäässä, uskomattoman maukas ateria ja lasi valkkaria! 😋 Mitäpä muuta sitä tarvitsee onnelliseen olotilaan! 🤗
      Kiitos Päivi kommentista ja mahtavasta perunavinkistäsi! Siellä taitaa olla talvilomaviikko? Nauttikaa! 🎿🌞

      Poista
  2. Hei Leena!
    Kyllä vaan lohi myöskin kuuluu lempirukiini, jota voi laittaa monella eri tavalla, sinulla näyttää olevan nuita vaihtoehtoja joka lähtöön, hyvä:)) lisää vaan kalajuttuja. No,tuosta koululaisten Kalevalan päivästä ja vanhan ajan koulu ruokailusta ym.kyllä täälläkin oli vielä 2 päiväiset ja minuakin pyydettiin sinne "hommiin", mutta olin kerinnyt jo sopia muuta menoa, vähän harmitti. Eilen oli todellakin kaunis aurinkoinen päivä, olimme Tahkolla.
    Iloista ja aurinkoista jo alkavaa kevättä.
    Marke

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos ihanasta kommentista Marke! 💗 Tuntuu hyvälle, jos löydät täältä vinkkejä. Kala on hyvää, jota söisi uusilla reseptillä useamminkin.
      Hyvät hankiaiset ja tuo kouluvierailu ovat tuoneet muistoja omista kansakouluvuosista. 🎿
      Nyt aloin suunnitella rasvarieskan tekoa. Saas nähdä onnistunko! 🤔
      Hienoja ulkoilukelejä sinne! 🌞

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.