Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Moussakaa mamman, marttojen ja mansikkaheinän vinkeillä

Marttojen ohjeella tehty moussaka on lempeän ja herkullisen makuista. Ohje löytyy postauksen lopusta!
Kreikkalainen kokkausilta marttojen kanssa ei jäänyt meillä yhteen ruokaan. Vasta tänään ehdin tehdä moussakaa, vaikka sitä olen himoinnut kohta viikon. Moussakan makuun kerran päässeenä sitä tekee mieli aina uudelleen ja uudelleen. Viime vuosina olen kokannut broilerin jauheliha- tai kasvismoussakaa, jotka ovat hyviä nekin. Tänään tein moussakaa karitsan jauhelihasta. Tiesin sen olevan Miehen makuun. Pakko myöntää, että se on tosi herkullista ja maistuu minullekin. Onneksi sitä tuli sen verran iso annos, että puolet jäi huomiselle. Näin suuritöistä ruokaa on järkevää tehdä useammalle aterialle samalla kertaa. 


Sain "mamman moussakan" ohjeen muutama vuosi sitten naisporukalla vietetyn Ylläksen loman jälkeen. Viiden naisen porukassa jokaisella oli oma vastuupäivänsä ruokalajin keksimisen suhteen. Tottakai kokkasimme yhdessä ja jaoimme vinkkejä toisillemme. Mamman moussaka oli kuulema löytynyt Kotilieden resepteistä. Se maistui niin hyvälle, että tietenkin halusin ohjeen itselleni. Marttojen resepti (joka löytyy postauksen lopusta) on hieman erilainen ja omani  vielä kolmannenlainen. Googlaamalla löytyy lisää!



Mamman moussakaan tulee herkkusieniä, mutta itse laitoin tänään niiden tilalle kidneypapuja. Tykkään laittaa niitä moneen muuhunkin laatikkoruokaan antamaan makua ja protskulisää. Peruna taitaa kuulua aitoon kreikkalaiseen moussakaan, mutta itse olen luopunut siitä. Samoin oikaisin tänään bechamel- eli valkokastikkeessa ja tein sen maidosta ja viherpippurisulatejuustosta. Moussakaan ei tullut näin ollen voita ja valkoisia vehnäjauhoja ollenkaan. Paistamisen hoidin oliiviöljyllä.

Mukaeltu mamman moussaka (riittää n. 5-6 ruokailijalle)

½ dl oliiviöljyä 
1 reilun kokoinen munakoiso
suolaa (n. 1-2 tl)

2 rkl öljyä
1 purjosipuli (tai muuta sipulia)
valkosipulia (n. 6 kynttä minulla)
1 pienehkö kesäkurpitsa
1 keskimieto chili (halutessasi)

400 g karitsan (tms) jauhelihaa
1 prk huuhdeltuja kidneypapuja (tai rasia herkkusieniä)
n. 400 g paseerattua tms tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
1 prk creme fraichea
n. 2 tl suolaa (maistele valmista kastiketta ja lisää tarvittaessa)
mustapippuria
1 tl kanelia
1-2 rkl balsamicoa tms hapokkuutta
n. 2 tl hunajaa 
yrttejä (persilja, oregano, minttu, tms tuoreena tai kuivattuna)

Valkokastike viherpippurijuustolla (Täältä löytyy bechamel-kastikkeen ohje)
1 rkl öljyä
n. 3 dl maitoa tai ruokakermaa
1 rasia viherpippurijuustoa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria/muskottipähkinää 
  • Tee valkokastike sillä välin, kun jauhelihakastike hautuu n. 20 min ajan.
  • Öljyä hiukan teflonpintaista kattilaa ja kuumenna siinä pilkottu juusto maidon kanssa. Sekoita koko ajan kunnes juusto on sulanut, ettei maito pääse palamaan pohjaan!! 
  • Mausta maitokastike suolalla ja pippurilla sekä muskottipähkinällä. (Mamman moussakassa valkokastikkeeseen sekoitetaan 2 kananmunan keltuaista, mutta ei keitetä enää sen jälkeen.)
  • Sekoittele puolet juustoraasteesta valkokastikkeeseen.
n. 120 g (Emmental) juustoraastetta (puolet kastikkeen sekaan loput pinnalle)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen!
  • Pese munakoiso ja viipaloi tai pilko se kuutioiksi. Ripottele suolaa pinnalle (=itketä) ja pyyhi n. 5 min kuluttua talouspaperilla kuivaksi.
  • Lado munakoisopalat leivinpaperoidulle uunipannulle ja valuta oliiviöljy pinnalle. Kääntele ja sekoittele! Laita munakoisot uuniin keskitasolle siksi aikaa, kun teet muut valmistelut. (Ota pois uunista n. 20 min kuluttua) 
  • Lämmitä öljyä paistinpannulla ja kuullottele silputtua sipulia ja valkosipulia siinä muutama minuutti. Lisää pannulle kuutioitu kesäkurpitsa ja hetken kuluttua chili. Kuullottele aineita muutamia minuutteja ja kippaa ne kulhoon odottamaan.
  • Laita paistokasari kuumalle levylle ja lisää hiukan öljyä. Ruskista jauheliha käännellen ja murennellen.  Lisää sitten kasariin loput aineet, myös sipuliseos. Kiehuttele hiljaisella lämmöllä 15-20 min.
  • Varaa reilunkokoinen vuoka moussakan paistamiseen ja öljyä se. Lado vuokaan munakoisopaloja ja jauhelihakastiketta vuorotellen. Lisään itse valkokastikkeen pinnalle ja autan sitä haarukan kanssa sekoittumaan muiden aineiden sekaan. (Lisää halutessasi valkokastike kerroksittain edellisten kanssa.) 
  • Ripottele pinnalle juustoraastetta ja paista 200 ast/n. 45 min.
  • Peitä vuoan pinta puolivälissä leivinpaperilla, jos se uhkaa tummua liikaa.
  • Anna moussakan vetäytyä n. 10 min ennen tarjoilua.
Moussakan tekeminen ja ohjeet tuntuvat todella työläille ja monimutkaisille. Ruoka on joka tapauksessa niin hyvää, että suosittelen harjoittelemaan huolella ensimmäisellä kerralla. Seuraavilla kerroilla se menee helpommin. Itselleni oli vaikeaa kirjoittaa ohjeita, koska teen moussakan katselematta reseptejä. Joskus tulee parempaa kuin toisella kertaa, mutta joka kerta ruoka on tehnyt hyvin kauppansa.

Tämän päälle tulee valkokastiketta ja juustoraastetta.
Tänään moussakani oli aika tomaattista ja karitsan jauheliha antoi oman makunsa. Siitäkö lienee johtunut, että Mies kiitteli kiittelemästä päästyään. Oli kuulema tosi hyvää! Ja ai niin, muistinpa juuri lisänneeni viikolla jääneen fetajuuston loput tähän vuokaan antamaan lisää kreikkalaisen ruoan tuntua. Eipä tullut ruokahävikkiä siitäkään!


Testattiin puolukan makua tähänkin ruokaan. Meille se maistuu, en tiedä miten muille! Moussakan maku vaan paranee uudelleen lämmitettynä, joten huomennakin vielä herkutellaan. Salaattia pitää saada silloin mahtumaan lautaselle enemmän! 


Tänään ilmassa oli jo toden teolla kevään tuntua sekä sisällä että ulkona. Sisälle tuomiini koivunoksiin on puhjennut muutamassa päivässä ihania, herkkiä vihreitä hiirenkorvia. Viikkoja pitää silti odotella hiirenkorvia ulkona kasvaviin koivuihin. Joutsenia ei näkynyt tänä päivänä läheisellä purolla, olivatkohan etsimässä pesäpaikkaa. 



Seuraavassa postauksessani tulee vielä lisää marttailua. Sain olla tänään ystäväni kanssa uskomattoman upeassa marttajuhlassa Hämeenlinnan raatihuoneella. Saan ilokseni kirjoittaa reseptin herkkuun, joka on suunniteltu varta vasten marttojen juhliin. 


Kiitos paljon sinulle, että kävit lukemassa tämänkertaisen (liian..) pitkän postaukseni! Pitäisi varmaan opetella tiivistämään tekstiä! Kuvia liitän mukaan siksi, että jutun juju selviää jo niistä ja 'höpöttelyt' voi ohittaa, ellei aio ruokaa valmistaa. Kiva kuitenkin, että tulit käymään blogissani! Ihan mahdottoman hyvää tulevaa viikkoa ja kevään odotusta sinulle!

****************************************************************************
Perinteinen Moussaka (marttojen ohje, jota en ole itse testannut)

1 kg munakoisoja
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl oliiviöljyä
3 rkl voita
400 g naudanjauhelihaa
1 dl hienonnettua sipulia
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
1 tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1 vatkattu muna
2 dl vastaraastettua parmesaanijuustoa

  • Kuori munakoisot ja leikkaa ne ½ cm paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele munakoisojen pinnalle suolaa ja hiosta niitä n. 5 min.
  • Kuivaaa munakoisot ja leivitä ne vehnäjauhoissa. Paista viipaleet miedolla lämmöllä öljyssä ja nosta talouspaperin päälle valumaan.
  • Ruskista jauheliha ja sipuli, lisää tomaattipyree, suola ja pippuri. 
  • Jätä kastike hautumaan muutamaksi minuutiksi.
  • Aloita bechamel-kastikkeen valmistaminen sulattamalla voi kattilassa ja sekoittamalla joukkoon vehnäjauhot.
  • Lisää sekaan kuuma maito vähän kerrallaan voimakkaasti sekoittaen.
  • Mausta kastike suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Hauduta muutama min.
  • Lado puolet munakoisoviipaleista voideltuun, uuninkestävään vuokaan. 
  • Lisää munakoisojen päälle puolet jauhelihasta, puolet bechamel-kastikkeesta ja neljännes juustoraasteesta.
  • Toista edellinen ja lisää lopuksi hieman vatkattu muna ja juustoraaste (sekoitetaan varmaankin keskenään).
  • Paista uunin keskitasolla 175 ast / 30 min. (kunnes näyttää kypsälle)
  • Anna vetäytyä n. 10 min ennen ruokailua.
Sain maistaa tätä moussakaa marttojen kokkausillassa ja tämä maistui lempeän herkulliselle. Valkosipulin ja pienen chilin sekä hapokkuuden ja makeuden puuttuminen on varmaankin etu heille, jotka eivät ole tottuneet maustamaan ruokia voimakkaasti. Hienoa, että jokainen saa valmistaa moussakaa omin makutottumuksin. Eikös vaan?

2 kommenttia:

  1. Enpäs muistakkaan koska olisin viimeksi syönyt moussakkaa, se on kyllä hyvää:) Ihania kuvia, kevättä jo niin innolla täällä odotetaan! Kaunis kiitos💗 Leppoisaa alkanutta viikkoa💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moussakan valmistaminen vaatii aikaa, jota työssäkäyvillä ei ole koskaan liikaa. Siinä varmaan yksi syy, etten itsekään tehnyt ennen kovin usein.
      Kevään merkkien tarkkailu ilahduttaa aina vaan! ☀️🤗 Aurinkoa, valoa ja iloa sinulle Päde!❣️Kiitos paljon kommentistasi, joka ilahduttaa joka kerta tosi paljon!🥰

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.