Ruokaohjeita

Sivut

torstai 21. maaliskuuta 2019

Parsa, kuha ja uudet perunat paistamalla parhaita


Vuodesta toiseen lempiruokieni itseoikeutettu ykkönen on kuvassa näkyvä kokonaisuus. Niin helppoa ja silti niin uskomattoman hyvää! Uutuutena oli tällä kertaa hyvän paistopinnan antanut voi-öljyseos "Kokin salaisuus", Floran voi-, rypsi- ja auringonkukkaöljyn sekoitus.


Takaa pilkottava puhdistussieni on osoittautunut tehokkaimmaksi juuresten ja perunoiden pesusieneksi. Näistä espanjalaisista varhaisperunoista kuori irtosi lähes 'vain sientä vilauttamalla'. Olipas muuten hyviä tuontiperunoita, lähes kotimaisten veroisia.

Pakastaminen ei ollut pahentanut kuhan makua ollenkaan.
Testasin tällä kertaa kuhafileiden maun muutoksia pakastamisen johdosta. Jouduin pitämään fileitä muutaman päivän pakastettuna olosuhteiden pakosta. Otin fileet edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan hitaasti. Lopuksi ne saivat lämmetä paistoa varten n. 20 min huoneenlämmössä. 


Tuoreiden parsojen kypsyminen pelkästään paistinpannulla on joskus arveluttanut. Saimme Miehen kanssa maistaa juuri näin tehtyä herkkua Cittarin tuotemaistiaispisteellä. Parsat olivat kylläkin pätkitty paloiksi, me pidimme niiden napakasta suutuntumasta. Herkkävatsaisten kannattaa toki keittää parsat kypsiksi!
Perunat tarvitsevat hieman pidemmän kypsymisajan kuin parsa. Valkosipulia tuli aika runsaasti omaan ruokaamme! Suosittelen varmistamaan perunoiden kypsyyden maistelemalla paiston loppuvaiheessa.

Sienien paistaminen samalla pannulla oli huono idea kuhafileiden kannalta. Ne pehmenivät liikaakin.
Paistettua kuhaa, uusia perunoita, parsaa ja sieniä kahdelle

2 reilunkokoista kuhafilettä 
suolaa ja pippuria (n. ½ tl molempia)
n. 1 rkl paistorasvaa
2 kpl varhaissipuleita varsineen
n. 2 dl kantarellisilppua (pakastettua) tai muita sieniä halutessasi

n. 400 g uusia perunoita
2-6 valkosipulin kynttä (oman maun mukaan)
puoli punttia parsaa
n. 1 rkl paistorasvaa
n. 1 tl hienoa merisuolaa
(pippuria myllystä halutessasi)

Hiukan hyvää oliiviöljyä ja soija- tai balsamicokastiketta valmiin annoksen mausteeksi halutessasi. Lisäsuola ja -pippuri ruokailijoiden oman makutottumuksen mukaan!
  • Ota kuhat huoneenlämpöön ja pese perunat huolellisesti. Pilko perunat aika ohuiksi viipaleiksi ja taputtele kuiviksi talouspaperin avulla.
  • Katkaise parsoista tyviosa pois ja kuori ihan ohuelti. (Napsahtaa n. 3-4 cm kohdalta. Uusia parsoja ei tarvitse välttämättä kuoria.)
  • Laita toinen paistinpannu kuumenemaan liedelle ja kuivattele kuhafileet.
  • Lisää rasva kuumalle pannulle ja kippaa siihen perunaviipaleet saman tien. Pienennä lieden lämpöä, kun perunat ovat ehtineet hieman ruskistua. Kääntele perunoita ja lisää pilkottua valkosipulia ja suolaa perunoiden sekaan. 
  • Kun perunoiden kypsyminen on kestänyt n. 10 min, lisää parsat ja hieman paistorasvaa samalle pannulle. (voit tottakai paistaa/keittää parsat eri astiassa)
  • Kuumenna toinen paistinpannu, lisää rasvaa ja hetkisen kuluttua kuhafileet. Paista kuhafileisiin ruskea pinta ja käännä sitten varovasti leveällä lastalla toisinpäin. Suolaa ja pippuroi fileet lopuksi. Kuhafileet ovat valmiita muutamassa minuutissa.
  • Valuta tai kiehauta sienistä ylimääräinen neste ja ruskista niitä rasvassa muutaman min ajan käännellen. Varhaissipuli varsineen on hyvä lisä tähän ruokaan. Paista viipaloituja sipuleita hetkinen samalla tai erillisellä pannulla. 
Nämä raaka-aineet kypsyvät nopsaan, joten suosittelen tekemään kaikki valmistelut ennen paistamisen aloittamista. Ihan hyvä, jos kokkeja on kaksi ja toinen hoitelee toista paistinpannua.


Olipas melkein unohtua, että lisäsimme samalle lautaselle vielä parsakaalia. Se valmistui kattilassa kiehuen kuumassa, suolatussa vedessä muutamassa minuutissa. 


Parsa ja parsakaali ovat aivan erityyppisiä kasviksia, vaikka molemmissa on nimi parsa. Mistähän tuo monia hämäävä nimioivallus on peräisin? Parsakaali tunnetaan etenkin ruoka-ammattilaisten keskuudessa broccoli-nimellä.


Lopuksi pieni vinkki kauppoihin ilmestyneistä parsapunteista. Harmittelin Cittarissa sitä, että parsaa joutuu ostamaan koko puntin ja sehän on kohtuullisen arvokasta. Kahdelle ruokailijalle riittää vähempikin kerralla! Tuotepisteen esittelijällä oli hyvä vinkki tähän ongelmaan. Parsat säilyvät jääkaapissa pidempään, kun niiden tyvet katkaistaan ja nippu upotetaan jääkylmään veteen, jopa jääpalasia voi laittaa sekaan. Testi on vielä kesken, mutta 5 vrk:n jälkeen ne eivät ole nuupahtaneet juurikaan. 

Veden vaihtaminen ja tyvien leikkaaminen eivät olisi tehneet pahaa parsoille. (en muistanut 😏)

6 kommenttia:

  1. Meidän muun perheen herkkua on tosiaan tuo kuha..minulle kelpaa parsat:) Hyvältä kyllä ruoka näyttää. Aina silloin tällöin kovin kaiholla ajattelen kunpa pystyisi itsekkin kalaa syömään:) Leppoisaa perjantai-iltaa ja ihanaa viikonloppua💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on saanut niin edullisesti kotimaista kuhaa, että raskii kerrankin syödä useamminkin. Uudet perunat (vaikka ovat esp) ovat myös tosi hyviä ja parsa ihan ykkösherkkua. Harmi tuo allergia, mutta onneksi nykyään on niin hyviä kasvisruokia.
      Sinne myös oikein hyvää viikonloppua ja mukavia hetkiä perheen kanssa! ❣️🎶🥘

      Poista
  2. Niin herkullisen näköistä ruokaa! Värikästä ja varmasti maukastakin:)
    Ja hyvä vinkki nuista parsoista; ovat vielä kauniitakin "maljakossa"!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaan hyvä vinkki Cittarin tuote-esittelijällä.👍Laitoin juuri äsken lounaalle viikon vanhat parsat, tosin kuorittuina. Kevät on jo hienoa ruoka-aikaa! Me nautimme siitä ja toivottavasti toisetkin.👌
      Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle Niinu! 🤗💗

      Poista
  3. Nam, nam! Kyllä maistuisi. Minullakin on yksi vinkki parsojen säilytykseen. Jos en käytä niitä heti, teen näin:

    - kastelen puuvillaisen keittiöpyyhkeen kylmällä vedellä
    - irrotan parsapuntista kuminauhat
    - levitän märän pyyhkeen pöydälle ja laitan parsat pyyhkeen päälle
    - nostelen pyyhkeen reunat löysäksi kääreeksi
    - sitten parsanyssäkkä viileäkaappiin

    Toimii! Ei tietenkään loputtomiin, mutta tuolla lailla paketoituna pysyvät muutaman päivän nahistumatta 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi tuosta vinkistä! Meidän Kaksi henkinen perhe on tähän saakka herkutellut kerralla koko puntin, mutta nyt tuntui isommalle kuin ennen.🤔
      Saamani vinkki oli niin toimiva, että säilyivät viikon hyvinä, tosin kuorin ne ennen risottoon laittoa. Ihanaa, että parsakausi on vasta aluillaan!🤗☀️

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.