Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Onnistuuko maisemakahvilan raparperipiiras ilman valkoista sokeria?

Sitruuna-vaniljamaustettu rahka-kermavaahto sopii täydellisesti raparperipiiraan makuun!
Maisemakahvilan raparperipiiras on tullut tutuksi monille kotileipureille. On se niin syötävän herkullista, edullista ja aina onnistuvaa kahvileipää tai jälkkäriä, etten ihmettele reseptin suosiota. Tällä kertaa halusin testata luottoreseptiäni ilman valkoista sokeria. Yritän taas vältellä sitä pitämällä sokeripurkin tyhjillään. Makeutta tuli silti piiraaseeni hiukan liikaakin. Se saattoi johtua raparperien vähäisestä määrästä. Jouduin korvaamaan osan raparpereista omenalohkoilla. 


Alkuperäinen Maisemakahvilan marja- tai raparperipiiraan ohje on suunniteltu uunipellin kokoiseksi. Tästä linkistä löydät sekä isomman että piirasvuokaan sopivan reseptin!


Hieman hirvittää lähteä muuttelemaan täydellistä reseptiä, mutta valkoiset sokerit olivat loppuneet ja silti mieluilin piirakkaa naapurin papan antamista keväisistä raparperin varsista. Meillä ei ole juuri koskaan piimää jääkaapissa, joten jouduin joka tapauksessa hieman säätämään ohjetta. 

Kondensoitu kookosmaito ei tunnu niin makealle kuin tavallinen kondensoitu maito.
Elikkäs summa summarum! ei ollut piimää, ei valkoista sokeria eikä riittävästi raparperia. Mutta oli riittävästi intoa ja tahtoa 'taikoa' himoitsemaani herkkua kevään ensimmäisistä raparpereista. Maku onnistui melkeinpä paremmin kuin kuvittelin, mutta kaikki ei silti mennyt 'kuin Strömsössä'. Piiraan keskikohta jäi löysäksi, sillä otin sen viisi minuuttia ennen suositeltua paistoaikaa pois uunista. Pelkäsin reunojen paistuvan liikaa ja luulin pieneen piiraaseen riittävän lyhyemmän paistoajan.
16.6. Pieni lisäys aiempaan piirakkapostaukseeni! Tein raparperipiirakan pienempään vuokaan ja ilman kondensoitua kookosmaitoa. Tästäkin tuli makoisaa, mutta aavistuksen rapsakampaa. Paistoaika oli n. 200 ast/30 min.

16.6. tekemäni raparperipiirakka paistui kauniin ruskeaksi!
Aiempi kondensoidulla kookosmaidolla makeuttamani marjapiirakan ohje löytyy täältä! Samasta postauksesta löytyy vinkki, mistä tätä tuotetta löytyy. Ehkä paras tekemäni raparperiherkku on viime kevään gluteeniton raparperi-toscapiiras.  (en saa linkitettyä sivua tähän)
Myös valkosuklaa-raparperidonitsit (Klik!olivat melkein liiankin herkullisia. Rakastan yhdistää raparperin kirpeyden johonkin makeaan!
Tuorejuustotäytteinen raparperipiiras oli puolestaan naapurin papan makuun viime keväänä. Sekin löytyy blogistani, kun klikkaat tästä!

Viimeisen piiraspalan kuva. En tullut ottaneeksi kuvan kuvaa aiemmin.
Raparperipiiras kondensoidulla kookosmaidolla ja omenalohkoilla (n.28 cm vuokaan)

Muruseos (vähennä aineita, jos käytät pienempää vuokaa)
2½ dl vehnäjauhoja (tai gl jauhoja)
2½ dl mantelijauhoja
1 dl kookossokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
125 g sulatettua voita

Piiraan pohja
2/3 osaa muruseoksesta
1 dl creme fraichea
1 muna (½ munaa saattaa riittää)

Täyte
n. 3-4 dl (170 g) paloiteltuja raparpereja
4 omenaa kuutioituina
(mieluiten reilusti vain raparpereja)
2 tl vaniljapastaa
2 tl kanelia
1 dl creme fraichea
1 kananmuna

Pinnalle
1 prk kondensoitua kookosmaitoa (tms makeutusta)
1/3 osa muruseosta
1 dl mantelijauhoja
  • Aloita valmistamalla ensin muruseos. Sulata voi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää niihin voisula.
  • Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja lisää se lopussa piirakan pinnalle.
  • Sekoita muna ja creme fraiche keskenään ja sekoita ne 2/3 osaan muruseosta.
  • Taputtele jauhotetuin sormin tai tasoittele lusikalla taikina leivinpaperoituun uunivuokaan.
  • Pese ja halutessasi kuori raparperit sekä pilko ne paloiksi. (Jos käytät omenia, pilko myös ne paloiksi.)
  • Ripottele pilkotut kasvikset tasaisesti pohjan päälle.
  • Yhdistä täytteen creme fraiche ja muna sekä mausteet. Kaada seos pinnalle.
  • Lusikoi kondensoitua kookosmaitoa pinnalle joko koko purkillinen tai osa siitä. 
  • Yhdistä mantelijauhot muruseokseen ja murustele se piiraan pinnalle.
  • Paista piirasta 180-200 ast/30-45 min riippuen piiraan koosta ja siitä, käytätkö kondensoitua kookosmaitoa. (Peitä leivinpaperilla, jos reunat tummuvat liikaa.)
Piiraan paistaminen keskitasolla saattoi olla syy, että se jäi keskeltä hieman kosteaksi. Seuraavalla kerralla testaan alatasolla paistamista tai paistan pohjaa ilman täytteitä n. 10 min. Toisaalta piiras on makeaa, pehmeää ja kosteaa näin. Piiras onnistui ilman valkoista sokeria!



Onpa kiva odotella varsinaisen raparperisadon valmistumista. Olen harkinnut oman pehkon istuttamista, mutta toisaalta naapurin pappa on aina niin kiitollinen, kun käytän hänen raparperejaan. Hän ei kuulema tee niillä itse mitään eikä kukaan muukaan 'huoli' niitä. Olemme siis molemmat tyytyväisiä!





Loppukuvina muutama otos eiliseltä Keski-Suomen reissultani ja yksi räpsy tämän aamun golfkierrokselta. Ukonilma yllätti tänään Hämeessä kuten kai muuallakin Suomessa. Onneksi ehdimme kotiin ennen ukonilman ja kaatosateen alkua.

2 kommenttia:

  1. Oi miten herkullisen näköistä, raparperipiirakka on niin herkkua:) Varmasti naapurin pappa onkin mielissään kun ei hyvät raparperit mene ihan hukkaan. Meilläkään ei raparperiä kasva, mutta mummolasta sitä kyllä saa niin paljon kuin haluaa:) Aivan upeita kuvia ja kyllä tuollaisissa maisemissa on mukava harrastaa! Leppoisaa lauantaipäivää ja ihanaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Päde! 🥰 Juuri noin olen päätellyt. Rakastan leipoa, mutta pakko miettiä kaloreita. Pappa tykkää makeasta eikä ole paino-ongelmia, hän on ikiliikkuja, joka puuhastelee jatkuvasti pihalla. 👍😃
      Sinulle mukavaa päivää, vaikka vettä tulee "maahan saakka"! 🤣
      Hyvää se tekee luonnolle!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.