Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Viettelevät valkosuklaa-raparperidonitsit


Olipa vähällä, etteivät hienot raparperin varret jääneet käyttämättä. Instagramin kautta  syntyi mainio oivallus viimeisiin tällä kertaa tekemiini raparperileipomuksiini. Piiraita ei tehnyt enää mieli, peltimurupiirasta olen tehnyt vuosikymmeniä ja äitini tekemän marenki-raparperipiiraan reseptiä en omista. Valkosuklaa-raparperi leipomuksen idea syntyi saman tien, kun luin Sokeristoryn blogista herkullisien donitsien  aineet. (Harmi, etten saa sivua linkittymään blogiini.) Edellisistä donitsiherkutteluista oli sitä paitsi kulunut aikaa.

Myös  valkosuklaalla koristeltujen donitsien pohjapuoli on sokeroitu.


Koristelun valkosuklaapursotus on tehty tavallisella valkosuklaalla. Taikinaan tämä hasselpähkinäinen valkosuklaa sopi täydellisesti. Pähkinöistä tuli mukavasti purutuntumaa.


Tee hieman vähemmän taikinaa, jos haluat pienempiä donitseja. Näistä tuli lähes muffineja. 


Aineet ja ohjeet 12 uunipellillä tehtyyn donitsiin

150 g valkosuklaarouhetta
n. 3 dl vehnäjauhoja (tai vähän enemmän, jos taikina tuntuu löysälle)
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria (tai vaniljapastaa)
3 kananmunaa
1½ dl valmista raparperihilloketta (n.200 g raparperia + ½ dl sokeria)
100 g voisulaa
(halutessasi makeampaa lisää ½ dl sokeria)
  • Laita uuni kuumenemaan 200 ast.
  • Pilko valkosuklaa karkeaksi rouheeksi isolla veitsellä ja kippaa palat leivinkulhoon.
  • Lisää muut kuivat aineet suklaan joukkoon. (sihtaa jauhot halutessasi)
  • Yhdistä kananmunat, voisula ja raparperihilloke kevyesti vispaten.
  • Sekoita seokset keskenään nopsaan pyöräyttäen puuhaarukalla. 
  • Voitele uunidonitsipelti. (sujuu helpoimmin vuokaspraylla)
  • Lusikoi (tai pursota) taikina donitsipellin koloihin. 
  • Tämä määrä taikinaa on aika reilu. Pyyhkäise keskellä olevan "navan" päältä taikinaa sivuun, jos se on peittynyt kokonaan.
  • Paista donitseja 200 ast / 12-15 min oman uunin mukaan. Kypsä donitsi on päältä hieman ruskistunut ja pohjalta kauniin ruskea.
  • Kippaa varovasti donitsit ritilän päälle jäähtymään ja koristele haluamallasi tavalla. Jos keskikohta kohosi umpeen, sen saa helpoimmin auki omenaporalla. Sokerointi kannattaa tehdä saman tien, kun donitsit ovat kuumia.
Alkuperäisessä ohjeessa raparperihillokkeen paikalla oli käytetty maitoa. Näistä tuli hieman kirpsakoita, mutta sokeri / valkosuklaa koristeina makeutti donitsia juuri sopivasti.



Voi suli hetkessä kuumaan raparperihillokkeeseen. 


Minulla oli tasan 500 g kuorittuja raparperin paloja. Lisäsin niihin 1 dl sokeria ja annoin maustua yön yli jääkaapissa. Aamulla keitin niistä hillokkeen. Osan käytin donitseihin ja lopusta tuli aika ihanaa raparpericurdia. Sitä voi käyttää leivontaan tai esim lettujen päällä tai vaniljajäätelön maustajana. 



Lämmin kesäinen päivä ja päiväkahvit ulkosalla on ihan parasta. Vihdoin löysin itselleni kofeiinittoman kahvin, jonka maku on lähes sama kuin tavallisen kahvin. Ikaffe-kauramaidon kanssa eroa tuskin huomaa. Kofeiiniyliherkkyyteni johdosta en pysty juomaan tavallista kahvia kuin aamulla, ellen halua valvoa seuraavaa yötä. Pakko se oli lopulta uskoa, kun ainakin "sata" kertaa tuli testattua. Näin on hyvä nyt!




Isoimmat valkosuklaan palat olivat säilyneet lähes kokonaisina. Ne maistuivat tosi hyvälle tässä donitsissa. Valkosuklaa sisältää laktoosia, joten itse pystyn vain hieman maistelemaan tätä herkkua. Onneksi kotona ja naapurissa on miehiä, joille nämä maistuvat laktoosilla tai ilman. Minusta näiden leipominen oli tosi kivaa ja helppoa.   


Näihin kuviin ja tunnelmiin! Heippa taas seuraavaan kertaan! Kiitos kun kävit lukemassa postaukseni ja toivottavasti innostuit raparperilla piristetyistä donitseista.

4 kommenttia:

  1. Ihania tällaiset jatkojalostuspostaukset! Raparperia löytyy, joten täytyy itsekin testata 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos Anne-Mari! Kannatti postata, jos tämä tuntuu sinusta houkuttelevalle. Oli tosi helppo ja nopea leipomus. Raparperi ja valkosuklaa ovat tosi hyvä pari!💑

      Poista
  2. Kiitos kun musitutit raparperin ja valkosuklaan yhdistämisestä nams! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöinen kiitokseni Anni! 🤗
      Linkitin juuri uuteen postaukseeni reseptisi. Iso kiitos ihanista ohjeistasi tässä yhteydessä! 👍 Ja vielä kerran onnittelut teille molemmille! 🕊 Ihana lukea hääpostauksiasi! 💖

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.