Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 8. kesäkuuta 2018

Punasipuli-fenkolilisäke on kevyttä kesäherkkua

Punasipuli & fenkoli etikkaliemessä on yllättävän ihanan makuinen parivaljakko burgeriin, salaattiin jne. 
1:2:3 on tärkeä 'koodi' kasvisten marinoinnissa. Olen huomannut kerta toisensa jälkeen, että 1 dl tai osa etikkaa, 2 dl tai osaa sokeria ja 3 dl tai osaa  vettä on passeli seos useimpien lempikasvisteni pikkelöinnissä tai marinoimisessa. Mausteita kasvisten mukaan, suolaa sopivasti ja tuoreita yrttejä tarvittaessa. Kevyt kesäherkku ja ruokien lisäke on sillä valmis. 

Kaikenlaiset etikat sopivat pikkelöintiin. Perusetikka on edullisinta.
Kurkkupikkelsiin laitan yleensä vähemmän vettä, jotta liemen maku ei vetisty liikaa. Kurkku, kesäkurpitsa ym sisältävät itsessään paljon vettä.


Lapsuudessani kasviksia pikkelöitiin etikkaliemeen säilönnän takia. Talviaikaan ei saanut juurikaan tuoreita kasviksia edes kaupasta. Äiti halusi tietenkin laittaa oman kasvimaan tuotteita liemeen, jossa ne säilyisivät pitkään. Niiltä ajoilta lienee periytynyt oma mieltymykseni etikkasäilykkeisiin. Lapsuudestani muistan parhaiten 'mummon kurkut' uusien perunoiden kanssa. Omassa penkissä kasvaneet kurkut viipaloitiin ja hölskytettiin kahden lautasen välissä etikka- ja sokeriseoksessa. Kai siihen laitettiin suolaa ja tilliä makua herkullistuttamaan. Ne olivat ihanaa syötävää!


Nopea sipuli-fenkoli kesäherkku

½ dl väkiviinietikkaa
1 dl sokeria
1½ dl vettä
n. 3/4 tl suolaa
2 keskikokoista punasipulia ohuina viipaleina
1 isohko fenkoli ohuina viipaleina (lehdet laitetaan lopuksi mukaan purkkeihin)

Lisäksi 
1 rkl murskattuja korianterin siemeniä
1 rkl murskattuja fenkolin siemeniä
  • Kuumenna kattilassa miedolla lämmöllä etikka, sokeri ja vesi, kunnes sokeri on sulanut. (joissakin ohjeissa ei kuumenneta, mutta mielestäni kovat kasvikset pehmenevät hieman lämmön ansiosta)
  • Kuori ja viipaloi kasvikset sillä välin, kun seos kuumenee.
  • Ota kattila liedeltä, lisää suola ja kippaa kasvisviipaleet liemen sekaan. Sekoittele!
  • Murskaa siemenet morttelissa (halutessasi) ja mausta kasvisherkku niillä. 
  • Purkita seos ja vie jääkaappiin viilenemään. Maku ja väri ovat  parhaimmillaan muutaman tunnin kuluttua.
Meillä tätä herkkua syödään ruokien lisäkkeenä, salaatissa, voileivän päällä tai ihan sellaisenaan. Tämä maistuu burgerissa, tortilloissa ja jopa pitsan päällä. Säilyke kannattaa syödä muutaman päivän sisällä. Väri haalenee ja kasvikset pehmenevät pidempään säilytettäessä. Maku säilyy silti ihan hyvänä.


Toivottelen kaikille teille blogissani piipahtaneille upeille tyypeille mukavaa ja makoisaa viikonloppua! Nyt on sentään kesä ja valoisat kesäyöt. ☉ Monet luonnonkukat ovat jo kukkineet ja lakastuneetkin. Meillä satoi eilen about '5 vesipisaraa' ja nyt on luvattu pitkää sateetonta kautta. Näillä mennään nyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini. Otathan minuun rohkeasti yhteyttä!